Istoria controversata a coroanei pe care o va purta Camilla la incoronarea Regelui Charles. Diamantul central va fi eliminat pentru a nu deranja India, Afghanistan si Pakistan care cer monarhiei sa il returneze.
Coroana Koh-i-Noor este una dintre cele mai faimoase si controversata piese din Bijuteriile Coroanei britanice prin prisma diamantului cu acelasi nume care o decoreaza intr-un mod spectaculos.
A fost purtata ultima data de Regina Mama la incoronarea sotului ei, Regele George al VI-lea in anul 1937. De-a lungul istoriei a fost purtata de 3 consorti regali, diamantul central, „Koh-i-Noor”, fiind obtinut de Regina Victoria.
Recent a fost anuntat ca podoaba va fi modificata pentru momentul in care Camilla, Ducesa de Cornwall va fi incoronata drept Regina Consort. Se va intampla in ziua incoronarii Regelui Charles al III-lea care este planuita pentru 6 mai 2023 la Westminster Abbey.
Reprezentantii Buckingham Palace au confirmat speculatiile anterioare – ca podoaba in cauza va fi utilizata pentru incoronare – dar au mentionat si ca va fi alterata pentru „sustenabilitate si eficienta”. In comunicatul oficial emis de curtieri se mentioneaza ca „va fi prima data in istoria recenta cand va fi folosita o coroana deja existenta pentru incununarea unui consort, in locul sa fie creata o noua piesa.”
Din coroana va fi indepartat celebrul diamant Koh-i-Noor – care este de fapt punctul de atractie in jurul caruia a fost creata coroana – si va fi inlocuit cu diamantele Cullinan III, IV si V care au facut parte din colectia personala a Reginei Elizabeta a II-a, fiind purtate ca brose de-a lungul anilor.
Simplificarea coroanei arata atentia deosebita pe care Charles si Camilla o au fata de opinia publica si cat de mult se vor stradui sa evite controversele si scandalurile, chiar daca inseamna sa incalce traditiile regale si sa creeze noi protocoale. Pe langa diamant, vor fi indepartate si patru din arcele detasabile ale coroanei, pentru „a crea o impresie diferita fata de momentul in care a fost purtata de Regina Mary in 1911”, o declaratie care accentueaza ideea schimbarilor si noutatile pe care domnia lui Charles le va implementa.
Desi a fost purtata extrem de rar, coroana a devenit una dintre cele mai controversate piese din Bijuteriile Coroanei dupa ce reprezentantii Indiei, Pakistanului si Afghanistanului au acuzat monarhia ca ar trebui sa returneze diamantul Koh-i-Noor, fiind obtinut in urma abuzurilor din timpul colonialismului britanic.
Diamantul Koh-i-Noor are 105.6 carate si a fost descoperit initial in India, fiind „daruit cu forta” Reginei Victoria de catre Dulip Singh, ultimul conducator sikh. Acesta a fost plasat in coroana consoartei britanice si purtat ultima oara in urma cu aproape 90 de ani.
Incepand cu 2016, bijuteria a fost subiectul unor conflicte legale intre Regatul Unit si India, care doreste restituirea diamantului. Coroana a revenit in atentia publicului imediat dupa moartea Reginei Elizabeta cand au aparut speculatii ca Ducesa de Cornwall va purta tiara Koh-i-Noor in timpul incoronarii Regelui Charles. Mai multe despre acest eveniment istoric puteti afla mai jos.
Nu se stie exact cand a aparut diamantul, apare in documente oficiale pentru prima data in secolul al XVII-lea. A fost una dintre cele doua bijuterii extrem de pretioase incluse in Tronul Paunului, comandate de Shah Jahan, conducatorul regatului Mughal. In momentul in care Nader Shah, liderul Persiei, a invadat Delhi in 1739, acesta a a demontat tronul, luand cu el bijuteriile si purtandu-le pe o banderola.
Diamantul a revenit in India la inceputul anilor 1800 cand a ajuns in posesia lui Ranjit Singh. Britanicii au devenit imediat interesati de bijuterie, cu articole de opinie din ziarele vremurilor care indemnau Compania Britanica a Indiilor de Est sa obtina diamantul cu orice cost. Dupa moartea lui Ranjit Singh, diamantul a trecut prin alti 4 conducatori inainte ca Dulep Singh sa il daruiasca Reginei Victoria ca parte a unui tratat.
Intr-un moment in care era considerat una dintre cele mai pretioase bijuterii din lume si in care imperiul britanic se afla in continua expansiune, diamantul reprezenta un simbol al prestigiului si puterii care devenise irezistibil pentru Coroana Britanica. Mentalitatea lor era ca daca ar putea detine „bijuteria Indiei”, precum si tara insasi, ar simboliza superioritatea coloniala absoluta.
In 1839, presa britanica a aflat de moartea lui Ranjit Singh si de planul sau de a darui diamantul si alte bijuterii unei secte de preoti hindusi. Ziaristii de la The Times scriau cateva saptamani mai tarziu cu indignare despre cum „cea mai pretioasa, cea mai scumpa bijuterie din lumea cunoscuta a fost dedicata increderii unor preoti profani, idolatri si mercenari.” Autorii indemnau Compania Britanica a Indiilor de Est sa faca tot ce le sta in putinta pentru a tine in evidenta Koh-i-Noor, astfel incat sa le apartina, in cele din urma.
Dar colonistii au fost fortati mai intai sa astepte o perioada haotica de schimbare a conducatorilor. Dupa moartea lui Ranjit Singh in 1839, tronul Punjabi a trecut prin patru conducatori diferiti timp de patru ani. La sfarsitul perioadei violente, singurii ramasi la rand pentru tron au fost un baiat tanar, Duleep Singh, si mama lui, Rani Jindan.
In 1849, dupa ce l-au intemnitat pe Jindan, britanicii l-au fortat pe Duleep sa semneze un document legal de modificare a Tratatului de la Lahore, care i-a cerut sa cedeze Koh-i-Noor si toate pretentiile la suveranitate. Baiatul avea doar 10 ani.
Ulterior, diamantul a intrat in posesia Reginei Victoria si a fost expus la Marea Expozitie din 1851 de la Londra, unde publicul britanic a fost consternat de cat de simplu arata. Ziarul the Times scria in acelasi timp ca „Multor oameni le este greu sa creada, din infatisarea sa exterioara, ca este altceva decat o bucata de sticla comuna.”
Dupa reactia dezamagitoare a publicului, Printul Albert, consortul Reginei Victoria, a hotarat sa taie diamantul si sa il lustruiasca, un proces care i-a redus dimensiunea la jumatate, dar a facut ca lumina sa se refracte mai stralucitor de pe suprafata lui. Astfel, Regina Victoria a purtat diamantul pe post de brosa, in cele din urma a devenit parte a Bijuteriilor Coroanei, mai intai in coroana Reginei Alexandra (sotia lui Edward al VII-lea, fiul cel mai mare al Reginei Victoriei) si apoi in coroana Reginei Mary (sotia lui George al V-lea).
In timp ce Regina Victoria a purtat diamantul pe post de brosa, in cele din urma a devenit parte a Bijuteriilor Coroanei, mai întai in coroana Reginei Alexandra (sotia lui Edward al VII-lea, fiul cel mai mare al Reginei Victoria) si apoi in coroana Reginei Maria (sotia lui George al V-lea, nepotul Victoriei). Diamantul a ajuns la actualul loc de onoare in 1937, in partea frontala a coroanei purtate de Regina Mama, sotia Regelui George al VI-lea si mama Reginei Elizabeta a II-a.
Ultima aparitie publica a coroanei a fost in 2002 cand a fost asezata deasupra sicriului Reginei Mame in timpul inmormantarii sale.
Istoria diamantului este atat de fascinanta incat s-au scris mai multe carti care documenteaza povestea aparitiei acestuia dar si conflictele dintre britanici si India, Afghanistan si Pakistan, cele 3 state care considera ca bijuteria ar trebui sa le fie restituita.
De-a lungul timpului, s-a crezut ca diamantul s-a format cu mii de ani in urma in minele aluviale din India. Conform credintei hinduse, era venerat de zei precum Krishna chiar daca parea sa poarte un blestem.Dupa ce a fost inclusa in bijuteriile coroanei britanice la mijlocul anilor 1800, un geolog amator britanic a intervievat mai multi istorici in legatura cu originile diamantului si a scris o carte despre istoria Koh-i-Noor care a servit drept sursa principala de informatie pentru majoritatea povestilor viitoare despre diamant.
Potrivit unei carti scrise de Anita Anand si William Dalrymple – care poate fi cumparata de aici – si publicate in 2016, informatiile raspandite pana recent erau strict mituri si legende specifice credinte hinduse. Concluzia acestora a fost ca „povestea diamantului este ca un scenariu din Games of Thrones, are de toate, are romante, lupte sangeroase, extravagante si scene de groaza.”
Exista numeroase superstitii legate de purtarea diamantului de catre conducatorii de sex masculin, se considera ca aduce ghinion si va aduce moartea celuir care o poarta. Acesta ar fi fost si unul dintre motivele pentru care Printul Philip, consortul Reginei Elizabeta a II-a, care a decedat cu un an si jumatate inaintea ei, ar fi optat sa nu poarte niciodata diamantul Koh-i-Noor.
Mai jos puteti descoperi mai multe despre cele mai scumpe piete pretioase si bijuterii existente in lume dar si cele mai spectaculoase diademe si coroane ale Familiei Regale britanice.