Castelul Corvinilor din Hunedoara este in proces de restaurare, insa cladiri din complexul muzeal sunt deschise publicului. Istoria castelului care este locul preferat de regizorii internationali pentru arhitectura impresionanta.
Oficialii Castelului Corvinilor din Hunedoara au anuntat ca in acest moment, intreg complexul muzeal este deschis publicului, ultima cladire fiind restaurata complet.Turnul Nou de poarta a fost reintrodus in circuitul de vizitare al monumentului istoric, dupa ce, in ultimul an, a trecut printr-un amplu proces de restaurare, dupa cum noteaza agentia de presa Agerpres.
„Vizitatorii vor putea vedea in incaperea de la etajul turnului o expozitie cu artefacte medievale si moderne din colectiile Muzeului Castelul Corvinilor, apoi vor putea iesi pe galeria de lemn pentru a admira atat castelul cat si municipiul Hunedoara. Accesul se face prin scara spirala, unde, pentru siguranta vizitatorilor, s-au montat balustrade din fier forjat si un nou sistem de iluminare”, mentioneaza administratia Muzeului Castelul Corvinilor.
Restaurarea monumentului se face printr-un proiect implementat de Primaria Hunedoara si este finantat din fonduri europene cu o valoare totala de aproximativ 5 milioane de euro. In prezent, mai multe zone ale castelului Castelului Corvinilor sunt in proces de reabilitare, accesul fiind permis pentru turisti pe anumite trasee de vizitare.
Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.
Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor ins ecolul XIV (Gheorghe Anghel), desi exista specialisti care atribuie castrul regal primei jumatati a secolului XV (Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu). Aceasta prima fortificatie avea o forma elipsoidala, cu capetele de nord si sud ascutite, marcate de piatra de talie. Zidurile, cu grosimi de pana la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de rau, direct pe stanca.
Castelul din Hunedoara a fost construit pe locul unei asezari mai vechi folosita de localnici ca adapost impotriva invadatorilor. Inca din vremea vievodului, castelul era laudat pentru frumusetea sa. „Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte inalt, pe care il mangaie rauri linistite; acesta este atat de intarit si prin maiestria cladirii si prin situatia sa naturala, incat nu se inspaimanta de nici un atac de partea vrajmasilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, in secolul XV, citat de publicatia Adevarul.
„Iancu de Hunedoara a murit in 1456, iar lucrarile la castel au fost continuate de sotia sa, Elisabeta. Istoricii sustin ca aceasta s-a implicat in transformarea edificiului intr-unul somptuos fata de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost adusi mesteri francezi pentru a se ocupa de infrumusetarea capelei si altor incaperi si de extinderea castelului. Acesta avea bucatarii, dormitoare incalzite, sali in care aveau loc ospete, o capela, o fantana sapata in stanca, dar si turnuri de aparare, beciuri, temnite si o sala de tortura”, mentioneaza Adevarul.
In prezentarea castelului, una dintre cele mai interesante constructii datate in aceasta perioada o reprezinta capela, plasata pe latura estica a castelului. Nava de forma dreptunghiulara, este precedata de un pronaos, deasupra caruia este sprijinita pe stalpi hexagonali cu o galerie cu tribuna. Particularitatile constructive ale altarului, regasite la alte constructii ecleziastice din zona sunt legate de arhitectura gotica locala.
Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala si reprezinta un exemplu unic оn spatiul transilvanean de arhitectura civila de un rafinament ridicat. Ambele sali au un plan dreptunghiular, fiind divizate оn doua nave cu cinci piloni octogonali din marmura, cu nervuri in cruce si console ornamentate, cu chei de bolta in stil gotic, faza tarzie.
Mai multi regizori internationali au folosit Castelul Corvinilor in productiile lor. „The Nun”, „Dragonheart 4”, „Singh is Bling”, „Ghost Rider: Spirit of Vengeance” sau „Nostradamus”.
The Nun (2018), in regia lui Corin Hardy, un film horror american, spune povestea unui preot si a unei novice care sosesc la Vatican pentru a investiga moartea unei tinere calugarite. Lucrurile iau o intorsatura urata dupa ce intalnesc o forta supranaturala. Publicatia Adevarul mentioneaza ca pentru aceasta productie, un cimitir cu peste o suta de cruci din lemn a fost creat la poalele Castelului Corvinilor, iar curtea interioara si capela au fost reamenajate,ca decoruri de film de groaza.
Castelul Corvinilor a fost unul dintre locurile de filmare si pentru „Dragonheart 4” (2016), un film SF si de aventura, iar cetatea a fost amenajata ca un sat medieval, populat cu sute e oameni, multi alesi ca figuranti dintre localnici.
Cetatea a devenit faimoasa si in India, producatorii indieni de la Bollywood au realizat aici mai multe scene din filmul de dragoste „Singh is Bling” (2015), o productie de succes al carui protagonist a fost actorul Akshay Kumar.
Imagini extraordinare cu Castelul Corvinilor se regasesc si in „Ghost Rider: Spirit of Vengeance” (2012). In acest film, Nicholas Cage, in versiunea regizata de Neveldine/Taylor (Crank), se lupta cu blestemul care l-a transformat in diabolicul vanator de recompense.
Si „Nostradamus” (1994) a folosit interiorul castelului pentru o parte dintre scene. Actiunea filmului este plasata in Franta in secolul al XVI-lea, pe vremea Ciumei Negre si a Inchizitiilor.