La Art Safari 2022, expozitiile vor fi inlocuite la fiecare 3 luni. Vor fi expuse opere de arta create de Picasso, Dali, Theodor Aman, Reuven Rubin, Barbara Klemm si Irina Dragomir.
Art Safari a anuntat cea de-a noua editie a celui mai mare festival de arta contemporana desfasurat in Romania. Evenimentul din 2022 va fi impartit in 2 sezoane expozitionale, prezentarile vor fi inlocuite dupa 3 luni cu expozitii noi.
Primul sezon expozitional va avea loc intre 12 mai si 7 august 2022 pe strada Lipscani, in Palatul Dacia-Romania. Biletele s-au pus deja in vanzare cu o reducere de 35% pentru a marca februarie, luna dragostei, le gasiti aici.
Palatul Dacia-Romania va gazdui 5 pavilioane expozitionale, unde vor fi expuse si nume mari ale artei mondiale precum Picasso si Dalí.
Una dintre cele mai importante expozitii va fi „Picasso, Dali & Falla – Palaria cu trei colturi” care va expune arta grafica a celor mai importanti artisti spanioli ai secolului trecut: Pablo Picasso si Salvador Dali. Expozitia va fi dedicata baletului „Palaria cu trei colturi” de Manuel de Falla pentru care Picasso si Dalí au fost alesi sa creeze decorurile si costumele, iar Picasso a realizat chiar si machiajul dansatorilor.
Premiera a avut loc in 1919 in Londra, in 1920 in Paris in 1920 si ulterior in Madrid, decorul pentru acestea fiind pictat de Picasso, una dintre cortine – „Le Tricorne” – fiind cumparata cu 50.000 de dolari si expusa in restaurantul Four Season din New York. Treizeci de ani mai tarziu, Dali a semnat scenografia aceluiasi spectacol in Statele Unite, cu un succes rasunator.
Curatorul expozitiei de la Art Safari 2022 va fi Óscar Carrascosa.
In Pavilionul Contemporan, vor fi expuse lucrarile artistei Irina Dragomir care s-a remarcat inca de la absolvirea Universitatii de Arta din Bucurestiprin arta numita „figurative pop”.
In anii trecuti, lucrarile Irinei Dragomir au fost incluse in expozitii de grup si au fost printre preferatele publicului Art Safari, primind mii de distribuiri pe retelele de socializare deoarece sunt intens colorate si accesibile. Astfel, Ioana Ciocan, organizatoarea Art Safari, a hotarat sa ii dedice prima expozitie personala.
Irina Dragomir a fost mereu fascinata de luminile, culorile si formele care alcatuiau diversele imagine sau decorau lucrurile din jurul sau, astfel a inceput sa creeze lucrari care sa o bucure atat pe ea dar si pe ceilalti.
Expozitia de la Art Safari 2022 se va numi „Rosu, galben si albastru” iar lucrarile sale sunt utilizate pentru a crea identitatea vizuala a festivalului in acest an.
O expozitie de fotografie a Barbarei Klemm va marca 30 de ani de parteneriat germano-roman in Europa, alaturi de Institut für Auslandsbeziehungen si de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti.
In cadrul Pavilionului Aniversar va fi prezentata expozitia “Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany “. Barbara Klemm combina fotografia documentara cu cea de arta intr-un mod rar intalnit in fotografia de presa germana. Desi majoritatea acestor fotografii au fost comandate pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, ele reprezinta mai mult decat o acoperire a evenimentelor zilei.
Artistas-a alaturat ziarului pentru prima data in 1959, lucrand in laboratorul foto si producand placi fotografice, inainte de a deveni in 1970 fotograf in Comitetul editorial pentru arta, cultura si politica. Fotografiile Germaniei de Est si de Vest inainte si dupa unificare sunt in mod clar punctul central al expozitiiei “Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany “.
Expozitia include imagini din fiecare sfera a societatii: politica, cultura si economie. Fotografiile surprind momente unice si adesea tensionate, precum viata de zi cu zi simpla, demonstratii, proteste si imigranti, evenimente culturale, si spatii urbane. Curatorul expozitiei va fi Matthias Flügge.
In cadrul Pavilionului Invitat,veti descoperi arta lui Reuven Rubin (1893–1974), unul dintre cei mai faimosi artisti israelieni modernisti, cu lucrari prezente in colectiile marilor muzee ale lumii: MoMA (New York), Musée d’art Moderne (Paris), Jewish Museum (New York) sau Muzeul de Arta din Tel Aviv.
Nascut la Galati, Reuven Rubin a parasit Romania in 1922 si a revenit in tara natala ca primul ambasador al Statului Israel in Romania intre 1948-1950.Ambasada Israelului marcheaza prin aceasta expozitie 100 de ani de la plecarea artistului-ambasador Reuven Rubin din Romania.Curatorul expozitiei va fi David Rubin.
Pavilionul Muzeal ii este dedicat lui Theodor Aman, maestru al picturii romanesti si intemeietor al Scolii de Belle-Arte din Bucuresti.
Theodor Aman a reusit sa surprinda, intr-un mod extrem de detaliat, stilul de viata al elitei sociale si culturale romanesti, prin scenele de gen cu instantanee din lumea contemporana lui. „Expozitia doreste sa aduca in atentia publicului tanar personalitatea celui care a contribuit decisiv la modernizarea si occidentalizarea artei romanesti dar si a societatii autohtone, in ansamblul ei”, a povestit Elena Olariu, curator al Pavilionului Muzeal.
Expozitia Aman, precum si intreaga activitate a Pavilionului Muzeal al acestei editii Art Safari este realizat in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti.
Art Safari este un muzeu temporar, care se desfasoara anual si gazduieste expozitii curatoriate, dedicate atat artei de patrimoniu, cat si celei moderne si contemporane. In cele opt editii organizate din 2014 si pana acum, a primit peste 231.000 de vizitatori.