Regina Elizabeta a fost testata pozitiv cu Coronavirus si are simptome usoare. Anuntul vine la cateva zile dupa ce Printul Charles si Camilla au fost depistati pozitiv si au intrat in izolare.
Regina Elizabeta a II-a a fost testata pozitiv pentru Coronavirus, anuntul fiind facut de reprezentantii Palatului Buckingham in dupa-amiaza zilei de duminica, 20 februarie.
Suverana in varsta de 95 de ani care isi celebreaza anul acesta al 70-lea an pe tronul Regatului Unit are „simptome usoare, asemanatoare racelii” dar va continua sa indeplineasca sarcini mai putin dificile in zilele care urmeaza.
Palatul Buckingham a anuntat ca Regina „va primi tratament medical si va respecta recomandarile medicilor.”
In urma cu un an, a fost anuntat ca Regina este vaccinata cu schema complicata, prima doza i-a fost administrata in ianuarie 2021 atat monarhului cat si Printului Philip, care a decedat intre timp.
CNN a confirmat ca in ultimile zile exista mai multe persoane din cercul apropiat al Reginei care au fost diagnosticate cu COVID-19, in special in randul angajatilor care o servesc la Castelul Windsor.
Starea de sanatate a Reginei a fost atent monitorizata si comentata incepand de la sfarsitul anului trecut cand suverana s-a retras din evenimentele publice in urma sfaturile medicilor si a fost spitalizata pentru o noapte dintr-un motiv care nu a fost facut public. Zilele trecute au aparut noi motive de ingrijore pentru sanatatea ei dupa ce mai multi membri ai familiei regale s-au autoizolat, fiind testati pozitiv la Coronavirus.
Printul Charles, mostenitorul tronului britanic, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 pentru a doua oara in urma cu 10 zile, in timp ce sotia sa, Camilla, Ducesa de Cornwall, a confirmat lunea trecuta ca si ea a avut virusul. O sursa din cadrul familiei a confirmat faptul ca Regina Elizabeta s-a intalnit cu fiul sau cu 48 de ore inainte sa fie testat pozitiv insa nu se stie ce fel de interactiune a avut loc intre ei.
In timp ce pentru Regina Elizabeta este prima oara cand a fost anuntat public ca a testat pozitiv pentru Coronavirus, Printul Charles a mai avut virusul in martie 2020, la inceputul lockdown-ului. La vremea respectiva, a declarat ca se simte norocos pentru ca are simptome usoare si ca a „scapat chiar usor”. Ulterior, Printul William a testat pozitiv pentru Covid-19 in decursul anului 2020 insa infectia lui a fost dezvaluita la cateva luni distanta.
Diagnosticul Reginei vine la cateva zile dupa ce a desfasurat primele sarcini in persoana de la revenirea la Castelul Windsor. Majestatea Sa a avut miercuri o audienta cu Amiralul James Macleod, Secretarul Serviciilor de Aparare si cu succesorul lui, Maior General Eldon Millar. In timpul intalnirii cu ei, Regina a lasat pentru prima data in cei 70 de ani de domnie semne de vulnerabilitate fizica.
Monarhul a aparut sprijinindu-se intr-un baston si nu s-a miscat din loc, le-a spus celor 2 oficiali britanici: „Dupa cum puteti vedea, nu pot sa ma misc” si le-a indicat spre piciorul stang. In schimb, a expus o stare de spirit pozitiva si glumeata, in spiritul specific. Mai jos puteti urmari momentul in cauza.
Pentru saptamanile viitoare, Regina are in plan mai multe sarcini private si publice: o receptie diplomatica la Castelul Windsor pe 2 martie, slujba anuala pentru Commonwealth la Westminster Abbey pe 14 martie si o slujba dedicata Printului Philip in acelasi loc pe 29 martie. Momentan, nu se stie daca monarhul isi va relua activitatea pana atunci.
Aparitia fragila a Reginei Elizabeta vine dupa un an tumultuos in care a trecut prin moartea sotului ei, Printul Philip dar si printr-o serie de scandaluri cauzate de cuplul format din Printul Harry si Meghan dar si de acuzatiile de agresiune sexuala aduse fiului sau, Printului Andrew.
Scandalul din urma a fost rezolvat zilele trecute cand Printul Andrew a incheiat o intelegere amiabila cu acuzatoarea lui, Virginia Roberts. Regina il va ajuta cu plata unei parti din suma pe care i-o va dona acesteia pentru a-si retrage acuzatiile – 14 milioane de euro.
In ciuda acestor solutii, Regina i-a retras fiului ei majoritatea onorurilor si titlurilor pe care le detinea, inclusiv titlul de „Alteta Regala”. Mai jos puteti afla mai multe despre aceste intamplari.
In acelasi timp, incercand sa pregateasca momentul in care Printul Charles va prelua tronul britanic, Regina a dat publicitatii un mesaj cu ocazia Jubileului sau de platina, in care a spus ca „dorinta ei sincera” este ca sotia Printului Charles, Camilla, sa fie cunoscuta sub numele de regina atunci când Charles va urca pe tron.
Zilele trecute au aparut informatii despre Lord Andrew Parker, unul dintre cei mai apropiati supusi ai Majestatii Sale care a condus evenimentele de protocol stabilite pentru inmormantarea Printului Philip.
In calitate de Lord Chamberlain, Andrew Parker este seful angajatilor din Casa Regala si este responsabil pentru fiecare departament care se afla in subordinea monarhului. El supravegheaza, de asemenea, si biroul Lordului Chamberlain care planifica evenimentele si aparitiile publice ale Majestatii Sale, inclusiv nunti regale sau inmormantari.
Parker este descris ca fiind cel mai puternic om din cercul apropiat al Reginei Elizabeta si a fost descris de fostul majordom regal, Grant Harrold, drept „vocea Reginei”. Insa acesta si-a preluat functie pe 1 aprilie 2021 dupa de fostul Lord Chamberlain s-a retras pe 31 martie. Cateva zile mai tarziu, pe 9 aprilie, a fost facut anuntul public al decesului Printului Philip iar Parker a avut la dispozitie cateva zile sa implementeze o parte din planurile de protocol planuite pentru decesul consortului regal. Din cauza pandemiei, mai mult de jumatate din protocoalele aflate pe lista initiala nu au putut fi indeplinite.
Protocoalele pentru inmormantarea Printului Philip au fost stabilite in 2018 chiar de acesta alaturi de Lordul Chamberlain de la vremea respectiva, Lordul Peel. Planurile initiale indicau 800 de invitati la funeraliile Ducelui de Edinburgh insa din cauza restrictiilor in vigoare in Marea Britanie, numai 30 de membrii apropiati ai Casei Regale au luat parte la slujba de inmormantare.
Andrew Parker era apropiat al Reginei Elizabeta a II-a inca din perioada cand era director general al MI5, serviciul britanic de securitate si informatii.
A fost angajat timp de 37 de ani la MI5 si a condus o mare parte din actiunile antiterorism desfasurata in Marea Britanie. Printre acestea se numara atentatele din 7 iulie 2005 cand au fost bombardate 3 statii de metrou si un autobuz din Londra, fiind ucise 52 de persoane. La vremea respectiva, incidentul a fost considerat cel mai grav atac asupra Londrei de la al Doilea Razboi Mondial, potrivit EuroNews.
Agentia MI5 are legaturi stranse cu Familia Regala, Printul Charles este patronul serviciilor de informatie britanice inca din 2011 iar Printul William a petrecut o saptamana, in 2019, lucrand alaturi de ofiterii de securitate MI5.
In februarie 2020, inainte de izbucnirea pandemiei, Parker a gazduit-o pe Regina Elizabeta la sediul MI5 intr-o vizita oficiala si i-a spus suveranei ca „simtul puternic al datoriei si serviciului public pe care l-a dus in slujba natiunii” au fost o inspiratie constanta pentru personalul MI5.
Daca va ramane in functie pana la momentul respectiv, Parker va fi responsabil si de implementarea planurilor stabilite pentru moartea Reginei.