Sacha Jafri a creat prima lucrare de arta care va fi expusa pe Luna. Artistul este detinatorul Recordului Mondial pentru cea mai mare opera de arta realizata pana acum.
„Ne Ridicam Impreuna – cu lumina Lunii” va deveni in curand prima lucrare de arta instalata in mod oficial pe Luna. Proiectul este realizat in parteneriat cu NASA iar opera de arta a fost creata de artistul britanic Sacha Jafri.
Daca lucrurile se vor intampla dupa planurile oamenilor de stiinta, candva vor exista colonii de oameni care vor locui pe Luna. La sosirea lor, acestia vor putea sa admire prima lucrare de arta instalata vreodata pe Luna care este semnata de Sacha Jafri si care va fi expusa in lunile urmatoare pe satelitul natural al Pamantului.
In varsta de 45 de ani, Jafri a devenit, in perioada pandemiei, unul dintre cei mai cunoscuti artisti contemporani dupa ce a intentionat sa intre in Cartea Recordurilor Guinness. S-a autoizolat timp de 7 luni in Atlantis Hotel din Dubai unde a pictat pe cea mai mare panza realizata vreodata care masoara 110m x 28m. Lucrarea se numeste „Calatoria umanitatii” si a fost omologata ulterior in Cartea Recordurilor.
De cateva luni, Sacha Jafri lucreaza la prima opera de arta care va fi instalata pe Luna, o provocare fara precedent care va fi insotita de versiuni NFT si variatii fizice ale lucrarii, acestea vor fi puse in vanzare iar profiturile vor fi donate catre 88 de asociatii care activeaza in sustenabilitate, sanatate, educatie si drepturile omului.
Jafri lucreaza in parteneriat cu NASA, fiind prima data cand organizatia americana spatiala colaboreaza cu sectorul privat in acest fel dar si alte companii precum Spacebit din Marea Britanie, Astrobotic care se va ocupa de partea de hardware si o companie a lui Jeff Bezos care lucreaza pe racheta Vulcan Centaur.
Lucrarea „Ne Ridicam Impreuna – cu lumina Lunii” va reprezenta o inima cu un cuplu imbratisat, in semn de iubire si empatie. Va ateriza intr-o zona numita Lacus Mortis, o campie de lava bazaltica neexplorata anterior. In curand va avea loc o conferinta de presa in care vor fi dezvaluite procesele de creatie, transport si instalare ale proiectului.
Locul de aterizare al lucrarii va deveni un reper ce va fi protejat in patrimoniul universal. In plus, vor fi lansate 5 versiuni NFT pentru a comemora fiecare etapa a misiunii – de la lansarea rachetei care intra in stratosfera, circumnavigarea Pamantului, intrarea in centura Lunii, aterizarea pe Luna si instalarea lucrarii.
Ca parte a acestui proiect, ale 88 de inime unice vor zbura, de asemenea, pe Luna. Va fi lansat sub numele de „Moonheart NFTs” si va avea loc o licitatie pentru a determina cine detine in mod legal cele 88 de inimi unice. Fondurile stranse vor fi investite apoi in proiecte caritabile.
Intr-un interviu acordat versiunii franceze a publicatiei Vanity Fair, Jafri a declarat ca „in primul rand, este o intrebare pe care ne-o punem cu totii. De ce sa punem atatia bani in spatiu cand acordam atat de putina atentie Pamantului? M-am gandit la asta, m-am intrebat. M-a convins in primul rand dimensiunea stiintifica, importanta cercetarii. Am vrut sa fac lumina asupra ei dar intr-un mod inteligibil, care vorbeste pe limba tuturor, in special a copiilor. Acesta este scopul muncii mele de artist umanitar, intr-un moment in care umanitatea este pe muchie de cutit. Daca munca mea are sens, este din cauza asta. Am vizitat zeci de tabere de refugiati, am lucrat cu George Clooney dar si cu secretarul general al Natiunilor Unite, am fost in Yemen, Uganda, Siria, Sierra Leone… Odata cu pandemia, m-am gandit la proiectul Calatoria Umanitatii si am pictat timp de 11 luni, pana 20 de ore pe zi.”
In privinta conceptului de „arta spatiala”, asa cum va fi numita lucrarea lui Jafri, artistul a povestit ca in timpul misiunii Apollo din 1969, astronautii si-au dorit sa ia lucrari de arta cu ei si a fost creat un micro-muzeu, Muzeul Lunii, o bucata mica de ceramica, care contine lucrari in miniatura ale marilor nume din arta americane a vremii: Andy Warhol, John Chamberlain, Claes Oldenburg, David Novros, Forrest Myers si Robert Rauschenberg.
Piesa respectiva a fost aruncata pe Luna dar nu a fost un demers oficial si nu se stie ce s-a intamplat cu ea, este posibil sa se fi dezintegrat din cauza conditiilor extreme – o zi lunara dureaza 2 saptamani, temperaturile pot ajunge la 120 de grade Celsius iar noaptea coboara la minus 170 de grade Celsius. Astfel, Jafri a lucrat cu un material special, aluminiu de calitate aerospatiala, placat cu aur care va rezista in timp in conditii extreme.
Jafri nu este singurul artist aflat in „cursa” pentru operele de arta instalate pe Luna. In timp ce artistul britanic este sustinut, in esenta, de Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla si al companiei SpaceX, l-a angajat pe Jeff Koons pentru un proiect similar. Insa creatia lui Jafri, avand sustinerea NASA, va ajunge prima pe Luna.
Recent, „lupta pentru spatiu”, asa cum este numita de presa internationala cursa de a deveni primul care marcheaza un anumit tip de activitate in afara Pamantului, a venit cu un anunt al primul hotel spatial dar si al unui lungmetraj filmat pe Statia Spatiala.
In primavara anului 2021, Jafri a vandut lucrarea „Calatoria Umanitatii” in cadrul unei licitatii pentru 62 de milioane de dolari, devenind a patra cea mai scumpa lucrare vanduta vreodata de un artist in viata.
Potrivit presei de specialitate, a fost achizitionata de Andre Abdoune, un om de afaceri francez care lucreaza cu criptomonede. Profiturile obtinute in urma lucrarii au mers catre mai multe organizatii, inclusiv UNICEF, UNESCO si Global Gift Foundation.
Printre colectionarii celebri care detin lucrarile lui Sacha Jefri se numara fostul presedinte american Barack Obama, membrii ai familiei regale britanice, inclusiv Printul Charles sau David Beckham.