Operele de arta ale femeilor artist din Venetia vor fi restaurate printr-un proiect al organizatiei Save Venice. Cercetarea ar putea demonstra ca regiunea a sustinut femeile-artist intr-o lume dominata de barbati
Noua initiativa a organizatiei Save Venice se va concentra asupra a peste 30 de artiste de sex feminin care au lucrat in regiune intre secolele XVI și XVIII, de la Marietta Robusti la Rosalba Carriera, noteaza publicatia The Art Newspaper.
Ideea a pornit de la restaurarea lucrarilor unui alt artist venetian, Jacopo Tintoretto. Acesta avea o serie de picturi intr-o biserica unde au fost descoperite si lucrari semnate de artista Giulia Lama, necunoscuta international, dar foarte importanta pe lan local, fiind o artista a carei lucrari se gasesc in mai multe dintre bisericile venetiene.
Ulterior, au fost descoperite si lucrari semnate de Rosalba Carriera si studenta ei, Marianna Carlevarijs. Melissa Conn, directorul biroului organizatiei din Venetia, spune ca artistele istorice ale regiunii au primit atentie curatoriala si academica in ultimii ani, „dar nu intr-un fel organizat”, dupa cum mentioneaza The Art Newspaper.
Cercetarile Save Venice vor incepe cu o baza de data publica privind femeile artiste venetiene, initiativa sustinuta printr-o bursa Women Artists of Venice (WAV), sustinuta de Temple University din Philadelphia.
Suma propusa pentru acest proiect de cercetare si restaurare a lucrarilor semnate de femeile artist venetiene este de 230.000 euro, care va creste pe masura ce vor aparea noi proiecte si cercetari. Save Venice are deja o serie de sesiuni de sponsorizare pentru a restaura o lucrare semnata de Giulia Lama, dar si o serie de pasteluri Carriera la Accademia.
Desi Save Venice a implinit 50 de ani anul trecut, pana acum nu a conservat lucrari ale femeilor. Din punct de vedere istoric, au existat mai putine artiste de sex feminin decat barbati, iar femeile au lucrat adesea cu tati, soti sau frati care au obtinut comisioanele – lasand atributii in numele lor. De aici, organizatia ridica o serie de intrebari si ipoteze despre importanta femeii artist in epoca.
Anul acesta, Adina Pintilie va realiza proiectul care va reprezenta Romania la Bienala de Arta de la Venezia 2022. Titlul acestuia este „Tu esti un alt Eu: O catedrala a corpului”, curatorii sunt Cosmin Costinas si Viktor Neumann.
Proiectul „Tu esti un alt Eu: O catedrala a corpului/ You are another Me: A cathedral of the body” al Adinei Pintilie a fost desemnat castigator al Concursului national pentru selectarea proiectului care va reprezenta Romania la cea de-a 59-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – la Biennale di Venezia, cu tema lansata de curatorul Cecilia Alemani „The milk of dreams”.
Comisia de selectie a evaluat cele 3 proiecte calificate in etapa a II-a, acordand punctaje pentru unitatea conceptului pentru ambele spatii, fezabilitatea proiectului, posibilitatea de realizare practica (montare, demontare si transport), incadrarea in bugetul estimatsistrategia de promovare a proiectului in cadrul Bienalei si in afara acesteia.