Doua filme artistice romanesti vorbesc despre sanatatea mintala. Smiley interpreteaza rolul unui regizor depresiv in “Odata pentru totdeauna”, iar Dan Bordeianu joaca rolul unui bolnav incurabil in “Cautatorul de vant”
Primavara aceasta au premiera doua filme romanesti, “Odata pentru totdeauna” regizat de Iura Luncasu, si “Cautatorul de vant” al regizorului Mihai Sofronea cu subiecte asemanatoare – sanatatea mintala.
Smiley debuteaza intr-un lungmetraj alaturi de partenera sa de viata, Gina Pistol. Celalalt personaj feminin din comedia „Odata pebtru totdeauna” este actrita Ada Gales.
In filmul care va fi difuzat incepand din acest weekend in cinematografe, Smiley este Alex, un regizor de succes si tata a doi copii, care trece printr-o perioada a vietii in care se lupta cu depresia, in ciuda succesului pe care il are in plan profesional. Dupa ce isi anunta familia ca se reintoarce in satul natal, familia decide sa il urmeze si cu ajutorul ei reuseste sa depaseasca momentele dificile.
Incercarea lui de a scapa de depresie se loveste de tot felul de evenimente tragi-comice, insa personajul descopera, in aceasta calatorie, adevaruri de necontestat, ca faptul ca familia, iertarea si dragostea sunt leacul pentru orice.
„Povestea filmului reda fragmente din viata mea, astfel ca mi-a fost usor sa creez scenele din film, pana la cel mai mic detaliu. Privind din exterior povestea astazi, in interpretarea lui Smiley, am retrait acele momente fara stari de tristete sau angoasa, ci impacat cu emotia si verosimilul situatiilor”, spune regizorrul Iura Luncasu citat de G4Media.
Smiley joaca in filmul „Odata pentru totdeauna”, alaturi de Gina Pistol, partenera sa de viata, si de actori precum Ada Gales, Mihnea Luncasu, Augustin Viziru, Celina Enea si Cosmin Natanticu.
Despre personajul sau, Smiley a scris pe social media ca „Joc rolul unui depresiv, iar cei de la machiaj m-au imbatranit cu vreo 10 ani. Ma trezesc la 5-6 si adorm dupa miezul noptii. Pentru ca filmez aproape in fiecare zi nu prea pot sa mai ies din rol si sunt cam posac si obosit. Zilele trec repede, iar in drumul meu descopar locuri nestiute, deosebit de frumoase, o Romanie ascunsa. Multumesc pentru sustinere, si nu numai, impreuna cu mine e cel mai frumos Om”.
Iura Luncasu (45 de ani) a realizat productii TV de succes precum „Numai iubirea”, „Inima de tigan”, „In familie” si „Pariu cu viata”, dar si lungmetraje ca “Ghinionistul”, „Faci sau Taci” sau “Love Story”. „Odata pentru totdeauna” este distribuit de Vertical Entertainment in cinematografele din toata tara, incepand cu 25 februarie.
O tema asemanatoare care viseaza sanatatea mintala este atinsa si in filmul „Cautatorul de vant”, o poveste a unui barbat tanar care se refugiaza departe de oras atunci cand viata lui pare ca se sfarseste, doar ca sa descopere noi motive pentru a trai.
Cand Radu (Dan Bordeianu) afla ca mai are doar cateva luni de trait, fuge pana ajunge intr-un sat izolat, la Nea Pavel (Adrian Titieni), unde se refugiaza in casuta sa mica din varful dealului. Timpul trece si Radu incepe sa traiasca o noua viata, uitand de asteptarea mortii si bucurandu-se de simplitatea clipei. El cutreiera imprejurimile impreuna cu batranul, „cautand vant”. Curand isi da seama ca s-a indragostit de o femeie din sat (Olimpia Melinte), si isi aminteste de sfarsitul sau iminent.
„Punctul de plecare al acestui film este extrem de personal, o interogare a liniei subtiri care separa viata de moarte, fiinta de non-fiinta. Ce facem cu timpul care ne-a mai ramas de trait? Cum traim, ce fel de valori adoptam, cum facem ca fiecare zi sa fie o mica viata in sine? Radu alege sa fuga de moarte, asa cum a fugit si de viata, traita pana atunci intr-o continua inertie. Traverseaza tara la volanul masinii sale pana la epuizare, atat materiala cat si spirituala. Ajuns in satul lui Nea Pavel, ca intr-un taram al „trecerii”, asteptarea mortii se va transforma in insasi uitarea ei. Iar in uitarea mortii sta de fapt constientizarea bucuriei de a mai trai o zi. Aceasta descoperire, mai bine zis redescoperire, va fi rascumparatoare si vindecatoare”, spune regizorul Mihai Sofronea despre film.
Dan Bordeianu este actor al Teatrului Nottara din Bucuresti si este cunoscut publicului pentru rolurile de pe scena, din seriale de televiziune sau din filme precum “Bucuresti non-stop” (regia Dan Chisu, 2013) si “Portretul luptatorului la tinerete” (regia Constantin Popescu, 2010).
Olimpia Melinte este prima actrita romana nominalizata la prestigioasele Premii Goya ale industriei de film spaniole, pentru rolul din filmul “Canibal” (regia Manuel Martín Cuenca, 2013). Printre cele mai recente roluri se numara cel din lungmetrajul “Si atunci, ce e libertatea?” (regia Andrei Zinca, 2020), dar si cel din serialul de televiziune “Vlad” (2021).
Adrian Titieni este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori de teatru si film din Romania, iar palmaresul lui numara roluri premiate in unele dintre cele mai importante filme romanesti ale ultimilor ani regizate de Cristian Mungiu, Calin Netzer sau Nae Caranfil.
Filmul “Cautatorul de vant” intra in cinematografe din 11 martie 2022.