Suedia va avea un muzeu dedicat starului DJ Avicii. Televiziunea Nationala Suedeza pregateste si un documentar despre viata artistului
DJ Avicii s-a sinucis in 2018, lasand in urma lui un public cucerit de tehnicile sale muzicale, de peste tot din lume. Datorita impactului major pe care acesta l-a avut in muzica, Suedia i-a dedicat un muzeu, „Avicii Experience”, care s-a deschis la sfarsitul lunii februrie. De altfel, suedezii considera DJ la fel de important ca ABBA sau Roxette.
In urma cu patru ani, scena muzicii dance si-a pierdut unul dintre cei mai mari DJ ai sai: Avicii a fost gasit fara viata la doar 28 de ani, in timpul vacantei in Oman. Vestea mortii premature a starului suedez DJ, al carui nume real era Tim Bergling, a zguduit lumea muzicii.
„Avicii Experience” este o perspectiva interactiva, care implica fanii inclusiv in recrearea melodiei cu care DJ-ul a cucerit topurile, „Wake me up”.
Muzeul interactiv „Avicii Experience” din Stockholm ofera o perspectiva asupra vietii si operei sale artistice, iar vizitatorii pot vedea fotografiile, videoclipurile si bunurile sale private. De asemenea, pot asculta muzica DJ-ului si descoperi dormitorul acestuia din copilarie, unde a inceput sa faca muzica in adolescenta, care a fost recreat cu fidelitate.
Intr-un interviu acordat DW, Per Sundin, co-fondatorul „Avicii Experience”, subliniaza interactivitatea expozitiei. „Puteti merge in studioul unde si-a inregistrat toate piesele mari si in casa lui din Los Angeles cu ochelari de realitate virtuala”. Mai mult, in studioul virtual, de exemplu, vizitatorii pot chiar inregistra o versiune a piesei „Wake me up”. „Exista si videoclipuri si interviuri cu Tim. Avem cateva melodii din demo-uri si puteti auzi cum au sunat inainte ca producatorii sa le termine”, a adaugat Sundin, citat de publicatia DW.
Desi au trecut patru ani de la moartea sa, mostenirea muzicala a lui Avicii este inca foarte vie. Fanii sai si radiourile din intreaga lume sarbatoresc discografia pe care a lasat-o in urma, iar influenta sa ramane puternica si in industria muzicala.
Al treilea album Avicii a aparut postum, iar cele douasprezece piese ale sale de pe albumul „TIM” au fost completate si inregistrate cu ajutorul notelor si mesajelor de la DJ.
Exista numeroase alte proiecte care aduc un omagiu postum acestui DJ: o figura de ceara la Madame Tussauds din New York, o biografie lansata in 2021, iar la Stockholm chiar si o cunoscuta sala de evenimente a fost redenumita Avicii Arena. Un documentar comandat de Televiziunea Nationala Suedeza despre Avicii este programat sa fie lansat in 2023, cu materiale nelansate anterior.
Avicii s-a facut remarcat international in 2013, la Ultra Music Festival, cel mai mare si important festival dedicat muzicii dance si electronice din lume.
Tanarul de atunci in varsta de 23 de ani a cantat mai multe piese de pe albumul sau de debut „True”, printre care si unul dintre cele mai mari hituri ale carierei sale — „Wake Me Up” — un amestec de ritmuri de EDM, muzica soul si country, cunoscuta si sub numele de folktronica.
„Cand a cantat prima oara melodia sa „Wake Me Up” in Miami in 2013, oamenii au fost surprinsi de ea”, mentioneaza Mosesson, autorul biografiei artistului, citat de DW. „Multimea a crezut ca va canta doar un set normal – posibil cu cateva piese noi. Dar canta cu o trupa live completa, cu chitare acustice, viori si banjo”, adauga acesta. A fost prea mult pentru public, care doar se astepta la muzica house normala de la cabina DJ, a continuat biograful.
Cand albumul a aparut in septembrie acelasi an, oamenii au reactionat diferit la el. „Wake Me Up” a urcat in fruntea topurilor in peste 60 de tari. Ulterior, discografia sa contine viermi durabile: „Wake Me Up”, „Hey Brother”, „Waiting For Love” sau „The Nights”.
Dupa moartea tragica a lui Avicii din cauza unor probleme persistente de sanatate mintala, familia lui a actionat rapid si a oferit ajutor altor artisti care trec prin astfel de stari. Acestia au infiintat Fundatia Tim Bergling pentru a ajuta cu recuperarea sanatatii mintale a artistilor.