Skip to content

Luna martie este dedicata documentarelor istorice. Institutul Cervantes ofera o serie de proiectii de documentare si History Channel difuzeaza documentare speciale despre razboiul din Ucraina

Luna aceasta, Institutul Cervantes propune cinefililor intalnirea cu filmul documentar, sub motto-ul Tiempo de historia / Vremea istoriei, o suita de patru documentare de limba spaniola, disponibile gratuit pe canalul de Vimeo al institutiei. Toate filmele vor fi disponibile timp de 48 de ore, incepand cu ora 21.00 (ora Romaniei) din ziua programarii.

Oficialii Institutului Cervantes mentioneaza ca in Spania, productia de documentare informative a cunoscut o crestere evidenta de la sfarsitul secolului trecut, continuand cu o prezenta remarcabila a acestora la festivaluri si in cadrul programelor canalelor si platformelor de televiziune.

Programul debuteaza in 4 martie, cu documentarul „In tacere” / „Bajo el silencio” de Iñaki Arteta. Regizorul si-a inceput cariera de documentarist dedicat contextualizarii si elaborarii unei naratiuni pe aceasta tema in 2004, cand a regizat filmul „Voces sin libertad” / „Voci fara libertate”, care i-a adus recunoasterea publica imediata. In „Bajo el silencio” / „In tacere”  regizorul abordeaza tema sechelelor lasate de terorism in Tara Bascilor dupa incetarea luptei armate in 2011, intr-o abordare care dovedeste preocuparea sa de a fi partas la povestea celor afectati de violenta.

Tanara regizoare María Silvia Esteve a abordat un subiect controversat in documentarul sau de debut despre povestea de viata mamei sale. Propunerea vizuala de a dezvalui tesatura neclara, deformata a unui trecut deloc usor de povestit a facut din filmul acesta o forma de raportare la dificultatile reamintirii si la posibilitatile oferite de cinema pentru a insoti vizual ranile memoriei. Acest gen de rememorare este, fara indoiala, o caracteristica a stilului regizoarei ce poate fi perceputa si in urmatoarea sa lucrare, „Criatura / Faptura”, un scurtmetraj de anul trecut. Filmul va fi disponibil pe 11 martie.

Pe 18 martie, „Fiica lagunei” / „Hija de la laguna” de Ernesto Cabellos, spune povestea luptei pentru prezervarea naturii si impotriva marilor corporatii care se napustesc asupra resurselor naturale, care a fost documentata de diversi regizori inca din anii 1970, in special in America Latina. Povestea acestui film e cea a Nelidei, locuitoare a lagunelor din zona peruviana a Camarcai, care ascunde in apele sale bogate zacaminte de aur. Lupta acestei taranci impotriva distrugerii naturii arata iminenta unei chestiuni care ne priveste pe toti cei care traim pe aceasta planeta.

„Echipa D: codurile uitate” / „Equipo D: los códigos olvidados” de Jorge Laplaceeste documentarul care prezinta cel de-al Doilea Razboi Mondial, folosind diferite genuri, cum ar fi filmele politiste, thrillerele si chiar filmele experimentale sau de autor, acest conflict si-a trasat o harta a propriei complexitati. Documentarul lui Jorge Laplace ne aduce mai aproape de ea, acordand o atentie importanta rolului spaniolilor in aceasta intriga secunda a razboiului.

Totodata, postul de televiziune History Channel, difuzeaza joi, 3 martie, incepand cu ora 22:00, doua documentare care trateaza cauzele razboiului din Ucraina.

„Ucraina: Razboi in Donbas” (joi, 22:00)ofera o perspectiva unica asupra razboiului din Ucraina, care a inceput in 2014. Filmat pe parcursul unui an in Donbas, in perioada 2019-2020, documentarul il urmareste pe jurnalistul britanic Reece Lynch pe linia frontului, imbratisand pericolul pe masura ce urmareste personajele si evenimentele care modeleaza cursul razboiului aparent fara sfarsit.

Filmul incepe in mijlocul razboiului: bombardamente, lansatoare de grenade, lunetisti, o stare constanta de alerta in timp ce luptele continua iar armistitiul se destrama. Documentarul prezinta un spectacol de groaza povestit de soldatii care il traiesc, oferindu-ne o imagine de ansamblu asupra daunelor de lunga durata ale razboiului si a ceea ce ii motiveaza pe soldati sa lupte. De la evenimente militare la scara mare la amenintari, pierderi, mandrie si infrangere, „Ucraina: Razboi in Donbas” spune povestea remarcabila a Donbasului, cu o prezenta de durata pe teren, surprinzand calatoria dificila a unei tari tinere catre pace si independenta.

Documentarul „Razboaie Secrete Dezvaluite: Crimeea”, va fi difuzat pe History Channel  joi, de la ora 22:40. Acesta pune accentul pe anexarea Crimeii in februarie 2014, cea mai mare si mai uluitoare anexare din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial, zguduind bazele pacii in regiune. Cum a instituit Rusia anexarea? Documentarul face sapaturi in arhive si discuta cu experti si jurnalisti, prezentand publicului cele mai controversate, mai ascunse si mai socante evenimente militare din perioada recenta.

Citește în continuare