7 reguli de urmat in alegerea parfumului potrivit
Alegerea parfumului potrivit este, de cele mai multe ori, o calatorie personala care poate dura multi ani. Pe langa recenziile citite online sau recomandarile prietenilor, exista mai multi factori recomandati in gasirea aromei care functioneaza cu propriul corp si care pune in evidenta anumite trasaturi personale la timpul potrivit.
Dincolo de intelegerea notelor de parfum, diferitele familii de parfumuri si schimbarile sezoniere, o astfel de alegere depinde de ceea ce incanta simturile si completeaza personalitatea fiecaruia. Va recomandam o serie de sfaturi care vor fi ajutor in alegerea parfumului potrivit.
Incercarea prea multor arome de parfum ar putea fi coplesitoare si de aceea este esential sa incercati mostrele de parfum o perioada de timp pentru a gasi notele care vi se potrivesc.
Odata ce intra in contact cu pielea, parfumul isi dezvaluie structura care este gandita sub forma unui triunghi format din note de baza, note centrale si note de varf. De indata ce pulverizati pe piele, primul lucru pe care il veti mirosi sunt notele de varf.
Dupa un timp, corpul parfumului – notele centrale – va trece prin stratul superficial de piele iar dupa o ora si ceva, se vor simti notele de baza care sunt, de fapt, parfumul pe care cei din jur il vor mirosi si cel care va rezista cel mai mult pe piele.
Orice parfum trebuie ales in functie de tipul de piele al persoanei care il poarta deoarece eficienta acestuia poate fi afectata.
Desi majoritatea oamenilor se incadreaza la categoria unei pieli considerate normale, care nu este nici prea uscata nici prea uleioasa, este recomandat sa fie urmate niste instructiuni pentru alegerea unui parfum potrivit tipului de piele.
Daca pielea este mai uscata, atunci apa de toaleta sau apa de colonie trebuie evitate deoarece cantitatea de alcool este mult mai ridicata in aceste doua categorii de parfum iar acest lucru duce la o deshidratare si mai accentuata a pielii.
In cazul in care pielea este mai grasa, mai uleioasa, atunci va puteti orienta catre apa de toaleta sau apa de parfum, doua categorii mai delicate. Notele puternice sau florale sunt de evitat pentru ca vor favoriza secretia de ulei, prin urmare notele citrice sunt mai potrivite pentru persoanele cu pielea uleioasa.
Pentru a alege un parfum potrivit personalitatii si gusturilor este indicat sa intelegem notele de parfum.
In procesul de alegere al unui parfum trebuie luat in considerare ce ne dorim de la acesta si ce spune despre noi. Fiind un element pregnant care ii intampina pe cei din jur inainte sa deschidem gura, parfumul ales poate fi un comunicator al unor trasaturi pe care dorim sa le evidentiem.
Notele parfumului trebuie alese in functie de efectul dorit, daca sunt mai orientale si mai pregnante sau inspira prospetime prin arome citrice. Unele parfumuri cum sunt cele florale contin diferite note aromatice, cum ar fi trandafir, gardenie sau geranium si duc cu gandul la primavara, la buchete de flori si o atmosfera idilica. Altele pot fi mai fructate, cu nuante subtile de citrice sau de mere, inspira aerul de vacanta, o atitudine mai relaxata. Parfumurile exotice contin note picante precum anasonul stelat sau chiar scortisoara.
Cand dorim sa alegem un parfum este de preferat sa nu incercam mai mult de 3 parfumuri.
Desi este tentant sa testam mai multe parfumuri in cautarea celui mai potrivit, este de preferat sa incercam maxim 3, deoarece parfumurile au mirosuri puternice care, folosite in exces, pot irita sinusurile si acestea nu vor mai distinge la fel de bine notele si mirosurile fine ale parfumurilor.
In cazuri extreme, mirosul se poate pierde pentru scurt timp. Este recomandat sa incercati mostrele de parfum in mod responsabil si este de preferat sa le incercati dimineata, cand simtul mirosului este mai precis.
Este important sa ne „curatam” nasul de notele puternice atunci cand incercam mai multe mostre de parfumuri.
Este indicat ca intre mostrele de parfumuri nasul sa fie „curatat” de mirosurile puternice printr-o gura de aer curat sau prin expunerea la mirosuri neutre, cum este mirosul pielii sau al hainelor. Aceste doua metode vor neutraliza mirosurile parfumului anterior si vor oferi o perspectiva mai clara asupra urmatoarei mostre.
De altfel, se recomanda sa nu purtam alte parfumuri atunci incercam parfumuri noi, pentru a nu amesteca notele si aromele.
Parfumul are 5 tipologii care se disting prin concentratia de uleiuri esentiale care dicteaza cat timp va dura si cat de puternic va fi mirosul acestuia pe corp.
In mod general, parfumurile sunt impartite in categorii in functie de concentratia de uleiuri esentiale si de durata mirosului. Parfumul cu cea mai mare concentratie se numeste simplu ”parfum” si poate dura toata ziua, se poate simti chiar si a 2-a zi si are de obicei o combinatie de pana la 15% sau 30% de uleiuri esentiale in compozitia sa.
Daca aveti nevoie de un parfum care sa dureze numai o parte din zi, atunci ar trebui sa va orientati catre „apa de parfum” (Eau de parfum), o categorie care are mai multe uleiuri esentiale si note mai concentrate de arome (intre 15 si 20%), prin urmare mirosul va dura in jur de 5-6 ore. Ca durata, este urmata de „Apa de toaleta” (Eau de Toilette) cu o concentratie de uleiuri esentiale intre 5 si 15%, astfel mirosul se va evapora in 4 sau 5 ore.
Apa de colonie (Eau de Cologne) este o categorie cu o concentratie mult mai scazuta de uleiuri esentiale, intre 2 si 4%, prin urmare se va evapora intr-un timp mai scurt, aproximativ in 2 sau 3 ore.
Alegerea unui parfum in functie de anotimp poate fi un factor determinant si presupune o atentie sporita la notele si aromele fine.
Schimbarea parfumului in fiecare sezon poate fi o miscare benefica pentru starea de spirit, acestea se caracterizeaza prin notele si aromele distincte care sa surprinda spiritul unui anumit anotimp.
Pentru primavara sunt indicate parfumurile subtile cu note florale si fructate care sa reflecte caracterul optimist si vioi al acestui anotimp. Vara sunt indicate parfumurile revigorante care inspira prospetime, precum notele citrice, aromele de lavanda si ceai verde sau notele marine si cele exotice. Toamna este caracterizata de parfumuri picante, sunt recomandate notele lemnoase si puternice precum moscul, scortisoara si vanilia. Pentru iarna cele mai bune alegeri pot fi notele de chihlimbar, ghimbirul sau nucsoara.
Mai jos puteti descoperi parfumuri lansate recent de marile case de lux.