A fost lansata prima imprimanta moleculara de bauturi din lume, care poate face bauturi diverse, de la cafea la vin
Un nou produs revolutionar a aparut pentru industria HORECA: o imprimanta moleculara care poate creea bauturi. O companie tehnologica din Redwood City, California, Cana, a dezvoltat o masina care poate face mii de bauturi diferite cu ajutorul primei imprimante de bauturi moleculare din lume. Momentan, imprimanta este un prototip, insa exista deja cu precomanda pentru inceputul anului 2023.
„Echipa Cana a petrecut trei ani studiind ceea ce bem la nivel molecular, prin cercetari inovatoare in arome si chimie analitica”, scrie compania, citata de publicatia Food and Wine. „Oamenii de stiinta de la Cana au identificat si izolat urmele de compusi specifici care determina aroma pentru mii de bauturi unice disponibile comercial. Ei au creat primul set universal de ingrediente pentru bauturi din lume, care recreeaza mii de alte bauturi diferite folosind un set simplificat de ingrediente care pot fi imprimate cu ajutorul unui cartus cu ingrediente de lunga durata”, explica acestia.
Pana acum, compania a reusit sa produca cafea cu gheata, ceai cu gheata, spumant, apa minerala, apa aromata, bauturi pentru sport, bauturi racoritoare, cocktail-uri si chiar vin. Mai mult, compania promite ca puteti personaliza nivelurile de ingrediente, precum zaharul, cofeina si alcoolul, iar ultimele doua pot fi protejate pentru copii cu un cod PIN.
Pentru a putea fi accesibil tuturor, Cana One va folosi si un model unic de preturi. Clientii pot rezerva una dintre imprimante cu o plata in avans de 99 dolari, care va fi apoi aplicata pretului final, 499 dolari pentru primele 10.000 de comenzi si 799 dolari dupa aceea. De asemenea, acestia promit cartusele, care sunt inlocuite gratuit dupa cum este necesar. Detalii aici.
Nici bucataria moleculara nu a avut prea mare succes la inceputuri, cand in 1988, un profesor de fizica de la Oxford, de origine ungara, Nicholas Kurti, si chimistul francez Hervé This, ambii cu pasiune si deschidere pentru arta culinara, au decis sa organizeze seminarii anuale in care sa se discute, impreuna cu bucatarii, despre stiinta alimentelor si aplicarea ei in gastronomie.
Ca sa atraga totusi participanti, au ales denumirea de gastronomie moleculara, un curent care astazi este cunoscut peste tot in lume si reprezinta bucatari cu pasiune pentru chimie care vor compun si descompun alimente astfel incat acestea sa devina feluri de mancare.
Diferenta intre gastronomie moleculara si bucatarie moleculara este legata de faptul ca de prima se ocupa oamenii de stiinta, iar a doua se poate descoperi in bucatariile restaurantelor cu acest specific. Cei mai cunoscuti bucatari care au revolutionat aceasta tehnica sunt Ferran Adrià si Heston Blumenthal.