5 gradini superbe create de artisti celebri care pot fi vizitate. De la Frida Kahlo si Claude Monet la casa de vacanta a lui Yves Saint Laurent si gradina lui Robert Irwin.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.
Pentru artisti si persoanele creative, spatiul personal sau inconjurator sunt deseori modalitati de evadare si de exprimare a unor idei care se regasesc si in creatiile acestora. In cazul pictorului Claude Monet, artistul impresionist a construit o intreaga gradina dupa bunul plac pentru a surprinde natura intr-un mod feeric si inovator pentru vremurile respective. Tot el a spus: „faptul ca am devenit pictor se datoreaza florilor” si nu este singurul in acest demers.
De aceea va prezentam 5 gradini create de artisti celebri care pot fi vizitate si care ofera o experienta imersiva in lumea reala surprinsa in picturi, colectii vestimentare sau fotografii.
Gradina Charleston creata de Grupul Bloomsbury in East Sussex, Anglia a fost gandita ca un „tablou viu”.
Cand pictorii britanici Vanessa Bell si Duncan Grant s-au mutat in Charleston in 1916, gradina era plantata cu pomi fructiferi si legume. In 1918, cei doi artisti l-au angajat pe prietenul lor, criticul de arta Roger Fry, sa refaca gradina prin gazoane rectangulare, alei acoperite cu pietris si paturi de flori unde Bell si Grant au plantat florile pe care isi doreau sa le picteze.
Casa lor a devenit locul de intalnire al Grupului Bloomsbury din care faceau parte intelectuali englezi ai avantgardei precum Virginia Woolf, E.M.Forster, Lytton Strachey si Clive Bell.
Majoritatea artistilor aveau libertatea de a-si planta propriile flori preferate pentru a crea peisajul ideal pe care si-l imaginau. Printre sutele de flori colorate se numara cel putin 10 tipuri de trandafiri, nalbe, maci de Islanda sau kniphofia (crin faclie). In gradina se gasesc si cateva lucrari de arta create de membrii Grupuli Bloomsbury – o podea din mozaic langa atelier, o jardiniera de hortensie creata intr-un trunchi turnat in ipsos iar in spatele iazului se afla un nod al sculptorului si designerului Wedgewood John Skeaping.
Gradina Charleston a fost utilizata ca un spatiu de rezidente artistice in care inclusiv copiii artistilor implicati erau incurajati sa improvizeze spectacolele de teatru, sa picteze, sa sculpteze si sa experimenteze. Din 1986, gradina a fost deschisa publicului larg, mai multe informatii despre vizitare veti gasi aici.
Gradinile etajate create de Robert Irwin la Getty Center din Los Angeles se intind pe 45.000 de metri patrati.
Desi Centrul Getty din Los Angeles a fost deschis in urma cu 25 de ani, cele 4 gradini ale sale arata intotdeauna proaspete pentru ca ii sunt adaugate constant plante si flori noi. Sunt gandite ca niste opere de arta in continua schimbare, fiind luate in considerare inclusiv mirosurile si sunetele gradinii in procesul de ingrijire si dezvoltare al acesteia.
Trei dintre gradini sunt pe deal, una dintre ele este la nivelul strazii si mai exista o terasa de sculptura in care publicul se poate bucura de privelistile naturii si de opere de arta. Pe terasa sunt expuse lucrari create de Alexander Calder Barbara Hepworth si Isamu Noguchi iar in imediata apropiere se afla o cascada artificiala din pietre care curge intr-un camp de azalee.
Gradinile Getty au fost proiectate de artistul american Robert Irwin pe o suprafata de 45.000 de metri patrati si includ peste 500 de varietati de plante alese cu mare atentie pentru a inflori in aceeasi perioada, pentru a crea peisajul perfect la momentul ideal. Intregul ansamblu este construit sub forma unei palete de culori in care fiecare nuanta adaugata trebuie sa se potriveasca in contextul respectiv. Conceptul sau creativ este inscriptionat intr-o piatra de la intrare pe care scrie „Mereu in schimbare, niciodata la fel.”
Mai multe detalii despre vizita veti gasi aici.
Gradinile lui Jacques Majorelle din Maroc au fost transformate in casa de vacanta si muzeul lui Yves Saint Laurent.
In urma cu 100 de ani, pictorul francez Jacques Majorelle a cumparat o plantatie de palmieri din Marrakech, Maroc unde l-a angajat pe arhitectul Paul Sinoir sa ii construiasca un atelier in stilul Art Deco. Peretii au fost vopsiti in nuanta de albastru electric numita „Majorelle Blue” iar pe parcursul urmatorilor patru decenii, Majorelle a plantat o gradina sub forma unei opere de arta vii. Include o colectie de plante rare pe care le-a strans in calatoriile sale in jurul lumii, fantani, o varietate de cactusi si un sanctuar pentru pasarile din zona.
Dupa decesul lui Majorelle in 1962, casa si gradina au fost achizitionate de designerul Yves Saint Laurent si partenerul sau de viata, Pierre Bergé, care au restaurat spatiile si au deschis un muzeu dedicat culturii berbere. In prezent, gradinile sunt parte din Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, aflandu-se langa Muzeul Yves Saint Laurent din Marrakech, incluzand si un memorial al couturierului francez.
Jardin Majorelle is now part of the Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent; sitting beside the Musée Yves Saint Laurent Marrakech, the garden houses a memorial to the French couturier.Mai multe detalii despre vizita veti gasi aici.
Gradinile de la Giverny au devenit o Meca a celor pasionati de arta lui Claude Monet, artistul si-a dedicat o perioada buna a vietii organizand si coordonand celebrele gradini japoneze cu nuferi.
Unul dintre cele mai faimoase citate ale lui Monet este: „Trebuie sa am flori, mereu si mereu. Urmaresc natura fara a o intelege, probabil le sunt dator florilor pentru ca am devenit un pictor.”
Din 1890, cand Monet a cumparat mosia de la Giverny si a inceput sa transforme mlastinile de pe mosie in iazuri, lacuri si gradini japoneze, si pana la moartea sa din 1926, artistul a angajat sapte gradinari pe care i-a coordonat sa creeze peisajele care pot fi admirate in tablourile sale.
Intr-o scrisoare adresata criticului de arta Gustave Geffroy in 1890, Monet scria ca „incerc din nou sa captez acele lucruri care sunt imposibil de captat.” Gradinile in care si-au baut ceaiul familia lui Monet, Auguste Rodin sau Pierre-August Renoir vor fi redeschise publicului de la 1 aprilie in perioada de inflorire a merilor salbatici si a ciresilor. Mai multe detalii aici.
Casa Azul a fost locul in care s-a nascut, a creat si a murit Frida Kahlo, una dintre cele mai cunoscute artiste din Mexic. Gradina casei cu peretii albastri este unul dintre cele mai mistice locuri pentru iubitorii de arta.
Pe langa spatiul in care a locuit si a creat in cea mai mare parte a vietii ei, Frida Kahlo si-a amenajat gradina Casei Azul pentru a putea trai, in ultima parte a vietii sale, o parte din experientele de care era lipsita, fiind imobilizata la pat sau in scaunul cu rotile.
Gradina Casei Albastre a fost amenajata si ingrijita de Frida insasi si include vegetatie bogata, cactusi, crini si plante indigene mexicane colorate si coroane de bougainvillea. In imaginile de arhiva cu Frida, artista era mereu inconjurata de flora si fauna autohtona, prin acestea numarandu-se maimute si papagalii, portocali si rodii.
In 1958, la patru ani dupa moartea Fridei, casa parinteasca a fost transformata in muzeu si deschisa publicului, devenind una dintre cele mai vizitate galerii din Mexic.
Este casa in care Frida a creat cele mai cunoscute opere din cariera sa: „Long Live Life”(1954), „Frida si Operatia de Cezariana” (1931) sau „Portretul tatalui meu, Wilhelm Kahlo” (1952).
Caza Azul reflecta personalitatea complexa a artistei prin contraste de culori puternice, opere de arta controversate si un simt al cautarii de sine. Mai multe detalii despre vizitare aici.