Ce puteti face in weekend-ul 18-20 martie: Ziua Francofoniei, concert aniversar Alina Manole, petreceri de St. Patrick, targuri tematice si expozitii
De weekend-ul trecut, s-au ridicat toate restrictiile cu privire la numarul de persoane in interior si capacitatile salilor de spectacole, fiind complet deschise salile de teatru si cinema, iar evenimentele de tip concert nu mai au limita de participare.
La Nottara, regizorul Horia Suru pune in scena „Fetele pelican”, unde joaca o mama cu o personalitate coplesitoare, patru fiice marcate pe viata de felul cum desena ea realitatea in jurul lor si un fiu care-si gaseste cu greu locul in acest univers feminin.
Din distributia spectacolului de la Nottara fac parte Letitia – Crenguta Hariton, Indra – Isabela Neamtu, Sonia – Sorina Stefanescu, Maya – Alexandra Murarus, Iasmina – Victoria Cocias, Danni – Alexandru Mike Gheorghiu, Dodo – Serban Gomoi / Rares Andrici, Aurora – Anda Caropol Lara / Avocata – Mihaela Subtirica si Luca – Razvan Banica. Spectacolul are avanpremiera pe 18 martie, iar detalii complete sunt aici.
Ziua Francofoniei are loc pe 20 martie, iar in acest weekend mai multe institutii culturale au pregatit programe care sa cuprinda aceasta sarbatoare.
La Muzeul National al Literaturii Romane, exista o serie de ghidaje tematice organizate de muzeografii care vor prezenta un parcurs inedit al scriitorilor care au vizitat si au locuit in Franta, care au scris si au publicat in limba franceza. Totodata, are loc si o video-proiecție a manuscriselor scriitorilor romani care au publicat in Franta sau au scris in limba franceza. Detalii aici.
De asemenea, are loc si spectacolul lectura „Pentru a fi iubit pamantul” cu participarea actorilor Roxana Guttman, Naomi Guttman si Radu Mateuca, tot la sediul Muzeului National al Literaturii Romane din Str. Nicolae Cretulescu nr. 8. Detalii aici.
Pentru marcarea Zilei Internationale a Francofoniei, si Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots”. In cadrul acestui program, sunt disponibile o serie de vizite ghidate in Galeria de Arta Romaneasca Moderna, in care se va explora legaturile artistilor romani cu spatiul francez. Detalii aici.
Alina Manole are concertul aniversar de 13 ani, in club Quantic, duminica, 20 martie.
Au trecut 13 ani de la lansarea unui album care a pus bazele unui nou gen muzical in Romania si a „oficializat” prezenta aparte in industria muzicala a unei artiste speciale. Albumul se numeste “Luna Patrata”, artista – Alina Manole.
Din anul 2009, cand a avut loc debutul oficial si pana in prezent, muzica Alinei s-a imbogatit cu inca 6 materiale discografice: „Cu drag”, „Dragoste in 3”, “3A.M.”, “Fericirea de Luni”, “Lucruri simple”, “Live Session – vinyl edition!, al caror ecou a fost surprinzator pentru muzica necomerciala din Romania. Detalii aici.
La MTR are loc in acest weekend Piata Taraneasca și Meșter(Ești) cu intrare libera, iar la Maison 13, un targ de produse handmade.
Cele mai gustoase preparate traditionale, dar si mancare gatita se vor regasi la targ, precum si mesteri si artizani, lucruri vechi, mobila, ceasuri, si multe altele. Detalii aici.
Handmade Bazaar de la Maison 13 va aduce laolalta creatori de bijuterii, lumanari, decoratiuni, accesorii, haine, jucarii, terarii, sapunuri, uleiuri si picturi. Detalii aici.
St. Patrick’s Day are loc in acest weekend. Celebra sarbatoare irlandeza are evenimente si la Bucuresti, la Balkon, pe Calea Victoriei, la St. Patrick Irish Pub & Restaurant si in Fire Club (zona Centru Vechi).
In acest weekend incepe Expozitia Art In Progress_2. Coming Back to Our Senses la Combinatul Fondului Plastic.
Incepand din acest weekend pana pe 14 aprilie, la Combinatul Fondului Plastic are loc cea de-a doua editie Art in Progress, o expozitie multidisciplinara de arta tanara organizata de The Institute si DIPLOMA.
Tema acestei editii Art In Progress este Coming Back to Our Senses si aduce impreuna lucrarile a 5 artisti din noua generatie de creatori, reuniti in acelasi cadru de curatoarea Iselin Huluba. Expozitia prezinta lucrari de sculptura, fotografie si design, realizate de artisti din noua generatie de creatori, precum Matei Emanuel, Catalin Velea, Diana Paun, Denise Lobont si Maria Mandea. Acestia isi vor prezenta lucrarile intr-o expozitie-concept, explorand teme actuale, legate de conectarea noastra la noi, la simturile noastre si la lumea exterioara. Detalii aici.
Sambata, 19 martie, la galeria Anca Poterasu, are loc vernisajul expozitiei Open Doors (Usi deschise).
Curatorii prezinta pentru prima oara lucrari de arta selectate din portofoliul galeriei, realizate de artistii: Adelina Ivan, Aurora Király, Belu-Simion Fainaru, Decebal Scriba, Dragos Badita, Iosif Király, Irina Botea Bucan, Iulian Bisericaru, Larisa Crunteanu, Matei Bejenaru, Megan Dominescu, Nicu Ilfoveanu, Oana Cosug, Olivia Mihaltianu, Róbert Köteles, Sebastian Hosu, Stoyan Dechev si Zoltán Béla. Detalii aici.
La Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Romane este gazduita expozitia „Albrecht Dürer. Gravura germana in secolul al XVI-lea”, organizata cu prilejul aniversarii in 2021 a 550 de ani de la nasterea artistului.
Curatoriata de Catalina Macovei, expozitia prezinta intreaga colectie de gravuri pe metal si pe lemn realizate de Albrecht Dürer, care este in posesia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. De asemenea, in expozitie sunt si o serie de gravuri ce apartin altor artisti: Hans Burgkmair cel Batran, Leonhard Beck, Hans Sebald Beham, Hans Baldung, Hieronymus Bang, Hans Leonhard Schäufelein, Georg Pencz, Hanns Lautensack, Lucas Cranach cel Tanar, Lucas Cranach cel Batran, Heinrich Aldegrever, Daniel Hopfer, Jost Amman si Israhel van Meckenem, plus alti cativa artisti anonimi. Detalii aici.
Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.
Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.
Daca vreti sa luati in calcul o noua optiune de miscare, va propunem cursurile de balet pentru adulti.
O solutie ar putea fi clasele de balet pentru adulti. E timpul sa uitati miturile conform carora puteti face balet doar pana la o anumita varsta sau ca numai persoanele cu o anumita conformatie a corpului sunt potrivite acestui stil de dans. Ca o alternativa la antrenamentele fitness, astazi multe dintre scolile de balet ofera si cursuri dedicate adultilor.
Baletul antreneaza toate grupele de muschi, activeaza multe zone din creier, lasand “pe liber” functia vorbirii, fiind astfel un antrenament complet, dar si o forma de relaxare.
Nu avem nevoie de cuvintele potrivite pentru a face balet, asa ca partea responsabila cu aceasta functie este in pauza ori de cate ori dansam. Pe langa faptul ca baletul implica in miscare toate grupele de muschi, iar asta duce la kilograme in minus si laun corp frumos sculptat, acest tip de dans este un adevarat aparat fitness pentru creier.
Astfel, ori de cate ori facem balet, ne folosim partea stanga a creierului pentru executia combinatiilor de pasi, partea dreapta pentru a interpreta muzica si a da expresivitate corpului, portiunea posterioara superioara a creierului pentru a interpreta relatiile spatiale si partea de jos pentru a memora pasii.
Alegand baletul va antrenati complet si creierul. In plus, baletul se exerseaza cel mai frecvent pe muzica clasica, un tip de muzica cu reale beneficii pentru intuitie si capacitatile noastre cognitive. Cel putin asta sustin studiile care au avut ca subiect muzica baroca si stilul muzical incadrat in “Clasicismul vienez”, cercetari care au aratat ca, astfel, sunt stimulate undele cerebrale “Alpha”, cele prezente ori de cate ori suntem calmi, relaxati si in starea de meditatie.