Aflata in inchisoare, Anna „Delvey” Sorokin expune falsuri ale desenelor ei intr-o galerie din Manhattan. Dupa ce a inspirat serialul „Inventing Anna” cu fraudele ei de milioane, spera sa pacaleasca din nou autoritatile pentru a primi o viza de artist. In mod legal, ar urma sa fie deportata in Germania.
Dupa ce s-a pozitionat in spatiul public drept o mostenitoare de origine germana si a profitat de pe urma unuia dintre cele mai spectaculoase cazuri de impostura din ultimii 100 ani, Anna Sorokin isi creeaza statutul de artist si incearca sa porneasca o falsa miscare sociala prin care sa obtina eliberarea din inchisoare dar si sansa de a ramane in SUA.
In timp ce alti oameni deveniti vedete prin infractiuni ar incerca sa se indeparteze de trecutul lor, Anna Sorokin profita din plin de pe urma actiunilor care i-au adus faima si notorietate. Cunoscuta drept Anna Delvey, Sorokin a angajat un specialist in falsuri de arta pentru a-i recrea desenele pe care le-a realizat in inchisoare, acolo unde s-a aflat in ultimii ani si se afla in continuare.
Copiile create de Alfredo Martinez sunt expuse zilele acestea intr-o galerie din Manhattan, aflata la cateva strazi distanta de hotelurile pe care Sorokin le-a pacalit si de la care a obtinut in mod gratuit servicii de milioane de dolari. Scopul expozitiei este de a pacali din nou legea americana pentru a obtine o viza de artist pentru Sorokin.
Galeria se numeste in mod sugestiv „Free Anna Delvey” si va expune copii dupa 5 lucrari create de Sorokin in inchisoare.
Expozitia „Free Anna Delvey” i-a avut drept curatori pe artistii Julia Morrison si Alfredo Martinez. Cel din urma, la fel ca Sorokin, a avut experiente cu inchisoarea dupa ce in urma cu 2 decenii a fost condamnat pentru ca vindea unor colectionari falsuri convingatoare pe care le-a creat dupa Basquiat.
In acelasi mod in care Anna Sorokin s-a mandrit cu actiunile ei si a vandut drepturile asupra utilizarii povestii ei catre Netflix si alte companii producatoare de filme si seriale care ii vor ecraniza povestea ei de viata, artistul si curatorul Alfredo Martinez se lauda ca este „un falsificator de arta notoriu. In mare parte, de Basquiat.” Dupa ce a iesit din inchisoare in anii 2000, unul dintre desenele originale ale lui Martinez a fost achizitionat de MoMA iar in ultimii ani, a devenit o prezenta constanta pe scena artistica din New York unde a curatoriat zeci de expozitii in galerii emergente.
Dupa un an de planuri anulate si intalniri cu Anna Sorokin la inchisoare, Martinez a deschis expozitia „Free Anna Delvey” pe 17 martie. Pentru a respecta tema si obiceiurile muzei sale, curatorul a realizat copii dupa 5 desene create de Sorokin in inchisoare, pe care le-a transformat in acuarele de mari dimensiuni.
Intr-un interviu acordat publicatiei Insider, Martinez a declarat ca „Daca tot va gasi pe cineva care sa ii copieze operele de arta, e bine ca a gasit un falsificator de Basquiat care sa o faca.”
Expozitia va ramane deschisa pana pe 24 martie in spatiul din Delancey Street, la numarul 176, in Manhattan. La vernisaj au fost prezenti peste 150 de oameni, majoritatea fiind apropiati ai Annei Sorokin si sustinatori ai acesteia. Printre ei s-au numar Emily Palmer, reportera de la New York Times care a scris despre procesul lui Sorokin in perioada in care s-a desfasurat, dar si Todd Spodek, avocatul ei care a fost jucat de Arian Moayed in seria „Inventing Anna” de pe Netflix. Mai jos puteti afla intreaga poveste a Annei „Delvey”.
Desi nu a fost prezenta la vernisaj deoarece este detinuta de autoritati, Sorokin a vorbit celor prezenti prin intermediul telefonului, fiind sunata de Martinez. In acelasi timp, o parte din invitati au inceput sa strige „Eliberati-o pe Anna Delvey!” Intr-o declaratie acordata publicatiei Insider, Sorokin a spus ca spera ca va fi prezenta fizic la urmatoarea expozitie.
Martinez a remarcat desenele realizate de Sorokin in timp ce se afla inchisa in Island and Albion Correctional Facility, acestea fiind postate pe contul ei de Instagram. I s-a parut ca este o artista promitatoare asa ca a intrat in contact cu ea imediat cand urma sa fie eliberata din inchisoare, in luna februarie a anului trecut.
Planurile lui Martinez au fost incurcate de faptul ca autoritatile americane nu au eliberat-o nici pana astazi pe Sorokin deoarece o considera o infractoare periculoasa, reusind sa pacaleasca zeci de companii americane de top care ar fi urmat sa ii finanteze proiectele. Initial, urma sa iasa din inchisoare in februarie 2021 insa serviciul de imigratii a arestat-o 6 saptamani mai tarziu si a tinut-o inchisa pana in prezent. In ultimul an, Sorokin s-a luptat cu autoritatile pentru a nu fi deportata, acestia au incercat sa o trimita inapoi in Germania saptamana trecuta insa Anna a refuzat sa paraseasca inchisoarea. In prezent, situatia ei este incerta si se afla in continuare in custodia autoritatilor.
Scopul expozitiei a fost unul strict strategic pentru Sorokin care spera sa se califice pentru o viza de artist de tip O-1 si sa i se permita sa ramana in Statele Unite ale Americii. Daca va reusi, ar fi un nou mod de a pacali la vedere justitia americana.
In plus, lucrarile din expozitie au fost scoase la vanzare iar creatiile lui Sorokin – expuse predominant sub forma unor copii/falsuri, au pretul de pornire de la 10.000 de dolari. Dupa vernisaj, se pare ca ar fi existat un cumparator interesat in achizitionarea tuturor lucrarilor din galerie iar costurile ar fi negociate zilele acestea.
In privinta creatiilor lui Sorokin, au fost expuse autoportrete si parodii asupra situatiei sale, desene pe hartie care au fost marite si colorate ulterior de Martinez. Intr-unul dintre ele Sorokin sta in fata unui laptop pe care acceseaza JPay, platforma financiara dedicata detinutilor americani, si poarta – asa cum scrie pe desen – tinute de la Tom Ford, Alexander Wang, Agent Provocateur si MiuMiu. Celelalte lucrari din expozitie au fost create de alti artisti care au fost inspirati de Sorokin si actiunile ei. Acestia au interpretat-o pe Anna drept o printesa, un iepure sau o muza pictata in stil impresionist.