Skip to content

La National Gallery (UK) are loc o expozitie care exploreaza trauma provocata de picturile vandalizate

O expozitie inspirata de vandalismul a cinci picturi in timp ce erau expuse a fost deschisa la National Gallery, Londra, in incercarea de a explora modul in care trauma se poate manifesta ca raspunsul oamenilor la colectiile din muzee si galerii.

Expozitia „If you prick us, do we not bleed?” / „Daca ne intepi, nu sangeram?”, inspirata de o replica din piesa Negutatorul din Venetia scrisa de Shakespeare, a fost creata de artistul rezident al galeriei, Ali Cherri, care a descoperit relatari despre picturile Galeriei Nationale care au fost vandalizate in muzeu, in timp ce cerceta arhivele acesteia.

Publicatia The Guardian mentioneaza ca el a fost surprins de raspunsul emotionant al publicului la atacuri, mentionand ca prejudiciul a fost mentionat in articolele din ziare in termeni similari cu ranile, in timp ce unele dintre rapoarte au comparat conservatorii galeriei cu chirurgi. „In general, a simtit nevoia de a se vindeca si a simtit ca oamenii au tendinta de a personifica operele de arta sugerand ca pot experimenta traume si suferinta”, subliniaza The Guardian.

Cercetarea l-a determinat sa ia titlul expozitiei din „Negustorul de la Venetia” al lui Shakespeare.

Totodata, „Prin traducerea fiecarei lucrari deteriorate intr-o serie de obiecte, Cherri ne reaminteste ca nu suntem niciodata la fel dupa ce am experimentat violenta,” Adauga The Guardian.

Expozitia se va desfasura intre 16 martie si 22 iunie in aripa Sainsbury de la National Gallery.

Jan van Eyck – Portretul sotilor Arnolfini

Anul 2019 a readus o multime de tablouri pierdute sau furate inapoi in muzeele din care disparusera. Finalul lunii decembrie 2019 a venit cu o lovitura artistica majora pentru galeriile Tate Modern din Londra.

Un barbat de 20 de ani a fost pus sub acuzare pentru acte criminale dupa vandalizarea tabloului „Bust of a Woman – Bustul unei femei” semnat de Picasso in 1944. Incidentul a avut loc pe 28 decembrie iar martorii au declarat ca pictura ar fi fost rupta de vizitator.

Opera de arta estimata la 23,5 milioane de euro a fost retrasa din expozitia de la Tate Modern dupa deteriorare. Lucrarea in stilul semi-abstract care masoara 81 cm lungime si 65 de cm latime a fost imprumutata pe termen lung de catre Galeriile Tate Modern, dintr-o colectie privata, in anul 2011.

„Bust of a Woman” este un portret al muzei si iubitei lui Picasso din anii 40, Dora Maar. 

Si una dintre cele mai bine cotate lucrari a lui Picasso a fost rupta dupa un moment de neatentie al unui zugrav. Inaintea accidentului, tabloul creat in 1943 era estimat la 70 de milioane de dolari si avea sanse sa atinga pragul de 100 de milioane de dolari.  Pagubele au fost evaluate 20 de de milioane de dolari iar valoarea tabloului a scazut considerabil. 

Tabloul „Le Marin” (Marinarul) urma sa fie vandut in luna mai 2018 de detinatorul sau, miliardarul american Steve Wynn cu ajutorul casei de licitatii Christie’s.  

Opera de arta a fost retrasa cu o zi inainte din licitatie dupa accidentul care a scazut valoarea acesteia cu 20 de milioane de dolari. Compania de asigurari a rambursat suma catre Christie’s dupa ce casa de licitatii l-a despagubit pe proprietarul lucrarii. Aceeasi companie l-a dat in judecata pe angajatorului zugravului responsabil pentru daunele cauzate. Suma ceruta este de 18,4 milioane de dolari plus taxe legale.

Incidentul s-a intamplat cand T.F. Nugent, o afacere de familie care se ocupa cu zugravitul, a trimis unul dintre angajatii sai la sediul Christie’s din New York. Galeriile urmau sa fie renovate inaintea expozitiei si licitatiei pentru a pune in evidenta lucrarile listate la vanzare. 

La finalul zilei de munca, unul dintre zugravi a lasat o tija de extensie a unui trafalet asezata pe un perete. Tija nu a fost asezata cu atentie, a alunecat si a cazut prin „Marinarul” lui Picasso care era pastrat in siguranta printre straturi de spuma. Tija a creat o ruptura de 11,4 centimetri in panza lui Picasso detinuta de Wynn.

Recent, in februarie 2022, o pictura valoroasa de avangarda a fost vandalizata de un paznic „plictisit” care a desenat ochi figurilor din lucrare, in prima zi de lucru la o galerie ruseasca, scrie The Guardian.

„Three Figures” de Anna Leporskaya a fost pictat intre 1932 si 1934, si a fost asigurata pentru 75 de milioane de ruble (740.000 de lire sterline). Lucrarea a fost expusa ca parte dintr-o expozitie de arta abstracta la Centrul Prezidential „Boris Eltin” din Ekaterinburg atunci cand paznicul a desenat ochi folosind un pix. 

„Cerneala a patruns usor in stratul de vopsea, deoarece albul de titan folosit pentru a picta fetele nu este acoperit cu lac de autor, asa cum era adesea cazul in pictura abstracta din acea vreme”, a scris Ivan Petrov în The Art Newspaper, care a scris primul despre acest caz, citeaza News.ro. 

Citește în continuare