Teatrele din toata tara organizeaza evenimente dedicate Zilei Mondiale a Teatrului. Dana Dogaru si Mariana Mihut in intalniri eveniment
Ziua Mondiala a Teatrului este marcata in fiecare an la 27 martie, in vederea constientizarii valorii teatrului in toate formele sale si pentru a permite comunitatilor de teatru sa-si promoveze activitatea in intreaga lume.
Aceasta zi a fost instituita in 1961, si a devenit un eveniment anual din 1962, organizat de comunitatea internationala de teatru.
Anul acesta, Ziua Mondiala a Teatrului are un mesajutransmis de regizorul american de opera si teatru, Peter Sellars:”Pe masura ce lumea atarna, in fiecare ora si in fiecare minut, de un flux continuu de stiri, v-as invita pe toti creatorii sa pasim in propria noastra privire, in propria noastra realitate si in propria noastra perspectiva asupra timpului si schimbarii epice, a constientizarii epice, a reflectiei si viziunii epice. Traim intr-o perioada epica a istoriei umane, iar schimbarile profunde si masive pe care le experimentam in relatiile fiintelor umane cu ele in ele, in relatiile intre ele, precum si in relatiile cu lumi non-umane tind sa depaseasca capacitatea noastra de a intelege, articula si exprima”, afirma artistul american.
Ziua Mondiala a Teatrului va fi sarbatorita la Teatrul National din Bucuresti cu sase spectacole si alte evenimente dedicate acestei zile.
Duminica, la Sala „Ion Caramitru”, de la ora 20,00, va fi prezentat spectacolul „Dineu cu prosti” de Francis Veber, n reigia lui Ion Caramitru, avandu-i acum in rolurile principale pe Horatiu Malaele si Mircea Rusu.
La Sala Studio, de la ora 19,00, este programat „Micul infern” de Mircea Stefanescu in regia lui Mircea Cornisteanu, iar la Sala Atelier, de la ora 20,00, va fi prezentat spectacolul „Anonimul venetian”, regizat tot de fostul director al TNB Ion Caramitru.
La Sala Pictura, de la ora 19,30, se joaca „Stupid Fucking Bird” de Aaron Posner, spectacol realizat in cadrul programului „Usi deschise pentru toti”, iar la Sala Mica, de la ora 19,00, va putea fi vazut spectacolul „Fetita soldat” de Mihaela Michailov, in regia tinerei Silvia Roman.
In online, TNB va transmite conferinta dramaturgului Matei Visniec cu titlul „Teatru si jurnalism (influente reciproce)”, sustinuta in 2016, in cadrul programului „Conferintele Teatrului National”. Conferinta va putea fi urmarita pe canalul de YouTube al TNB intre orele 10,00 si 22,00.
De la ora 12,00, in Foaierul de la etajul I (Tapiserie), va avea loc lansarea monografiei „Viata si Teatru, Teatru si Viata”, consacrata actorului Constantin Dinulescu, aparuta la Editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca.
De la ora 11,00, in Sala Studio, actorul Dan Puric prezinta spectacolul-conferinta „M-am intors”, iar de la aceeasi ora, la Sala Media, va avea loc un spectacol al Teatrului National pentru Copii
De la ora 18,30, la Sala Media, va putea fi urmarit un spectacol independent de muzica si poezie gazduit de TNB – „Cuvantul care ma insoteste”, din lirica lui Julian Gamentz. Spectacolul va fi sustinut in scop caritabil de Irina Movila, actrita a Teatrului National, acompaniata de Andrei Cavassi cu violoncelul sau.
De Ziua Mondiala a Teatrului, Teatrul Bulandra in parteneriat cu UNATC I. L. Caragiale organizeaza doua intalniri-eveniment intre tanara generatie de actori si doua personalitati marcante ale Teatrului Bulandra – Mariana Mihut si Dana Dogaru.
Duminica, 27 martie, doua dintre cele mai apreciate actrite ale Teatrului Bulandra – Dana Dogaru si Mariana Mihut – asteapta publicul in sala Toma Caragiu (Icoanei), in decorul creat de scenografa Maria Miu, la o intalnire directa, fata in fata, cu publicul si cu studentii sectiei de actorie a UNATC.
Structurat in doua parti distincte – de la ora 16:00 cu doamna Dana Dogaru si de la ora 19:00 cu doamna Mariana Mihut, evenimentul continua in mod firesc experienta deopotriva educationala, cat si emotionala pe care au trait-o participantii la prima editie (2021), alaturi de alte doua nume importante ale teatrului românesc – Victor Rebengiuc si Virgil Ogasanu. Detalii aici.
Teatrul „Tandarica” prezinta duminica, de la orele 10,00 si 12,00, spectacolul „Punguta cu doi bani”, dupa Ion Creanga.
Scenariul, regia si temele muzicale sunt semnate de Decebal Marin, iar din distributie fac parte actorii Daniel Stanciu / Gabriel Apostol, Ioana Chelaru Popovici / Eugenia Barbu, Liliana Gavrilescu / Gratiela Ene, Mihai Dumitrescu / Florin Mititelu, Dora Ortelecan Dumitrescu / Alina Teianu-Cocioran.
In tara, la Craiova, manifestarile dedicate Zilei Mondiale a Teatrului vor debuta duminica, 27 martie, la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova, cu un eveniment dedicat actorului Valer Dellakeza si cu ocazia implinirii de catre acesta a varstei de 80 de ani.
Actorul va participa la o intalnire gazduita de criticul de teatru Marina Constantinescu, de la ora 11,00, in Sala „I.D. Sirbu”. Actorul are 62 de ani de activitate pe scena craioveana, dar si pe scenele teatrelor internationale, a jucat in piese de referinta ale celor mai importanti dramaturgi romani, noteaza agentia de presa Agerpres.
La Sibiu, Ziua Mondiala a Teatrului se celebreaza cu spectacolul „Echilibru fragil” si conferinta Constantin Chiriac in dialog cu Mihai Malaimare.
In 26 si 27 martie, incepand cu ora 19:00, la Sala Mare a TNRS, iubitorii teatrului sunt invitati la noua productie a Nationalului sibian – „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Camarasan. Din distributie fac parte: Diana Fufezan, Serenela Muresan, Florin Cosulet, Ioana Cosma, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Vlad Robas.
In 28 martie, incepand cu ora 18:00, la Sala Mare a TNRS, este programat un eveniment special gratuit care include trei momente: o Conferinta Constantin Chiriac in dialog cu Mihai Malaimare, lansare de carte si one man show-ul „Actorul”, semnat de acelasi Mihai Malaimare. Proiectul se desfasoara in mai multe orase din tara si include si un workshop dedicat statuii vivante, in zilele de 28 si 29 martie.