Artistul american Jeff Koons trimite opere de arta pe Luna. Lansarea se va face din Florida
Artistul american Jeff Koons urmeaza sa trimita opere de arta pe Luna, conform Galeriilor Pace, care au facut acest anunt. Artistul va avea lucruri care fac parte dintr-un grup de sculpturi, denumite „Moon Phases”.
Anuntul a fost facut de artist pe Twitter, urmat apoi de comunicatul oficial oferit de Galeriile Pace.
Proiectul nu are foarte multe detalii, insa reprezentantii galeriei au mentionat ca aceste sculpturi se vor trimite cu ajutorul satelitilor miniatura CubeSat, care masoara 10 cm pe fiecare parte. Galeria a anuntat ca intentioneaza sa aterizeze obiectele pe o parte a Lunii numita Oceanus Procellarum, situata in partea apropiata a planetei, care este orientata spre pamant. In medie, dureaza aproximativ trei zile pentru a parcurge cele 240.000 de mile (386.400 de kilometri) dintre Pamant si Luna.
Lansarea se va face de la Kennedy Space Center, in Florida, în cadrul unei misiuni „complet autonome”, la bordul Intuitive Machines, o companie americana care lucreaza deja cu NASA.
Mai mult, fiecare lucrare trimisa pe Luna va avea propriul NFT, adica o versiune digitala unica certificata de tehnologia blockchain, care va fi vanduta in licitatie. Potrivit galeriilor Pace, o parte din fondurile stranse vor ajunge la ONG-ul Médecins sans frontières (MSF).
In ultimii 35 de ani, Koons a devenit cel mai popular, influent si bine vandut artist contemporan.
Jeff Koons s-a nascut in York, Pennsylvania in 1955 unde locuieste si lucreaza in continuare, alternand cu New York-ul. A avut prima expozitie solo din 1980 si de atunci este unul dintre cei mai controversati artisti din lume.
Criticii de arta il considera deopotriva genial si kitsch iar aceasta dezbatere a valorii operei lui i-a adus expozitii in cele mai mari muzee de arta moderna din lume si preturi record pentru fiecare dintre lucrarile sale. A fost premiat de numeroase ori, inclusiv de fostul Presedinte francez Jacques Chirac si de Hillary Clinton cu medalii prin care ii este atestata valoarea istorica.
Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Koons se numara „Iepurele” din otel pe care o reinterpreteaza constant din 1986, „Michael Jackson si Bubbles”, o reprezentare a Regelui Pop cu maimuta care i-a fost animal de companie.
Unul dintre iepurii lui Koons a fost vandut in 2019 pentru 91,1 milioane de dolari si a stabilit un nou record mondial pentru cea mai bine vanduta opera a unui artist aflat in viata.
„Iepurele” de otel a devansat lucrarea „Cainele balon (portocaliu)” care a fost vanduta in 2013 pentru 58,4 milioane de dolari.
Jeff Koons, cel mai bine vandut artist contemporan, se alatura celor mai influente personalitati din arta, mass-media si mediul afacerilor intr-o serie de cursuri online in care isi dezvaluie o parte din secretele meseriei sale.
Platforma MasterClass l-a convins pe Koons sa predea un curs de arta si creativitate prin prisma faimoasei sculpturi „Cainele balon” sau una dintre cele noi creatii ale artistului, „Balerina roz”.
De curand, o serie limitata de masini BMW au fost customizate de artistul Jeff Koons. Masinile s-au epuizat rapid, iar doua au fost comandate din Romania.
O colaborare spectaculoasa in lumea automobilelor de lux a fost lansata de catre BMW alaturi de artistul Jaff Koons, pentru a doua oara, care au prezentat publicului larg modelul THE 8 X JEFF KOONS. Primul Art Car de strada este bazat pe M850i xDrive Gran Coupé, pretul a fost de 350.000 de euro, iar sursele publicatiei Newsweek Romania au confirmat ca doua exemplare ajung si in tara noastra. Seria limitata a numarat 99 de masini care au fost epuizate rapid.
Art Cars sunt o linie de business pe care BMW o are inca din 1975. Acestia au mai facut acest tip de colaborare cu artisti ca precum Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei si John Baldessari, dar masinile au fost fie unicat, fie de curse, acum fiind prima data cand s-a lansat o serie limitata, si pentru publicul larg.