Skip to content

(galerie foto) Cel mai subtire zgarie-nori din lume a fost inaugurat recent la New York. Un apartament in cladirea de 435 de metri inaltime costa 28,7 milioane de dolari.

New York-ul este recunoscut drept una dintre cele mai indragite metropole din lume datorita arhitecturii indraznete care a dat renumele orasului inca de la inceputul secolului al XX-lea, de la primele cladiri zgarie-nori construite la finalul anilor 1890 in Manhattan, pana la cele mai ambitioase proiecte de arhitectura din epoca contemporana.

Unul dintre cele mai recente exemple a fost inaugurat recent pe 111 West 57th Street si este cel mai subtire zgarie-nori rezidential din lume.

Cladirea a fost construita prin colaborarea mai multor firme de arhitectura si inginerie. Compania SHoP s-a ocupat de exterior iar Studio AD100 s-a ocupat de designul interior. 

Proiectul ambitios a fost proiectat si realizat prin efortul colaborativ a 3 companii de arhitectura: JDS Developement Group, Property Markets Group si Spruce Capital Partners si a celor doua firme care s-au ocupat de designul exterior si interior al cladirii. 

De altfel, este si a doua cea mai inalta cladire rezidentiala din emisfera vestica, atingand o inaltime de 435 de metri ce include si o coroana decorativa de 91 de metri. Prima se afla la cateva strazi distanta pe 432 Park Avenue si a fost construita intre 2014 si 2015. 

Constructia arata foarte subtire din orice unghi ar fi privita si are un raport dintre inaltime si latime de 24:1. 

Cladirea este numita drept cel mai subitre zgarie-nori din lume, insa rezistenta ei este asigurata prin cel mai dur ciment din lume, potrivit arhitectilor de la SHoP. Desi Constructia poate avea un aer futuristic de la departare, cele doua firme de arhitectura au folosit elemente decorative si arhitecturale care fac referinta la Epoca de Aur a Manhattan-ului antebelic. Perioada cunoscuta in istorie drept „The Gilded Age” a devenit recent subiectul unui serial HBO scris de Jullian Fellowes, creatorul fenomenului „Downton Abbey.

 

Fiecare sectiune din exterior este completata de o serie de pilastri din teracota care imbraca fatadele de est si vest ale cladirii. Pilastrii ofera un aer de eleganta specific cladirilor de la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa fara exagerarea acestor elemente. 

Constructia a fost ridicata pe bazele Steinway Hall, o cladire istorica din 1920 care a fost restaurata ca parte a proiectului.

Arhitectii au imbinat elementele moderne cu cele de secol al XIX-lea pentru a oferi o nota de armonie intregului proiect. Cladirea de peste 100 de ani a fost restaurata in colaborare cu  Landmarks Preservation Commission of New York si este conectata cu noul zgarie-nori printr-un lobby central.

Dincolo de noutatea constructiei, cladirea detine toate facilitatile vietii cotiene de lux, printre care si o piscina de 25 de metri lungime, mai multe lobby-uri extravagante cu piane, mobila acoperita cu aur si un apartament estimat la 28,7 milioane de dolari.

Arhitectii au gandit intreaga experienta de locuire pornind de la un stil de viata sanatos si activ, astfel au inclus pe langa piscina si un centru de sport ce se intinde pe doua etaje cu o terasa proprie si sauna. Rezidentii vor avea parte de servicii de lux, precum un restaurant condus de un chef renumit si un lounge dedicat cu o terasa de tip club.  

Citește în continuare