Skip to content

Special Urban: Recomandari Freshful by eMAG cu Chef Radu Dumitrescu pentru ca la mesele de Pasti sa evitam risipa 

Aceste Sarbatori de Pasti sunt un bun prilej pentru o abordare fresh a felului in care pregatim mesele in familie.

Venim dupa doi ani de pandemie, in vecinatatea tarii noastre e o situatie de criza, iar primavara si simbolul reinvierii vietii care e dat de Pasti ne aseaza un context unic pentru a gandi pregatirea meselor festive care urmeaza intr-un mod in care sa evitam risipa.

Si daca se poate, intr-un mod in care sa sprijinim si producatorii locali, luand in calcul ca alimentele de la cultivatorii si fermierii autohtoni nu inseamna doar alimente eco, ci si reducerea amprentei de carbon si a unor costuri date de transporturile internationale.

Potrivit estimarii specialistilor ONU, in fiecare an romanii arunca la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrana. E vorba doar de alimentele sau mancarea gatita care sunt aruncate din gospodariile romanilor si sunt aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor care ajung anual la pubela.

Sarbatorile (Pasti, Craciun, zile aniversare) sunt momente in care se arunca o cantitate impresionanta de alimente. Psihologii spun ca mesele supra aglomerate cu alimente din aceste momente speciale din viata noastra sunt o consecinta a anilor de comunism in care accesul la o varietate de produse era imposibil.

Generatiile care au acum 20 – 40 ani au datoria sa schimbe aceste obiceiuri de consum; sunt tineri care au crescut cu magazine alimentare specializate, cu accesul la delicatese din toate colturile lumii si, in plus, au constiinta impactului asupra mediului prin risipa alimentara. Sunt generatiile care au invatat ce inseamna voluntariatul, au ajutat pe cei mai saraci sau in nevoie si inteleg conceptul din unele restaurante “plateste pentru o masa in asteptare” care va fi daruita cuiva in nevoie.

Recomandare urban.ro pentru cumparaturi inteligente pentru aceste sarbatori  este freshful.ro – primul hipermarket 100% online din Romania, cu cea mai bogata selectie de producatori locali.  Selectia produselor freshful.ro ofera optiuni de produse romanesti inclusiv pentru cei cu restrictii alimentare ca diabeticii, persoanele cu intoleranta la gluten sau lactoza.

Urban.ro l-a intrebat pe chef Radu Dumitrescu, ambasador al calitatii Freshful, ce ar trebui sa fie in cosul de cumparaturi de Pasti ca sa gatim eficient si sustenabil, eventual sa reinterpretam „resturile” de la o masa pentru zilele urmatoare?

 In primul rand, nu numai de sarbatori, dar cu siguranta preponderent acum, ar fi bine sa ne limitam la strictul necesar, nimic mai putin si cu siguranta nimic mai mult. Ar trebui sa ne obisnuim sa cumparam cat vom manca sau cat estimam ca vom manca. Mai ales in conditiile socio-economice actuale, risipa de alimente este chiar un pacat. 

Asadar, ne aprovizionam cumpatat de cate ori este nevoie, pentru a evita risipa de alimente. Ce nu trebuie sa lipseasca? Este primavara si ar trebui sa fie totul verde in cosul nostru. Bine, mai putin ridichile care ar trebui sa fie colorate si foarte proaspete. Fara ridichi si usturoi verde, fara leustean si ceapa verde nu exista Paste. 

Evident, adaugam ouapestecarne, depinde de preferinte. Nu trebuie neaparat sa fie miel, poate sa fie si rata. Sau ied, iepure, daca dorim sa incercam altceva. La fel de bine, putem sa alegem produse vegetale, daca suntem pe trend.

 Foarte important: nu aruncam nimic a doua, a treia sau chiar a patra zi. Ouale pe care nu le-am ciocnit in primele zile, le putem include intr-o salata de oua sau chiar intr-o cu salata de verdeturi si oua. Caci trebuie sa ne gandim si la ficatul nostru cel de toate zilele. Mielul, iedul, curcanul se pot transforma in sandvisuri cu carne rece, sos de mustar si ceapa verde, pe care le mancam atunci cand iesim la plimbare, la aer. Caci sarbatorile de primavara inseamna si reconectare cu natura, iesim, ne plimbam, ne vizitam rudele si prietenii, ne bucuram de viata.

Care este cea mai simpla reteta pe care o putem incerca de Pasti? 

Totul trebuie sa fie simplu atunci cand faci cu pasiune. Dupa mine, friptura de miel tinuta mai multe ore la cuptor cu vin, cu usturoi, cu verdeturi pana devine ceva de vis si o salata verde de sezon este ultima fita pe care nu vreau sa o pierd in niciun an. Este simplu, se desavarseste singura la cuptor in timp ce noi bem un pahar de vin. 

O masa gustoasa e data si de priceperea bucatarului dar si de calitatea ingredientelor: ne poti recomanda produsele/brandurile tale preferate pe care le putem alege pentru masa de Pasti?

Imi plac mult produsele proaspete, in special verdeturilegume, imi place sa miroasa a proaspat, imi place sa sune a „crocant”. Asadar, aici nu prea vorbim de branduri, ci vorbim despre produse proaspete culese din gradina direct de producatorii locali.

Apreciez micii producatori locali care acorda o mare atentie produsului, care respecta terroirul si anotimpul, care inca stiu cand sa se opreasca si sa nu devina comerciali. Si ma bucur ca am descoperit si pe Freshful o serie de producatori locali de la care achizitionez constant produse proaspete. Gourmet local, cum spunem noi la Voila.

 Ce recomanzi ca alternativa de meniu pentru cei care au alergii la lapte, gluten? 

In 2022 sunt multe variante pentru persoanele cu alergii.  Se poate incerca o salata de quinoa, o alternativa fresh pentru a acompania mielul, e cool, e hype si da bine si pe insta.  Cat despre lapte/branza… si aici sunt alternative cu lapte din migdale, caju, branza tofu.

 Eu sunt de parere ca Pastele trebuie sa ramana traditional, iar, daca avem alergii, putem alege sa mancam in ziua de sarbatoare doar ce putem, fara sa ne faca rau. Se mai spune ca mancam din ochi, asadar, este bine sa alegem macar un produs traditional de Paste din care sa gustam poate, iar restul alimentelor sa le alegem in functie de alergii. Dar, desigur, fiecare isi cunoaste cel mai bine corpul si este important sa tinem cont de anumite restrictii. Sunt de parere ca totul trebuie sa se faca cu masura. Atat cumparaturile, astfel incat sa nu aruncam mancare, cat si consumul. Consumam moderat, fara sa ni se faca rau. La urma urmei, Pastele dureaza 3 zile, avem timp… 

Poti sa ne spui care e preparatul tau preferat de Pasti si cum se prepara? 

Preferatul meu este ciorba de miel cu organe de miel, reteta mamei mele.  Cu bors facut de mama mea, cu leustean din gradina, cules pe loc. Este marota mea la care ma intorc in fiecare an la propriu. De Paste neaparat merg la mama mea sa mananc ciorba de miel.

Cat despre reteta, trebuie sa va pun in legatura cu mama. Cate zile aveti pentru o vizita la Topalu? 

Cateva recomantari pe care sa le aveti in minte pentru obiceiuri alimentare fara risipa.

Depozitati alimentele in mod corespunzator (verificati etichetele pentru instructiuni de stocare, asigurati-va ca frigiderul este potrivit intre 1 °C si 5 °C);

Creati regula “primul intrat, primul iesit” pentru alimentele din frigider. Notati pe o tablita pe usa frigiderului ziua de achizitie a produselor care sunt la rece si data de expirare unde e cazul.

Cumparaturile online va ajuta sa pastrati un control al achizitiilor si sa respectati o lista gandita in functie cantitatea de alimente de care aveti nevoie (dimensiunea potrivita a ambalajului sau alimente vrac);

Citește în continuare