Langa Toulouse se pregateste cea mai mare omleta din lume. Evenimentul este o traditie de Paste a comunitatii si dateaza de pe vremea lui Napoleon
Anul acesta, 15.000 de oua vor fi sparte pentru omleta gigantica din localitatea Bessières, care se situeaza langa Toulouse. Dupa doi ani de absenta a evenimentului, festivalul organizat in perioada Pastelui care are ca punct central omleta gigant a revenit pentru comunitate si publicul larg.
Reteta de omleta folosita este urmatoarea: 15.000 de oua, 70 de litri de grasime de rata si cateva kilograme de arpagic pentru a condimenta totul, iar omleta se prepara cu ajutorul voluntarilor, care vin din zorii zilei pentru a sparge ouale, fiind nevoie si de maiestrie pentru a nu scapa coji in tigaia imensa.
Omleta gigant face parte dintr-o legenda locala care dateaza de pe vremea lui Napoleon Bonaparte.
Potrivit legendei, cand Napoleon si armata sa calatoreau prin sudul Frantei, au decis sa se odihneasca pentru noapte langa orasul Bessieres. Napoleon s-a ospatat cu o omleta pregatita de un hangier local, ceea ce a fost un deliciu culinar atat de mare incat le-a ordonat orasenilor sa adune toate ouale din sat si sa pregateasca o omleta uriasa pentru armata sa a doua zi.
De la acest inceput, omleta a devenit o traditie de a hrani saracii din sat de Pasti. Evenimentul a devenit si un simbol al fraternitatii mondiale, a prieteniei, traditiei si schimburilor culturale, cunoscuta sub numele de Confrerie.
Festivalul omletei gigant tine mai multe zile si include invariabil dans, muzica sau parade, dar prepararea omletei este evenimentul principal.
Organizatia, cunoscuta si sub numele de Cavalerii omletei uriase, isi ia in serios misiunea: „sa pregateasca si sa serveasca, gratuit si plin de bucurie, o omleta uriasa”. Primul eveniment, in anii ’70, a folosit cateva mii de oua. Ideea omletei gigant a fost deja importata si in alte state, de la localitatea Fréjus, din Franta, pana la Pigüé in Argentina. Toate detaliile despre celelalte evenimente sunt aici.