Procuratie Vecchie, una dintre cele mai vechi cladiri din Piata San Marco din Venetia, a fost restaurata si deschisa pentru prima data publicului.
Venetia este printre cele mai populare destinatii turistice si unul dintre cele mai aglomerate locuri din lume. Cel mai nou proiect inaugurat in Laguna di Venezia reuseste sa promoveze orasul si, in acelasi timp, isi propune sa atraga atentia asupra problemei reale a supraturismului si a efectelor pe termen lung.
Procuratie Vecchie din Piata San Marco este probabil una dintre cele mai celebre cladiri din unul dintre cele mai faimoase locuri din lume. Desi sute de milioane de turisti au trecut pe langa ea si s-au pozat langa fatada veche de cateva sute de ani, cladirea a fost deschisa publicului abia zilele trecute. Pentru prima data in istorie, vizitatorii pot accesa etajele superioare ale constructiei ridicate la inceputul anilor 1500 pentru a flanca Bazilica Sf.Marcu.
Fatada din perioada neoclasica se regaseste pe majoritatea vederilor cu Venetia, fiind construita initial pentru a crea celebra piata San Marco care a inspirat mii de tablouri si opere de arta. Cladirea intinsa pe 150 de metri lungime a fost distrusa de un incendiu si reconstruita in secolul al XVIII-lea, fiind accentuat porticul care gazduieste astazi cafenele si restaurante prestigioase.
Dupa un proiect de restaurare spectaculos intins pe o perioada de 5 ani si condus de arhitectul David Chipperfield, fostul sediu central al companiei de asigurari Generali (inca din 1832) a fost reamenajat pentru a aduce vizitatorii mai aproape de o problema despre care se discuta de cativa ani incoace: supra-turismul.
In timp ce Generali si-a pastrat birourile de la etajul al doilea al cladirii, etajul al treilea va fi inchiriat pentru expozitii deschise publicului, iar cel de-al patrulea va deveni sediul The Human Safety Net (Plasa de siguranta umana), un proiect care va ajuta oamenii si familiile aflate in dificultate, inclusiv refugiatii.
O parte a noului proiect este si o expozitie hi-tech intitulata „The World of Potential” care exploreaza abilitatile sociale ale oamenilor prin intermediul tehnologiei. Include o serie de jocuri in echipa si exercitii prin care vizitatorii pot ridica o minge in aer strict prin puterea concentrarii si tehnologia de ultima generatie. Scopul expozitiei este sa insufle empatie si o atitudine mai atenta a oamenilor fata de ce se intampla in jurul lor.
Orice bilet cumparat pentru expozitie ofera acces si la cafeneaua de la etajul al 4-lea care are 2 terase cu vedere spre domul Bazilicii San Marco si al celebrului turn cu clopotnita. Terasele nu au vedere spre piata deoarece se afla sub nivelul acoperisului cladirii, insa ferestrele cele mai inalte dau spre o zona pe care Napoleon a numit-o „sufrageria Europei”.
Renovarea abordeaza un stil modern in care s-a renuntat la arhitectura neoclasica in favoarea unor spatii unite intre ele, camere inter-conectate cu arcade din piatra care vor deveni spatii de lucru la comun.
Procuratie Vecchie este una dintre cele mai vechi cladiri din Piata San Marco, numele ei vine de la scopul original pe care il avea, fiind utilizata drept casa si birou pentru „Procuratori” Sfantului Marco. Era cea mai prestigioasa pozitie pe care o putea avea un nobil venetian, dupa cea a Dogelui care conducea republica in vremurile respective. Erau numiti in aceasta functie numai oamenii care aveau deja o cariera politica stralucita.
„Procuratori” erau oficiali ai orasului, responsabili pentru administrarea bazilicii San Marco, pentru executarea testamentelor si pentru grija fata de cei saraci sau orfani. Cei care detineau functia nu aveau salariu dar detineau privilegiul de a locui pe toata durata vietii lor in cladire.
Procuratie Vecchie a fost construita in secolul al XII-lea si era o structura cu un singur etaj asezat deasupra unei arcade care acoperea primul etaj. In 1512 a avut loc un incendiu in urma caruia fatada cladirii s-a prabusit iar autoritatile au decis sa inceapa un „renovatio urbis”, un program de renovare vast finantat de Dogele Andrea Gritti. Proiectul a fost condus, la inceput de arhitectul Bartolomeo Bon, fiind urmat de Jacopo Sansovino. Au transformat Piata San Marco dintr-un orasel medieval intr-un oras ideal al Renasterii cu un forum in stil clasicizant.
Dupa 1831 cand a fost fondata compania Generali in Trieste, si-a deschis una din primele filiale in Procuratie Vecchie iar dupa ce Venetia s-a unit cu Italia in 1866, cladirea a redevenit o emblema a liderilor civici care joaca roluri importante in evolutia societatii venetiene. Managementul companiei a functionat ca un mecena al orasului si s-a implicat constant in proiecte de dezvoltare si restaurare ale numeroaselor constructii, opere de arta si bijuterii arhitecturale ale Venetiei. Recent, a finantat restaurarea Gradinilor Regale.
Inaugurarea cladirii coincide cu deschiderea Bienalei de Arta de la Venetia care se intampla zilele acestea in prezenta unor jurnalisti si personalitati culturale din intreaga lume.
In perioada 23 aprilie – 27 noiembrie veti putea vizita Pavilionul Romaniei in cadrul Bienalei de Arta de la Venetia 2022. Proiectul castigator din acest an a fost realizat de regizoarea Adina Pintilie, premiata cu Ursul de Aur la Berlinale in 2018.
Curatorii instalatiei de arta „You Are Another Me – A Cathedral of the Body” (Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului) au fost Cosmin Costinas si Vikton Neumann sub coordonarea lui Atilla Kim, comisarul Romaniei in cadrul Bienalei.
In perioada pandemiei, Venetia a atras atentia prin cateva proiecte menite sa aduca turistii inapoi in laguna. Le puteti descoperi mai jos.