Skip to content

Din 27 aprilie se deschide cinema in Muzeul National de Arta al Romaniei. Proiectiile vor fi in Sala Auditorium si vor fi in colaborare cu Festivalul International de Film Transilvania

Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) anunta deschiderea Cinematecii TIFF@MNAR  .

Cunoscuta pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, va deveni din 27 aprilie si locul de intâlnire al publicului cinefil pentru a urmari filme de arta, documentare si productii premiate la festivaluri internationale.

Programul se deschide in 27 aprilie, cu premiera de gala a documentarului Spioni de Ocazie in regia Oanei Bujgoi Giurgiu.

Bazat pe fapte si marturii reale, filmul recreeaza povestea unor actiuni de spionaj neobisnuite, care au marcat definitiv desfasurarea celui de-al Doilea Razboi Mondial: recrutarea unor tineri sionisti din Palestina, trimisi inapoi in tarile lor de origine din Europa de Est, inclusiv in România, pentru a obtine informatii despre germani.

Urban.ro va prezenta pe larg in zilele viitoare munca din spatele acestui documentar care vorbeste despre o lume a curajului si a determinarii, are intamplari are par ireale (oameni obisnuiti antrenati pe repede inainte sa devina spioni) si e realizat intr-o modalitate neexploatata pana acum – succesiuni de fotografii cu actori care recreeaza intamplarile de acum aproape 80 de ani.

Joi, 28 aprilie, de la ora 19:00, spectatorii sunt invitati sa urmareasca documentarul Salvador Dalí. Anii de inceput, in regia lui David Pujol, care pune intr-o lumina noua viata celebrului artist, prin povesti si materiale nedifuzate anterior.

„Salvador Dalí. Anii de Inceput” acopera perioada de la nasterea lui Dalí pâna in 1929, acel an crucial in care s-a implicat in miscarea suprarealista. Acest documentar, care include materiale nedifuzate anterior, prezinta aspecte-cheie ale vietii timpurii a lui Dalí dintr-o noua perspectiva.

Documentarul trateaza subiecte fascinante precum „amintirile intrauterine”, modul in care o spalatorie poate deveni atelierul unui artist, „iluziile optice” sau un nou mod de a privi realitatea, frica de sex si credinta lui Dalí ca va fi in curând un geniu. Documentarul ne vorbeste si despre evolutia sa artistica, miscându-se intre avangarda si traditie, precum si despre nasterea si evolutia unui set de lucrari care a devenit cu adevarat universal.

Programul Cinematecii include apoi titluri precum Priveste catre cer, regizat de georgianul Alexandre Koberidze si câstigator al Premiului FIPRESCI la Berlinale 2021, sau Mami / Petite maman, povestea despre copilarie si relatia dintre mama si fiica regizata de Céline Sciamma, nominalizat la premiile BAFTA in 2021.

Un alt film românesc din program va fi Cautatorul de Vânt, debutul lui Mihai Sofronea câstigator al Premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de la Sofia 2022. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului Mihai Sofronea, a actorului Dan Bordeianu si a altor membri ai echipei, care vor sta de vorba cu spectatorii la final.

Proiectiile de la Cinemateca TIFF vor continua in fiecare saptamâna, pâna pe 29 mai, programul urmând a fi reluat in toamna. In program vor fi incluse intâlniri cu realizatori de film, dezbateri si mese rotunde cu critici de arta si de film.

Biletele sunt disponibile pe https://eventbook.ro/program/cinemateca-tiff-mnar

Citește în continuare