Premierele saptamanii la teatru: „Doamna cu catelul” la ONB, dupa Cehov, musicalul „Opera de trei parale” la Excelsior si „Variatiuni pe tema ratei” la Teatrul Mic, dupa David Mamet
Saptamana aceasta erau programate trei premiere pe scenele bucurestene, „Doamna cu catelul” la ONB, „Variatiuni pe tema ratei” la Teatrul Mic si „Fetele Pelican” la Teatrul Nottara, dar spectacolul din urma a fost anulat. Totodata, publicul poate vedea si in acest weekend „Opera de trei parale” in regia lui Razvan Mazilu, care a avut premiera saptamana trecuta.
Opera Nationala Bucuresti pune in scena sambata, 7 mai, si duminica, 8 mai, incepand cu ora 18:30, premiera absoluta a operei „Doamna cu catelul” de Livia Teodorescu-Ciocanea, dupa nuvela lui Cehov.
Regia si scenariul poarta semnatura lui Alexander Hausvater, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Opera „Doamna cu catelul” este o metafora a dragostei, a zbuciumului sufletesc, a tandretei, a fericirii zadarnicite de conveniente si prejudecati. Totodata, este o reflectare in termeni muzicali si dramaturgici a universului cehovian.
Libretul, conceput de Iuliana Kampert dupa A. P. Cehov, a fost scris in anul 2012 si a urmarit o structura clasica in vederea obtinerii unei coerente regizorale si scenografice. Firul dramatic a fost constituit printr-o reasamblare a momentelor nuvelei si suplimentat prin introducerea unor personaje din alte povestiri ale lui Cehov care intra in relatie cu personajele din nuvela de referinta pentru a intari prezenta vocii cehoviene (Nikolai din „Sotia”; Vasiliev din „Criza de nervi” si Pavel din „Despre dragoste”).
Desfasurarea actiunii se petrece in „prezenta” scriitorului care intra in relatie cu personajele sale. Nuvela lui Cehov cu acelasi nume vorbeste despre emanciparea femeii in societatea de la sfarsitul secolului XIX, despre adulter si aspiratia spre fericire prin implinirea dragostei.
Pe scena vor urca Marius Bodochi (Narator), Veronica Anusca (Anna Sergheevna), Adrian Dumitru (Dmitri Dmitrici Gurov), Vasile Chisiu (Anton Pavlovici Cehov), Claudia Caia (Irina Gurov), printre altii. Detalii despre bilete si spectacol, aici.
Diana Cavaliotti si Ilinca Manolache asteapta publicul pe scena Teatrului Mic, la spectacolul „The Duck Variations ~Variatiuni pe tema ratei”, de David Mamet, in regia lui Alex Bogdan.
Spectacolul are premiera duminica, 8 mai, iar Alex Bogdan explica ca piesa vorbeste despre latura distructiva a omului, dar si despre puterea noastra de a fi buni si de a ne intoarce la o armonie cu natura, cu semenii nostri.
Textul original a fost scris in 1972 si este o piesa a dramaturgului american David Mamet, care se concentreaza pe doi batrani. Acestia mai intai se intalnesc la intamplare – apoi in mod regulat – pe o banca de parc si dezvolta incet o „prietenie” oarecum ciudata. In timp ce cei doi straini cauta subiecte despre care sa vorbeasca, ajung mereu sa revina la ratele pe care le observa inotand pe lac, iar sesiunile lor incomode zilnice presupun filozofarea despre lume in general si despre rate in special.
Discutiile acopera un teritoriu vast, de la natura umana, sexul, prietenia, dragostea si mortalitatea, folosind metafora ratelor pentru a-si exprima temerile legate de imbatranire si moarte.
„Spectacolul nostru vorbeste despre speranta. Despre iubirea dintre oameni, despre puterea nebanuita a binelui care poate invinge raul pana la final. Este o lupta care, inca, nu si-a gasit finalul. Nu ne-am propus sa dam un verdict, teatrul nu se ocupa cu asta, dar daca doriti sa veniti, sa ne vedeti spectacolul, va promit ca veti pleca altfel de la noi, altfel de cum ati venit. Poate cu mai multa speranta in umanitate, gata sa fiti rodul schimbarii, mai buni poate, mai atenti la mediu, mai empatici fata de semenii vostri”, adauga Alex Bogdan. Detalii despre bilete, aici.