10 idei de dressing pentru salate delicioase de vara. Cu turmeric, zmeura sau tahini, idei noi pentru salate delicioase
A venit sezonul legumelor proaspete din gradina si salatele sunt cea mai buna cale de a aduce un plus de vitamine si nutrienti in corpul nostru. Cumparate de la piata sau, daca va e mai usor, online de la magazinele care au producatori locali, ingredientele pentru salata – legume, fructe- inseamna si o reintoarcere la natura, si un mod de a-i da corpului nostru un mic respiro pentru digestie.
Dressingul de salata e cel care schimba gustul intregului preparat, da viata oricarui tip de verdeata si cu aceleasi legume sau fructe, dar cu dressinguri diferite obtineti mancaruri total diferite.
Jucati-va cu aciditatea dressingului, adaugati mai mult otet sau citrice sau, in partea cealalta, mai mult ulei de masline, dupa cum va doriti sa fie preparatul vostru, dar pregatiti acasa dressingul, nu-l luati din supermarketuri pentru ca puteti controla mult mai bine si gustul,e multe mai sanatos si puteti avea un preparat sutenabil (il tineti in borcanase in frigider si il folositi pana la doua saptamani)
Cateva trucuri generale: Folositi ingrediente de buna calitate. Cautati ulei de masline extravirgin presat la rece, nefiltrat, presat la rece. Categoric nu folositi uleiuri de masline „usoare” produse in masa, transparente si fara gust.
Cand preparati o salata cu ceapa, taiati-o in cubulete foarte mici si lasati-o sa se marineze in otet timp de 10 minute inainte de a adauga celelalte ingrediente. Ceapa isi va indulci aroma dupa ce a facut o mica baie in aciditate.
Folositi un borcan de sticla cu un capac etans pentru a agita dressingul. Aveti astfel o emulsificare instantanee, e mult mai practic si mai efficient,
Cand gustati dressingul inainte de a amesteca salata, folositi o frunza de salata pentru a o inmuia in dressing. Daca este prea acru, adaugati mai mult ulei de masline; daca e prea plat, adaugati un vârf de cutit generos de sare de mare sau un pic mai mult otet.
Iata 10 idei de dressing pentru salate delicioase de vara
Un dressing delicios potrivit cu salata verde usoara dar si cu verdeturi mai picante, cum ar fi rucola sau creson. De asemenea, il puteti pune peste un bol de orez sau quinoa sau legume la gratar.
– 1/4 cana de otet de cidru de mere sau otet de vin alb
– 1 lingurita de mustar Dijon
– 1 lingura de ceapa rosie tocata marunt (puteti inlocui cu 1 lingurita de usturoi tocat marunt daca preferati)
– Sare de mare si piper proaspat macinat dupa gust
– 1/2 cana de ulei de masline extravirgin
Dressing de salata cu citrice
– Sucul de la 3 lamâi sau limete
– 6 linguri de ulei de masline
– Sare si piper dupa gust
Dressing pentru salata care are si legume mai tari (morcovi, ridichi); texturile diferite si dresingul onctuos vor crea un efect foarte placut la gust.
– 1/3 cana (sau 5 linguri + 1 lingurita) de ulei de masline
– 5 linguri de otet de vin rosu (puteti folosi vin alb sau cidru)
– 1 lingura de maioneza cu ulei de masline
– 1 lingurita de zahar
– 2 lingurite de oregano uscat
Dressing cu turmeric
Profitati de beneficiile antiinflamatorii ale condimentului turmeric in acest dressing de salata super simplu. Este un dressing vegan savuros si plin de aroma si un gust grozav pe un pat de frunze verzi, morcovi tocati, broccoli, mazare si alune prajite.
– ¾ cana de ulei de canola
– ⅓ cana de drojdie inactiva
– ⅓ ceasca de otet de cidru de mere
– ¼ cana tahini
– 1 lingura de turmeric
– 1 lingura de sos de soia
– ½ lingurita de praf de ceapa
– ½ lingurita de sare
– ⅛ lingurita de piper negru
– 2 catei de usturoi
INSTRUCTIUNI: Puneti toate ingredientele in blender si amestecati pâna la omogenizare.
Vinegreta de zmeura:
– 1/2 cana de ulei de masline extravirgin de buna calitate
– 1/4 cana de otet de zmeura A’Olivier. Aveti incredere in mine! Il gasiti in magazine sau il puteti cumpara online. Vezi linkul de mai sus.
– 1 lingura de miere
– Sucul de la o jumatate de lamâie
– 1 lingura de arpagic, tocat marunt
– un vârf de cutit de sare de mare
– piper proaspat macinat
Vinegreta de citrice cu miere:
– 1/2 cana de ulei de masline extravirgin de buna calitate
– coaja de la o lamâie
– sucul de la 1 portocala, 1 lamâie, 1 lime
– 1 lingurita de mustar
– 1 lingura de balsamic alb
– 1 lingura de miere
– 1/8 lingurita de piper Cayenne
– 1 lingura de salota, curatata si tocata marunt
– un vârf de cutit de sare de mare
– piper proaspat macinat
Dressing de mandarine:
– 1/2 cana de ulei de masline extravirgin de buna calitate
– 1/4 cana de suc proaspat de mandarine
– 2 lingurite de miere
– coaja si sucul de la 1 lamâie mica
– un vârf de cutit de sare de mare
– piper proaspat macinat
Vinegreta cu chimen
– 3 salote mari, tocate marunt
– ¾ cana de ulei de masline
– 1 lingura de chimen macinat
– 6 linguri de otet balsamic
– 3 linguri de suc de lamâie
– ¾ lingurita de boia de ardei iute
– sare si piper dupa gust
Vinegreta cu chili si lime
– 6 linguri de ulei vegetal (canola, seminte de struguri sau de floarea-soarelui)
– 6 linguri de otet de vin alb
– 1-3 linguri de jalapeno, tocat fin (se poate adauga mai mult sau mai putin in functie de gustul personal)
– 1-3 linguri de frunze de menta proaspata tocate fin
– Sucul si coaja de la 3 lamâi verzi
– 3 linguri de zahar (sau mai putin)
– ⅛ lingurita de piper cayenne
– Sare si piper dupa gust
Vinegreta otet balsamic si mustar Dijon
– 6 linguri de otet balsamic
– 1 lingura de mustar Dijon
– 6 linguri de ulei de masline
– Sare si piper proaspat macinat dupa gust