Un muzeu din Buenos Aires le-a permis vizitatorilor sa atinga exponatele pentru a-i educa despre posibilele semne ale cancerului la san. Au atins copii dupa Rembrandt, Rafael si Rubens.
Majoritatea muzeelor nu le permite vizitatorilor sa atinga sau sa se apropie foarte mult de operele de arta. In marile muzee europene sau americane, lucrarile cele mai importante sunt securizate cu panouri de sticla si cu sisteme inteligente de protectie, astfel incat sa fie ferite de orice posibila degradare sau pericole.
In acelasi timp, in Argentina a avut loc recent o situatie neobisnuita. Muzeul de Arta Hispanic American Isaac Fernández Blanco a deschis o expozitie in care publicul a fost incurajat sa atinga lucrarile de arta. Proiectul a fost parte a unei campanii de constientizare a sanatatii numita ”The Art Of Self-Examination”.
Expozitia a fost realizata de o organizatie non-profit din Argentina numita Macma si de agentia de publicitate David Buenos Aires. A avut ca scop educarea si promovarea auto-examinarii cu privire la cancerul la san.
Vizitatorii puteau identifica figuri din opere de arta clasice si atinge lucrarile expuse pentru a simti anumite semne ale cancerului la san precum noduli, retractii ale pieli sau ganglioni limfatici umflati.
Lucrarile expuse au fost replici dupa capodopere ale unor maestri importanti, precum ”Batseba cu scrisoarea regelui David” de Rembrandt, ”Cele trei gratii” ale lui Rubens si ”Portretul unei tinere” de Rafael.
Expozitia a fost inspirata dintr-un articol medical scris de Liliana Sosa, medic specializat in cancerul la san, pentru publicatia britanica The Lancet.
Sosa a identificat posibile semne de cancer la san la modelele portretizate de Rembrandt, Rubens, Rafael, acesta fiind si motivul pentru care au fost alese cele 3 opere de arta.
In decurs de o luna, cele trei lucrari au fost recreate dupa sugestiile medicale ale Lilianei Sosa. In picturi au fost incluse materiale care imita simptomele cancerului la san si pe care publicul le poate atinge pentru a identifica presupusele tumori.
Expozitia a fost vizitata de peste 10.000 de oameni. Macma spera ca initiativele de acest fel sa atraga atentia asupra importantei auto-examinarii regulate in timp ce educa publicul spre a recunoaste simptomele cancerului la san.
Organizatia a planificat expozitia in urma cu doi ani insa a fost amanata din cauza pandemiei si a faptului ca muzeele au fost inchise. Luna trecuta, expozitia a fost gazduita la Muzeul de Arta Hispanic American Isaac Fernández Blanco si a fost insotita de discutii si activitati prin care participantii au invatat mai multe despre identificarea cancerului la san.
Cele trei picturi realizate in cadrul expozitiei sunt gazduite in prezent in birourile Macma. In viitor, organizatorii intentioneaza sa aduca expozitia in mai multe muzee din Argentina iar ideea ar putea fi preluata si in restul lumii.