Prima femeie aviator din Romania, Elena Caragiani-Stoenescu, este sarbatorita de Google printr-un doodle. Ilustratia este realizata de Dariana Ilie, din Cluj-Napoca
Pe 13 mai, Google isi modifica logo-ul de pe google.ro pentru a celebra o personalitate romaneasca, Elena Caragiani-Stoenescu – reporter, corespondent de razboi si prima femeie aviator din Romania. Doodle-ul marcheaza 135 de ani de la nasterea Elena Caragiani-Stoenescu si este ilustrata de artista Dariana Ilie, din Cluj-Napoca.
Elena Caragiani-Stoenescu s-a nascut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La varsta de 25 de ani a zburat pentru prima oara cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. In acelasi an, s-a inscris in Liga Aviatica, o scoala de pilotaj din Romania, fiind singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Doar ca Ministerul Educatiei si Apararea Civila i-au respins licenta de pilot civil, in ciuda faptului ca a absolvit cursurile.
Ulterior, din cauza refuzului din Romania, aceasta si-a urmat pasiunea pentru zbor si s-a inscris la Scoala de Aviatie Civila din Franta. La varsta de 27 de ani a primit licenta de pilot, aceasta fiind a 12-a licenta internationala de zbor acordata unei femei in istorie.
Romania nu i-a permis sa participe la evenimente aeronautice, astfel ca Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburand pe distante lungi catre zona Caraibelor si America de Sud. De asemenea, a fost corespondent de razboi pentru un trust de presa din Mexic.
Dupa ce Romania a intrat in primul razboi mondial, ea a vrut sa participe ca pilot, dar a fost din nou refuzata. Caragiani-Stoenescu a lucrat ca asistent medical la Crucea Rosie Romana pe durata razboiului, iar ulterior si-a deschis o clinica medicala in Tecuci si a continuat sa activeze ca jurnalist, specializata in evenimente aeronautice.
Doodle sau Google Doodle este o modificare temporara a siglei Google, postata pentru o zi, pe pagina principala a motorului de cautare, pentru a celebra evenimente speciale, cum ar fi sarbatorile nationale, zilele de nastere ale unor personalitati sau alte evenimente importante.
Primul Doodle a fost conceput in 1998, pentru Festivalul Burning Man, dar brevetul pentru Doodle/ Google Doodle a fost depus abia in martie 2011, specificand faptul ca scopul principal al acestor sigle este promovarea unei companii de marketing.
Denumirea provine de la verbul “to doodle”, din limba engleza, care este cunoscut inca din secolul al XVIII-lea si semnifica actiunea de a desena ceva care nu are o tematica propriu-zisa.
“Doodling”-ul este considerat si o forma de terapie impotriva stresului si oboselii, dar si pentru stimularea memoriei si a concentrarii. Psihologii spun ca a desena la intamplare, orice, fara sa te gandesti la linii, forme etc., este o modalitate de relaxare cu mari beneficii si poate ajuta la o mai buna intelegere a unor idei.