Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 13-15 mai: “Pescarusul” la TNB, 200 de evenimente in Noaptea Muzeelor, festivalul One World Romania, Art Safari si Romanian Design Week

Din programul cultural al celui de-al doilea weekend al lunii mai fac parte o serie de evenimente din zona artelor, cu focus pe arta contemporana.

De asemenea, Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor, in programul Strazi Deschise.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati cu precautie.

Intre concertele acestui week end avem in vineri seara la Hardrock Cafe o intalnire cu Margineanu, iar la Gradina urbana un concert Jazzy Jo (va puteti lua bilete si de la fata locului).

Sambata la MTR, Monica Odagiu si Vlad Nicolici au concert Doar muzica (bilete aici ), iar la Gradina Urbana din Batistei va intalniri cu Dora Gaitanovici (bilete aici), iar duminica in acelai loc din centrul capitalei e o intalnire cu BOgdan imion si Lautarii de matase (bilete aici)

Filme romanesti in Movie Go Unlimited. Recomandarile urban.ro: „Buna, ce faci?” si „6,9 pe scara Richter”.

Suntem la cateva zile distanta de debutul Festivalului de Film de la Cannes unde Romania are filme in competitie si, unde de-a lungul anilor, a castigat cele mai importante premii pentru cinematografia independenta.

Celebram acest moment cu cateva recomandari de filme romanesti pe care le gasiti in Movie Go Unlimited de la Orange, filme care acopera intreaga gama de emotii a relatiilor umane, dar si o parte din istoria noastra contemporana.

Peste 60 de filme la editia a 15-a a festivalului de film documentar si drepturile omului One World Romania. Tema principala aduce este interactiunea dintre om si mediu.

Festivalul One World revine in 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje si scurtmetraje internationale, majoritatea in premiera nationala, care exploreaza relatia corp, minte si mediul inconjurator.

Deschiderea oficiala a festivalului are loc vineri, 13 mai, o proiectie speciala a filmului documentar „A.I. at War”, ce va avea loc in Bucuresti la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) – sala AUDITORIUM, ora 19:00.

Documentarul  radiografiaza zone (estetice, politice, geografice) de razboi si o face intr-un mod cat se poate de complex, unde jurnalistul si regizorul Florent Marcie coopteaza in proiect  un robotel cu design simpatic care sa-l acompanieze prin regiunile conflictuale, de la Orientul Mijlociu la strazile unde se intampla conflicte in Paris.

Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) a deschis Cinemateca TIFF@MNAR.

Cunoscuta pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, a devenit din 27 aprilie si locul de intâlnire al publicului cinefil pentru a urmari filme de arta, documentare si productii premiate la festivaluri internationale.

In acest week end puteti vedea Vineri, 6 mai, ora 19:00 – Florenta si Galeria Uffizi, r. Luca Viotto | Italia, 2015 | 95’,  Sambata, 7 mai, ora 17:00, Spioni de ocazie, r. Oana Bujgoi Giurgiu | România, 2021 |119’,  Sambata, 7 mai, ora 19:30 – Quo Vadis, Aida?, r. Jasmila Zbanic | Bosnia i Herţegovina, Austria, România, 2020 | 101’, • Duminica, 8 mai, ora 17:00, Dineu cu vecinii de sus, r. Cesc Gay | Spania, 2020 | 82’, Duminica, 8 mai, ora 19:30 – Portretul unei femei in flacari, r. Céline Sciamma | Franța, 2019 | 122’

In cinematografe, inca ruleaza filmul documentar „Spioni de ocazie”, regizat de Oana Giurgiu.

Filmul este centrat pe primavara anului 1944, cand soarta multor piloti aliati cazuti in Europa de Est era necunoscuta. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenti din randul sionistilor care emigrasera din aceste tari in Palestina, inainte de razboi. Misiunea lor era sa gaseasca prizonierii si sa organizeze o potentiala evadare.

Podcastul In culisele filmelor romanesti, editia dedicata documentarului Spioni de Ocazie mai are interviuri cu Oana Bujgoi Giurgiu, realizatoarea documentarului, Paul Ipate, unul dintre actorii interpreti din fotografiile care ilustreaza povestea, Alex Galmeanu, autorul fotografiilor si Matei Stratan autorul coloanei sonore originale.

Saptamana aceasta sunt programate trei premiere pe scenele bucurestene, „Pescarusul” la TNB, „Cancun” la Teatrul Nottara si „Despre dragoste, cu ura”, pe scena Teatrului Elisabeta. Totodata, publicul poate vedea si in acest weekend „Variatiuni pe tema ratei” la Teatrul Mic, care a avut premiera saptamana trecuta.

Teatrul National „I.L.Caragiale” anunta premiera unui nou spectacol pe scena Salii Ion Caramitru, „Pescarusul” de A.P. Cehov, in traducerea Ralucai Radulescu, regia Eugen Jebeleanu, in zilele de 14 și 15 mai 2022, de la ora 19.30.

Regizorul Felix Alexa revine pe scena Teatrului Nottara cu o noua montare, de data aceasta din zona comediei negre cu accente de drama psihologica, scrisa de dramaturgul catalan Jordi Galcerán: Cancún (in traducerea Luminitei Voina-Raut). Primele reprezentatii vor avea lor vineri, 13 mai, si duminica, 15 mai, de la ora 19:30, la Sala George Constantin.

Duminica, 15 mai, va avea loc avanpremiera comediei „Despre dragoste, cu ura” pe scena Teatrului Elisabeta. Spectacolul ii aduce impreuna pe Cristi Iacob, Tania Popa, Andreas Petrescu si Aura Calarasu.

Peste 200 de evenimente dedicate in Noaptea Muzeelor in acest weekend. 60 de muzee, galerii si spatii de arta sunt deschise doar in Bucuresti.

Cea de a 18-a editie a Noptii Muzeelor va avea loc sambata, 14 mai, la nivel national si propune publicului expozitii, interventii si experimente artistice, proiectii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfasurate in format fizic.

Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor sunt gazduite de peste 170 de muzee si case memoriale, galerii si gradini de arta, institute si centre culturale, rezidente, saloane si studiouri creative, spatii ale memoriei, castele, palate, cetati, mori, teatre, universitati, cinematografe, biblioteci, primarii sau case ale experimentelor din toata tara.

Urban.ro va recomanda o parte dintre evenimentele din cadrul Noptii Muzeelor, cu mentiunea ca este posibil ca durata de asteptare la fiecare dintre obiective sa fie foarte mare.

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, incepe pe 13 mai, iar destinatia principala a festivalului ramane Combinatul Fondului Plastic.

Anul acesta, peste 65 de evenimente-satelit propuse de designeri, galerii de arta, studiouri de design si arhitectura, ateliere, muzee, showroom-uri si cafenele din Bucuresti fac parte din eveniment, care se desfasoara sub tema #Forward. Detalii despre bilete si evenimente, aici.

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in week end-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brâncoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

Citește în continuare