Familia Fridei Kahlo va dezvolta un serial TV bazat pe viata artistei mexicane. Povesti nespuse pana acum vor fi publice
Frida Kahlo a fost subiectul unui mare numar de filme, documentare si scurtmetraje, iar cel mai celebru o portretizata in filmul biografic „Frida”, castigator de Oscar in 2002, cu Salma Hayek, care a obtinut o nominalizare pentru cea mai buna actrita pentru interpretarea ei.
Acum, familia lui Kahlo, reprezentata de Frida Kahlo Management, a colaborat cu fondatorii BTF Media, Ricardo Coeto si Francisco Cordero, si cu producatorul co-executiv Hector Martinez pentru a coproduce serialul inspirat din viata faimoasei artiste.
Potrivit Marei Romeo Kahlo, stranepoata artistei, „serialul incearca sa o infatiseze pe Frida asa cum nu a mai fost vazuta pana acum. Scopul este sa prezinte o perspectiva unica bazata pe ceea ce stie familia ei despre ea si sa arate cum si-a trait cu adevarat viata”, a declarat ea, citata de publicatia Art News.
„Acest proiect ii va permite Fridei sa fie prezentata ca o femeie a carei arta a reprezentat o imputernicire, speranta si putere si va permite familiei ei sa impartasească publicului cum mostenirea ei continua sa inspire mii de oameni din intreaga lume”, a adaugat Alfonso Duran, director general al Frida Kahlo Management, citat de aceiasi publicatie.
Serialul va prezenta, cu fiecare episod, diverse aspecte putin cunoscute din viata si lucrarile Fridei Kahlo, despre care familia spera sa dezvaluie o alta Frida. Momentan, nu sunt disponibile alte informatii despre serial.
Una dintre cele mai cunoscute artiste ale secolului trecut, Frida Kahlo a lasat peste 143 de tablouri pictate, dintre care 55 au fost autoportrete, dar si o colectie impresionanta de lucruri care i-au apartinut de-a lungul vietii.
O mare parte din colectia ei este disponibila pe Google Arts & Culture, platforma colaborand cu 33 de muzee din sapte tari din lume pentru a indexa electronic lucrarile artistei, dar si pentru a oferi contextele acelor creatii. Expozitia pusa la dispozitie de Google Arts & Culture se numeste “Faces of Frida” si este disponibila aici.
20 dintre lucrarile expuse online sunt pentru prima data digitalizate, iar rezolutia foarte mare a fiecarei fotografii ajuta privitorul sa descopere fiecare detaliu din lucrarile artistei mexicane.
Colectia dedicata Fridei Kahlo cuprinde si cinci tururi virtuale, dintre care cel mai cunoscut publicului este turul Casei Azur, locul in care s-a nascut, a crescut, a creat si a murit Frida Kahlo, una dintre cele mai recognoscibile figuri artistice ale secolului trecut.
Frida s-a nascut in 1907, in marginimile Mexicului in familia formata din Wilhelm, un fotograf de origine germana si Mathilde, o fanatica religioasa de origine spaniola si amerindiana. A devenit pasionata de arta in atelierul de fotografie al tatalui si a invatat singura sa deseneze si sa picteze.
La varsta de 6 ani, Frida a fost afectata de epidemia de poliomielita inceputa in 1910 iar unul dintre picioare i-a ramas mai scurt si mai subtire decat celalalt. Pentru a-i opri pe copiii care o batjocoreau la scoala, artista a inceput sa poarte fuste lungi, obicei care i-a ramas pana la finalul vietii.
La 18 ani, Kahlo a avut un accident de autobuz in urma caruia a trecut prin 35 de operatii de refacere si care a lasat-o cu dureri cronice constante. Aceste doua evenimente majore din viata ei i-au definit comportamentul: a petrecut mult timp singura in pat, a devenit introspecta si ulterior, obsedata de propria imagine si personalitate. Pictura a ajutat-o sa isi tina mintea ocupata iar oglinzile i-au definit subiectul principal al operei: ea insasi.
Desi cultul personalitatii a devenit un fenomen abia in anii ’60, Kahlo a fost o precursoare a selfie-urilor moderne. Din cele 143 de tablouri lasate in urma, 55 au fost autoportrete.
In autoportretele care au facut-o celebra, Frida si-a exprimat, fara inhibitii, starile de spirit si emotiile, un lucru rar intalnit in randul femeilor artiste ale anilor ’40. Operele ei expuneau cele mai intime traume: coloana rupta in timpul accidentului in „The Broken Column”, sarcinile pierdute si complicatiile medicale intime sau momentul in care medicul i-a prescris piure menit sa o ingrase cand si-a pierdut pofta de mancare, transpus in tabloul „Without Hope”.
Fascinatia fata de opera ei a inceput in anii ’80 cand conceptul de faima a explodat iar povestea de viata a artistei a creat un cult care a inspirat numeroase carti si filme.
Cele mai cunoscute sunt „Biografia lui Frida Kahlo” din 1983 de Hayden Herrera, filmul „Frida, naturaleza viva” din acelasi an si productia „Frida” din 2002 cu Salma Hayek in rolul principal care a castigat doua trofee Oscar si peste 50 de milioane de dolari in box office.