Cum sa organizezi o adevarata petrecere Gatsby. Meniul si pasii pe care sa-i urmati pentru o petrecere de vara cu sampanie, aperitive, tarte cu lamaie si gin
La aproape 100 de ani dupa lansarea romanului scris de F.Scott Fitzgerald, „The Great Gatsby”, lumea descrisa de aceasta continua sa fascineze cititorii din intreaga lume. Exista inca o serie de petreceri tematice cu Marele Gatsby, iar urban.ro va prezinta un meniu dedicat, daca vreti sa organizati o astfel de petrecere.
Una dintre cele mai vii descrieri ale petrecerilor din cartea lui Fitzgerald prezinta felul in care personajele pregateau aceste momente:
„Muzica a rasunat in toate noptile de vara din casa vecinului meu. In gradinile sale melancolice, baieti si fete roiau ca fluturii de noapte, printre soapte, sampanie si stele. La ora fluxului, dupa-amiaza, ii puteam vedea invitatii sarind in apa de pe puntea pontonului sau ori facand plaja pe nisipul fierbinte al plajei sale, iar cele doua barci cu motor pe care le detinea brazdau apele stramtorii, tragand schiurile nautice peste cataracte de spume.
In weekenduri, Rolls-Royce-ul sau devenea un omnibuz, plimband cete de tineri ba in oras, ba dinspre oras, incepand de la noua dimineata si pana tarziu dupa miezul noptii, in vreme ce automobilul sau combi alerga ca un gandac galben grabit ca sa intampine toate trenurile. Iar lunea, opt servitori plus un gradinar trudeau toata ziua cu mopurile, periile, ciocanele si foarfecile de gradina, ca sa repare stricaciunile din noaptea precedenta.
In fiecare vineri, cinci lazi cu portocale si lamai soseau de la un vanzator de fructe din New York; in fiecare luni, aceleasi portocale si lamai paraseau casa lui pe usa din spate intr-o piramida de coji golite de miez. Exista o ustensila mecanica in bucatarie care putea stoarce sucul a doua sute de portocale in numai o jumatate de ora, daca un servitor apasa cu degetul pe un mic buton de doua sute de ori.
Cel putin o data la doua saptamani, un detasament de organizatori de petreceri descindeau la el cu mai multe sute de metri de panza de cort si destule lampi colorate cat sa transforme uriasa gradina a lui Gatsby intr-un pom de Craciun. Pe mesele de bufet, incarcate cu aperitive apetisante, savuroase jamboane se alaturau salatelor dispuse in aranjamente care mai de care, porcilor in aluat si curcanilor preschimbati printr-o vraja in aur vechi. In holul principal, era instalat un bar adevarat cu canturi de alama si alimentat din belsug cu ginuri, lichioruri si bauturi atat de vechi, incat majoritatea oaspetilor femei erau prea tinere ca sa faca diferenta intre ele.”
Actiunea se petrece in Long Island, acolo unde Nick Carraway devine artizanul reinvierii unei povesti de dragoste dintre misteriosul domn Gatsby si Daisy, fosta sa iubita dinainte de razboi. Personajul principal, Nick, are un vecin bogat si pasionat de petreceri extravagante, Gatsby, la care reuseste sa ajunga invitat. Acesta descopera mai multe intrigi si povesti de dragoste intortocheate, care zugravesc viata unui oras efervescent ca New York, dar si a unor moravuri noi.
Pentru bauturi, meniul cuprinde sampanie, vin Claret, vin Sauterne, ceai si gin Rickey.
Alcoolul a fost interzis in anii 1920, dar inca se putea gasi. Pentru a fi in atmosfera acelor vremuri, folositi pahare de sampanie cu cu boruri largi, ca de exemplu modelul Casablanca Champagne Coupe.
Claret este un vin roze din Bordeaux, care nu se mai gaseste in ofertele cramelor din zona in varianta produsa in anii 20’. Acum, vinul Claret de Bordeaux inseamna un vin rosu usor fructat si usor de baut.
Sauterne este un vin alb de desert dulce, care se serveste la temperatura camerei si se potriveste foarte bine cu branzeturile.
In roman, ceaiul este servit cu prajiturile cu lamaie atunci cand Gatsby si Daisy se intalnesc la casa lui Nick. Iar ca sortiment, ceaiul sa fie negru sau verde.
Cat priveste cocktailul cu gin, mai exact Gin Rickey, acesta este o combinatie proaspata de gin, lime si apa minerala, de altfel bautura preferata a scriitorului, despre care spunea: „mai intai iei o gura, apoi bautura mai cere o gura si apoi te ia bautura cu totul si gura pe dinainte”, facand referire la acest cocktail.
Cat priveste mancarea, unei petreceri Gatsby nu ii pot lipsi aperitivele, salatele, carnea de curcan, carnatii de porc, cartofii piure si tarta de lamaie.
Aperitivele sau hors d’oeuvres nu pot lipsi de la o petrecere Gatsby, care pot fi servite pe platouri, fiind mancate direct cu mana, daca petrecerea nu dispune de o asezare fizica la mese. Stridiile, ouale umplute, mousse-ul de somon pe felii de paine si nucile prajite erau nelipsite de la petrecerile anilor 20’.
Desi nu sunt descrise in roman in detaliu, cel mai probabil se serveau la petrecerile lor salata Waldorf si salata Ceasar, dar si salata de fructi in forma de lumanare, cu o felie de ananas baza si o banana decojita in mijloc, conform istoricilor gastronomi ai vremii.
Curcanul, carnatii si garnitura de cartofi piure era de asemenea nelipsite de pe mesele americanilor in anii 20’, ceea ce ii califica pentru meniul unei petreceri tematice Gatsby.
In ceea ce priveste desertul, tarta de lamaie era un desert cunoscut al vremii, fiind si prajitura pe care o servea Daisy la ceai.
Romanul „The Great Gatsby” va fi adaptat intr-un film animat si un serial scris de Michael Hirst, scenaristul „Vikings”, „The Tudors” si „Elizabeth si regizat de William Joyce.
El va lucra alaturi de echipa DNEG care a realizat partea de efecte speciale pentru filmul „Tenet”.
Scenariul va fi adaptat de Brian Selznick care a scris si ilustrat cartea „The Invention of Hugo Cabret” care a stat la baza filmului „Hugo”, regizat de Martin Scorsese, lansat in 2011.
William Joyce a scris zeci de carti care au stat la baza unor filme de succes, a ilustrat numeroase coperti pentru The New Yorker si a castigat Oscarul in 2011 pentru scurtmetrajul „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”.
Joyce a vorbit despre motivul pentru care povestea lui Gatsby merita sa fie spusa prin mediul animatiei: „povestea continua sa vrajeasca cititorii intr-un mod in care nu o face nicio alta carte din scrierile americane. Proza lui Fitzgerald este incantatoare, a creat o lume de vis care le-a scapat multor cineasti din epoca filmelor mute. Versiunile anterioare au fost constranse de actiunea reala insa animatia ne va permite sa completam descrierile evazive ale romanului.”
Studiourile ITV America, A+E si scenaristul Michael Hirst vor face echipa cu stranepoata lui F.Scott Fitzgerald pentru a produce un serial plasat in universul „The Great Gatsby”.