La Bucuresti incepe Festivalul Teatrelor Maghiare. „Tragedia omului”, spectacol al Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara, in regia lui Silviu Purcarete, deschide festivalul
BukFeszt, primul Festival al Teatrelor Maghiare din Bucuresti, urmeaza sa se desfasoare in perioada 6-12 iunie 2022, fiind o cooperare intre MASZÍN (Asociatia Uniunea Teatrelor Maghiare) si UNITER (Uniunea Teatrala din Romania), si va cuprinde 6 spectacole pentru adulti si 3 pentru copii pe parcursul a sase zile. In ultimii ani, UNITER a premiat o serie de productii ale teatrelor maghiare, acestea devenind accesibile si pentru publicul larg.
Spectacolele vor fi prezentate de urmatoarele teatre din Transilvania: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara, Teatrul „Szigligeti” din Oradea, Trupa „Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare, Teatrul „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc si Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc.
Spectacolele din festivalul BukFeszt vor fi gazduite de Teatrul Odeon si de Opera Nationala din Bucuresti, care vor pune in vanzare biletele online, pe site-urile lor proprii. Spectacolele vor fi jucate in limba maghiara si supratitrate in limba romana.
foto Petru Cojocaru
„Tragedia omului”, spectacol al Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara, in regia lui Silviu Purcarete, deschide festivalul luni, 6 iunie, de la ora 20.00, la Opera Nationala.
Umorul inconfundabil, bunatatea si modestia legendara ale lui Purcarete aduc „Tragedia omului” la o apropiere neasteptata: marea poezie a lui Madách din secolul al XIX-lea, aparent dificila, devine accesibila, iar filozofia-teologia sa abstracta este cu adevarat viabila.
Regizorul face apel la marele clasic, intretine un dialog profund cu el si il invita sa ne fie oaspete in epoca noastra plina de contradictii, teama si anxietate. Detalii despre spectacol aici, iar biletele se pot achizitiona de aici.
„Antigona” regizorului Csaba Györfi de la Teatrul „Szigligeti” din Oradea va avea loc pe scena Teatrului Odeon, pe 8 iunie, de la ora 18.00.
Tema principala a tragediei este legea si puterea acesteia. Toate actiunile si schimbarile de caracter sunt organizate in jurul acestei probleme. Relatiile umane si sociale care apar in piesa au determinat regizorul sa adapteze pe scena „Antigona” de Sofocle intr-un format cu totul contemporan, folosind mijloace non-verbale. Detalii despre spectacol si bilete, aici.
Regizorul Botos Balint aduce spectacolul „Sinucigasul” de la Teatrul „Szigligeti” din Oradea pe 9 iunie, de la ora 19.00 pe scena Teatrului Odeon.
Protagonistul piesei, Semion Podsekalnikov, este un om obisnuit, somer, suparacios, cu un apetit sanatos. Intr-o seara, Semion vrea sa manance levervust, dar, in cearta dintre soti care izbucneste inevitabil, se supara atat de mult incat se hotaraste sa faca un gest fatidic. Aceasta situatie declanseaza un concurs nebunesc in cursul caruia intreaga lume intelectuala, bisericeasca, artistica – practic toata societatea incearca sa-l convinga pe Podsekalnikov, dar si pe noi, ca nimic nu e mai important decat ei insisi si lucrurile pe care le reprezinta.
Regizorul Vladimir Anton vine pe scena Teatrului Odeon cu o doua spectacole, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, montat la Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc si „Richard al-III-lea”, spectacol al Teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc.
In „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, intr-un spital de boli mintale rutina controlata si previzibila a vietii de zi cu zi este intrerupta de sosirea unui pacient nou, care da peste cap pe toata lumea. El este singurul care inca nu si-a acceptat conditia. Ceilalti pacienti incep sa il perceapa ca pe un lider si il incurajeaza cu entuziasm in lupta lui impotriva asistentei Ratched, care devine un simbol al sistemului opresiv. Detalii despre spectacol aici.
In „Richard al-III-lea”, Richard, contele de Gloucester, este hotarat sa preia cu orice pret tronul Angliei pentru el insusi. Este un maestru in a tese o panza de minciuni din ce in ce mai densa, care ii prinde incet in capcana pe toti cei care ii stau in cale. Detalii despre spectacol, aici.
Spectacolele pentru copii sunt „Circul care n-a fost”, (spectacol de papusi) din distributia Teatrul „Szigligeti” din Oradea (8 iunie), „Hainele noi ale imparatului” (spectacol de papusi), din repertoriul Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara (9 iunie), „Eliberatorul vantului” (spectacol de papusi) al Trupei „Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare (10 iunie).