Skip to content

(foto, video) Un barbat deghizat in femeie invalida s-a strecurat in Luvru si a vandalizat “Mona Lisa” cu o prajitura cu crema. Tabloul este asigurat pentru aproape 1 miliard de dolari, fiind considerat cea mai scumpa pictura din lume.

Intr-o desfasurare de actiuni care pare aproape de neconceput pentru unul din cele mai bine pazite muzee ale lumii, un barbat a atacat celebrul portret “Mona Lisa” al lui Leonardo da Vinci. Incidentul s-a intamplat sub privirile paznicilor si ale altor vizitatori ai muzeului care au surprins actul de vandalizare de la inceput pana in momentul in care barbatul a fost retinut de agentii de paza.

In imaginile pe care le puteti vedea mai jos care au fost filmate in celebra Salle des États din Luvru care gazduieste “Gioconda” lui Da Vinci, un personaj in scaun cu rotile care purta o peruca neagra si ruj rosu s-a ridicat in picioare, s-a aruncat asupra geamului anti-glont care protejeaza tabloul, incercand sa il sparga, si a inceput sa manjeasca sticla cu prajitura cu crema.

In timpul actiunilor sale, barbatul care s-a aflat in spatele acestui atac a cerut oamenilor sa se gandeasca la planeta, justificandu-si astfel atacul drept activism pentru schimbarile climatice. Ulterior, a aruncat cu petale cu trandafiri in jur spunand in limba franceza: “Ganditi-va la planeta! Exista oameni care distrug planeta, ganditi-va la asta! De aceea am facut-o!”

Reprezentantii Muzeului Luvru au explicat ca vinovatul a reusit sa se apropie de portret simuland un handicap. Astfel i s-ar fi permis sa profite de politica menita sa ajute persoanele cu probleme de mobilitate sa vada mai clar, mai de aproape, lucrarile importante din colectia permanenta. 

Marion Benaiteau a declarat pentru Sky News ca “odata ce s-a apropiat de tablou, individul a aruncat pe geamul care protejeaza Mona Lisa o bucata de prajitura de patiserie pe care a ascuns-o in bagajul sau. Prajitura nu a avut niciun efect asupra tabloului care nu a suferit nicio dauna. Individul a fost retinut imediat si evacuat de receptioneri si de agentii de paza care l-au predat ulterior politistilor. Muzeul Luvru a depus o plangere impotriva lui.”

Barbatul in varsta de 36 de ani a fost identificat de procurorii parizieni care au insistat sa fie inchis in sectorul de psihiatrie din sediul politiei municipale. A fost deschisa o ancheta pentru “incercarea de a distruge un bun cultural”.

Capodopera lui Leonardo da Vinci, eminamente cea mai faimoasa pictura din lume, atrage anual zeci de milioane de vizitatori in Luvru si in Paris. Acestia stau la cozi interminabile pentru a poza langa tabloul care surprinde la prima vedere cu dimensiunile reduse pe care le are.

In acelasi timp, specialistii din lumea artei considera deseori ca tabloul a devenit celebru tocmai datorita evenimentelor controversate care i-au definit istoria. De-a lungul timpului, a fost supus atat vandalismului cat si mai multor incercari de a-l fura.

In anii ’50, partea de jos a panzei a fost atacata cu acid, fapt care a determinat protectia spectaculoasa de care beneficiaza tabloul in Luvru: este protejat de 2 randuri de sticla si un geam anti-glont.

Cel mai recent incident a avut loc in anul 2009 cand o femeie si-a aruncat cu furie cana de ceramica spre tablou, reusind sa sparga cana, pictura fiind lasata fara urme.

Cea mai faimoasa intamplare privind jaful Mona Lisei s-a intamplat in 1911, evenimentul va fi transformat in curand intr-un film regizat de Jodie Foster, scenariul fiind bazat pe romanul „The Day They Stole the Mona Lisa” din 1981. 

In dimineata zilei de 21 august 1911, instalatorul italian Vincenzo Peruggia a iesit din Muzeul Luvru imbracat in uniforma de munca cu Mona Lisa in brate. O parte din cladire se afla sub renovare, o multime de specialisti au fost angajati sa supravegheze lucrarile asa ca actiunile sale nu ar fi parut suspecte.

Peruggia a luat trenul din statia Quai d’Orsay, aflata la cateva minute de Luvru. A iesit din Paris in cateva zeci de minute. Disparitia tabloului a fost remarcata la o distanta mai mare de 24 de ore.

Simplitatea acestui jaf artistic a fost considerata absurda de presa vremurilor, pornind un circ mediatic desfasurat pe o perioada de doi ani. Autoritatile franceze au inceput sa creeze o lista de suspecti pe care i-au banuit de orchestrarea unui plan mult mai complicat decat intamplarile reale.

La vremea respectiva, politia l-a arestat pe poetul Guillaume Apollinaire dupa ce fusese raportat de secretara sa. Acesta i-a directionat mai departe spre Pablo Picasso care a fost interogat pentru furt si a fost declarat nevinovat. 

Picasso a fost obligat sa returneze mai multe statui Iberice din Epoca de Bronz pe care le avea in colectia personala. A treia personalitate a vremurilor implicata a fost scriitorul Franz Kafka.

Pana in 1913, jaful a ramas nerezolvat iar Muzeul Luvru a fost redeschis fara Mona Lisa. Disparitia fara urma a lucrarii s-a transformat intr-un scandal international iar tabloul necunoscut a devenit faimos in aceasta perioada.

Hotul italian a transportat tabloul inapoi in locul in care fusese pictat de Leonardo Da Vinci in urma cu 400 de ani, in 1503: in Florenta. A incercat sa il vanda catre Giovanni Poggi, directorul muzeului Galleria Uffizi care a chemat politia, pictura fiind returnat catre Luvru. 

Motivatia jafului si povestile celor mai mari furturi artistice din istorie le gasiti aici:

https://www.urban.ro/bijuterii-in-valoare-de-1-miliard-de-euro-furate-in-cel-mai-mare-jaf-artistic-din-istorie-povestile-jafurilor-din-ultimii-150-de-ani-cu-mona-lisa-van-gogh-si-cel-mai-furat-tablou-din-lume/

Din fericire, Mona Lisa poarta titlul de “cel mai bine protejat tablou din lume”, sistemul de protectie fiind realizat in cadrul unui proiect vast prin tehnologia Goppion. 

Tabloul considerat epitoma perioadei Renasterii este protejat de un geam de sticla anti-glont cu o transparenta ridicata care este descris drept “practic impermeabil, compus din mai multe straturi alternante de sticla si foi de PVB.” Pentru siguranta, vitrina este realizata din otel gros si protejata de un blindaj din otel de inalta rezistenta. 

Sistemul de suport al picturii permite personalului muzului sa o indeparteze rapid in caz de urgenta. In acelasi timp, beneficiaza si de un sistem de compresie care etanseaza perimetrul din jurul lucrarii in mai multe puncte. Pentru a pastra pictura in conditii ideale de clima, expertii de la Universitatea Politehnica din Milano au creat un sistem complex care stabilizeaza umiditatea relativa si filtreaza aerul din carcasa. In plus, sistemul are 2 unitati complet independent, daca una esueaza, cealalta preia automat controlul asupra atmosferei din jurul lucrarii.

Zilnic, lucrarea este vazuta de peste 30.000 de vizitatori care sunt fascinati de numeroasele mistere care ii sunt asociate.

Mona Lisa are cea mai scumpa asigurare din lume a unui tablou: 100 de milioane de dolari in 1962, echivalentul a peste 800 de milioane de dolari in 2019.

Da Vinci a murit in 1519 lasand portretul „Mona Lisa” in grija asistentului sau, Salis. 

Dupa un an, Salis l-a vandut catre Regele Francis I al Frantei, urmand sa ii decoreze baia personala. Regele a platit 4000 de florini de aur in 1520, echivalentul a 14 kilograme de aur. In 2020, suma s-ar ridica la peste 700.000 de dolari. 

De atunci, lucrarea lui Da Vinci a apartinut statului francez.

Tabloul a fost pastrat la Palatul Fontainebleau pana cand Louis XIV, faimosul Rege Soare, l-a mutat la Versailles unde a ramas pana in 1797 cand a fost expus in Luvru. 

In 1821, Napoleon si-a dorit pictura pentru dormitorul sau, unde a stat o perioada scurta, fiind returnat catre Luvru. 

In 1860 a inceput Razboiul Franco-Prus iar „Mona Lisa” a fost mutat la Brest, intr-o cladire militara din extrema vestica a Frantei. A revenit in Luvru dupa incheirea razboiului in 1871 si a ramas in Paris pana in 1911. 

Intre 1962 si 1963, tabloul a fost expus in Washington si New York iar pentru aceasta calatorie a fost nevoie de o asigurare speciala, in cazul in care ar fi fost pierdut, furat sau deteriorat in vreun fel. Suma pentru care a fost asigurat ar valora 870 de milioane de dolari in 2021 ceea ce ar pune Mona Lisa pe primul loc in clasamentul celor mai scumpe picturi din lume.

Citește în continuare