Pe 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului, cateva dintre muzeele din Iasi primesc PET-uri si alte materiale reciclabile ca moneda pentru vizitarea galeriilor
De Ziua Mondiala a Mediului, pe 5 iunie, municipalitatea a introdus un bilet pentru care cetatenii pot plati cu materiale reciclabile. Galeriile care se pot vizita sunt Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Dosoftei si Casa Muzeelor, aflate in subordinea Muzeului Literaturii Iasi.
Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte de Consiliu Judetean si are ca scop atragerea atentiei asupra nevoii de a creste gradul de colectare selectiva si de a valorifica deseurile.
„Un bilet verde poate fi obtinut direct de la casele de bilete ale muzeelor, in schimbul a cinci deseuri reciclabile din categoria plastic (PET-uri), aluminiu (doze de bere sau suc) si sticla (ambalaje de sticla). Un bilet verde este echivalentul a cinci 5 materiale reciclabile, din aceeasi categorie sau combinate. Pentru a vizita toate cele trei muzee din cadrul Casei Muzeelor, vizitatorii trebuie sa ofere la schimb 15 materiale reciclabile”, a explicat vicepreşedintele CJ Iasi, Marius Sorin Danga, citat de agentia de presa Agerpres.
Muzeul „Vasile Pogor” sau Casa Junimii cum mai este denumit se afla in inima Iasului si este locul unde isi dadeau intalnire cateva dintre personalitatile care au marcat istoria Romaniei moderne: Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Alexandru D. Xenopol, Vasile Conta, I.L. Caragiale, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creanga si multi altii.
Casa i-a apartinut lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societati culturale „Junimea”, si a gazduit nenumarate sedinte junimiste. In prezent, muzeul este reamenajat in jurul societatii culturale „Junimea”, rezultand un spatiu prietenos si atractiv, in care vizitatorii se raporteaza la informatie si idei prin intermediul propriilor actiuni, cu ajutorul instrumentelor digitale.
Conform informatiilor de pe website-ul de prezentare a muzeului, salile cuprinse in traseul de vizitare construiesc o imagine a istoriei locului, a casei si a proprietarilor, dar si a Iasilor de altadata. Mai mult, spatiul recreeaza atmosfera intalnirilor junimiste si propun inclusiv calatorii digitale in epoca junimista prin instalatii neconventionale de arta si panou interactiv.
Casa Muzeelor, actualul sediu administrativ al Muzeului National al Literaturii Romane Iasi, este o cladire construita in anul 1896 si a avut initial proprietari evrei, fiind apoi cumparata, de Societatea „Viata romaneasca”, condusa de Garabet Ibraileanu si Mihail Sadoveanu, care i-a adus si numele de Palatul Vietii romanesti.
Cladirea a adapostit multi ani singura tipografie a Iasilor, apoi a fost transformata in sediu al Inspectoratului Judetean al Jandarmeriei si al Chesturii de Politie, loc al masacrului miilor de evrei in Pogromul de la Iasi din iunie 1941, printre altele.
Cladirea si-a recapatat destinatia din perioada 1914-1934 dupa revolutie, sub noua denumire de Casa Muzeelor, unde functioneaza 4 noi muzee: Muzeul Pogromului de la Iasi, Muzeul Teatrului Evreiesc in Romania, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilariei in Comunism.
Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, cunoscut in Iasi si sub denumirea de Casa Dosoftei sau Casa cu Arcade, a fost inaugurat in data de 7 august 1970, iar numele actual al muzeului dateaza din anul 2005, cand a fost canonizat Mitropolitul Dosoftei.
Construita, conform unor atestari documentare, in timpul domniei lui Antonie Ruset, intre anii 1677-1679, cladirea, care adaposteste expozitia de literatura romana veche, a fost sediul celei de a doua tiparnite din Iasi, a Mitropolitului Dosoftei (prima tiparnita din Tara Moldovei fusese instalata de Varlaam in chiliile manastirii „Trei Ierarhi”).
Vizitatorii pot descoperi, in cele patru incaperi ale muzeului, manuscrise, tiparituri, documente stravechi, icoane, pocaluri, crucifixe si alte obiecte de cult valoroase, ca un Pateric slavon, din secolul al XIV-lea, Apostolul, cel mai vechi manuscris romanesc datat (1559), Cazania lui Varlaam (1643), Psaltirea in versuri a lui Dosoftei (1673), cea mai veche copie a Letopisetului Tarii Moldovei de Grigore Ureche (aprox. 1665) etc.
Pe 5 iunie este marcata Ziua mondiala a mediului, zi care are la baza in fiecare an o tema recomandata de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.
Prin marcarea Zilei mondiale a mediului, ONU incearca sa stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului si in acelasi timp sa sensibilizeze factorii de decizie politica sa actioneze in acest sens.