Azi in Bucuresti: Va puteti intalni cu Gheorghe Visu, cu studentii UNATC si poeta Nora Iuga la Undercloud, vedeti documentare gratuit la Centrul Ceh
Astazi incepe cea de-a 15-a editie a Festivalului Undercloud, care se desfasoara intre 13 si 19 iunie, in zona Calea Grivitei. Programul cuprinde si o serie de evenimente conexe, precum expozitie de costume de teatru, un spatiu-biblioteca, o pictura-performance, doua expozitii – de manuscrise si afise de teatru, concert Nicu Alifantis si ateliere deschise de la UNARTE.
In programul de astazi are loc live performance-ul „Dictionar de optimism”, pornind de la cartea scrisa de Chris Simion Mercurian pe parcursul intregii zile, spectacolul „Cenusa”, dupa un text al lui Samuel Beckett, cu Gheorghe Visu si Ana-Ioana Macaria la Teatrul Dramaturgilor Romani (19.00), un spectacol dans al trupei trupa Scuze, noi! cu Stoica Filip si Razvan Rotaru (20.00), si o intalnire cu studentii UNATC in curtea UNARTE, cu un text de Shakespeare, „Romeo si Julieta” (21.30).
Sesiunea de poezie a Festivalului Undercloud – denumita V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, debuteaza cu Nora Iuga, si este o instalatie de emotie care se va intampla la lumina lumanarii si care va primi in fiecare seara in spatiu doar 12 spectatori ce vor intra in universul poetic construit live.
Festivalul se desfasoara anul acesta in sapte spatii, Teatrul Dramaturgilor Romani, UNARTE, Muzeul Literaturii, Biserica Sfintii Voievozi, J`ai Bistro, Black Habit si Grivita 53.
Detalii despre fiecare eveniment si programul integral pot fi gasite pe www.undercloud.ro. Biletele s-au pus in vanzare pe mystage.ro si bilete.ro
Centrul Ceh a reluat seria de proiectii de filme Documentary Mondays, iar astazi are loc proiectia „Don’t worry, the doors wiil open”, documentarul din 2020 al regizoarei ucrainene Oksana Karpovych, ce va fi prezenta pentru o sesiune Q&A online dupa proiectie.
Filmat in timpul verii si al iernii in elektrychka, trenul de navetisti tipic perioadei sovietice, care circula intre capitala Ucrainei si micile orase de provincie, „Don’t Worry, the Doors Will Open” invita publicul la o plimbare alaturi de clasa muncitoare, in cea mai mare parte pasageri si vanzatori marginalizati.
Filmat intr-o perioada complicata, documentarul este o privire asupra conditiei umane, a societatii ucrainene aflate in miscare si un punct de vedere intim asupra istoriei Ucrainei independente, asa cum este traita de oamenii de rand.
Regizoarea a mentionat ca „Ideea filmului mi-a venit la scurt timp dupa ce am imigrat in Canada in 2013. Ori de cate ori ma gandeam la Ucraina, ma gandeam la elektrichka. Trenurile au fost o parte importanta din realitatea familiei mele in anii 1990; erau principalul mijloc de transport pentru oamenii obisnuiti din clasa muncitoare, precum parintii mei, si inca mai sunt. (…) Distanta fata de tara mea natala mi-a oferit sansa de a privi trecutul meu si cultura ucraineana dintr-o noua perspectiva. Lucrurile mici care nu au contat niciodata pentru mine inainte de imigrare au capatat brusc importanta si un sens nou: fac parte din ceea ce natiunea mea este astazi, din ceea ce sunt eu acum. (…) Cand se vorbeste despre Ucraina, adesea este despre Cernobil si serialul HBO, revolutia Maidan, razboi si box. Se uita ca la periferia marilor evenimente si a politicii exista oameni adevarati, cu probleme si lupte de zi cu zi reale, oameni unici ale caror vieti conteaza. Acestor oameni le dedic filmul meu.”
Intrarea la documentar este libera, in sediul Centrului Ceh, iar filmul se proiecteaza incepand cu ora 20.00. Detalii aici.