10 moduri in care dieta va poate imbunatati productivitatea. Alimentele recomandate de nutritionisti pentru a va spori puterea de concentrare.
Creierul uman consuma mai multa energie decat oricare alt organ al corpului si utilizeaza in jur de 20% din energia nutritionala pentru a functiona in parametrii normali. Acest lucru inseamna ca alimentele pe care le consumati zilnic au un impact major asupra capacitatii de concentrare, a gestionarii stresului si a productivitatii.
Mai multi nutritionisti americani precum Rachelle Robinett, fondatoarea Pharmakon Supernatural sau Dr. Caroline Leaf, specializata in neurostiinte, creatoarea aplicatiei NeuroCycle, au oferit o serie de sfaturi despre alegerea alimentelor potrivite care pot ajuta in imbunatatirea productivitatii.
Robinett este un practionist specializat in solutii bazate pe plante pentru un stil de viata sanatos si isi sfatuieste clientii sa tina cont, in primul rand, de nivelul glicemiei din sange deoarece cresterile si descresterile bruste de zahar produc nervozitate, anxietate, somnolenta, o ceata cerebrala si un deficit in concentrarea atentiei. Astfel, se recomanda pastrarea unei diete echilibrate in consumul de dulciuri, naturale sau artificiale.
Dr. Leaf a realizat o serie de studii in care a descoperit ca o dieta bogata in cartofi dulci, fasole sau iaurt ajuta la o mai buna concentrare iar Dr.Maya Feller considera ca proteinelor si grasimilor sanatoase le pot fi adaugati si carbohidrati complecsi precum cerealele integrale.
Un alt aspect important este relatia dintre neurochimicale care influenteaza major puterea de concentrare precum serotonina si dopamina si pofta de carbohidrati.
Pofta de zaharuri este adesea o pofta de serotonina care este eliberata cand mancam alimente placute sau bogate in carbohidrati. Un alt mod de a satisface aceste pofte sunt plantele precum Rhodiola sau Mucuna Pruriens care pot fi consumate sub forma unor suplimente alimentare si care ajuta la mentinerea nivelului de dopamina, la imbunatatirea proceselor cognitive, a somnului, a dispozitiei, a memoriei de lucru si a abilitatii de invatare.
Dieta recomandata de specialisti trebuie sa fie bogata in nutrienti, echilibrata cand vine vorba de carbohidrati lenti, grasimi de inalta calitate precum acizii grasi Omega din peste sau alge si proteine. In general, se recomanda o dieta in mare parte bazata pe plante si cat mai lipsite de alimente procesate si rafinate.
De asemenea, este important sa nu neglijati sanatatea florei intestinale deoarece legatura dintre activitatea intestinelor si cea a creierului este cat se poate de reala iar starea digestiei umane are implicatii directe asupra functiilor creierului.
Exista o lista a tipurilor de alimente recomandate de majoritatea specialistilor si este bazata, predominant, pe legume si fructe consumate intr-o stare neprocesata.
Nutritionistii recomanda smoothie-uri din fructe cu fibre precum fructe de padure, seminte de in, chia si prebiotice precum salcamul sau coaja de psyllium, proteina pe baza de plante, cateva verdeturi si un condiment sau doua, scortisoara fiind utila in stabilitatea glicemiei.
Cu exceptia alergiilor, sunt recomandate toate legumele si fructele, suplimente de ulei de peste si cel putin 2,7 litri de apa pentru femei si 3,7 litri de apa zilnic pentru barbati.
Exista o serie de alimente si produse alimentare care afecteaza in mod specific productivitatea creierului, si implicit a corpului.
Faina, chiar si in varianta fara gluten, este considerata un sabotor al productivitatii pentru ca nu poate fi digerata intr-un mod corespunzator. Se recomanda inlocuirea cu alternative bazate pe plante neprocesate.
De asemenea, zaharul, cafeina si alcoolul consumate in cantitati ridicate au un impact negativ asupra abilitatilor cerebrale. Recent, au aparut studii care leaga in mod direct inflamatiile la nivel neuronal cu sanatatea mintala si schimbarile bruste ale starii de spirit. In schimb, turmericul este considerat alimentul favorit in reducerea inflamatiilor.
Pentru micul dejun, se recomanda consumul de oua si avocado. Oualele sunt vazute ca mine de nutrienti, in special daca veti cumpara oua de la producatori locali, din gaini crescute libere, la sol. Sunt surse bogate de cholina care este un precursor al acetylcholinei, un neurotransmitator cu functii cognitive larg raspandite, de la starea de spirit la memorie, capacitate de concentrare, invatare si atentie. Iar avocado e bogat in grasimi mono-nesaturate care sprijina celulele nervoase si comunicarea dintre neuroni.
In privinta cafelei, Dr.Leaf recomanda consumul cafelei adaptogenice bazata pe ciuperci si plante, avand proprietati terapeutice remarcabile recomandata pentru buna functionare a intregului organism, pentru normalizarea procesului de diviziune celulara si functionarea normala a circulatiei cerebrale si periferice.
Se recomanda si consumul de iaurt cu granola pentru un snack in timp ce lucrati la birou – iaurtul grecesc are mai multe proteine – nuci si seminte deoarece sunt surse de acizi mono-nesaturati si poli-nesaturati dar si de melatonina si polyphenol, doi nutrienti cu roluri active in cresterea productivitatii.
Pentru cina, se recomanda combinatia de somon cu legume crucifere – broccoli, conopida, varza si hrean – sau verdeata. Somonul e bogat in acizi Omega-3 care se regasesc in membrana celulara a celulelor creierului si sunt necesare pentru comunicarea corecta intre acestea, in timp ce legumele crucifere sunt bogate in antioxidanti care reduc inflamatia neuronala.