(galerie foto) Noua colectie Dior a fost inspirata de Carmen Amaya, supranumita cea mai buna dansatoare de flamenco din lume. Poreclita „La Capitana”, artista era de origine Rroma si a ajuns sa danseze la Casa Alba pentru presedintele american Franklin Roosevelt.
Designerul Maria Grazia Chiuri a dezvaluit noua colectie Dior Cruise, linia de vacanta a casei de moda franceze, printr-o defilare desfasurata in orasul spaniol Sevilla. Noile piese vestimentare si accesorii Dior au fost inspirate de legendara dansatoare de flamenco La Capitana, marcand o premiera in directia creativa a brandului care se uita de obicei la muze de origine franceza.
Prezentarile asa-numitelor „colectii de croaziera” Dior sunt printre evenimentele cheie ale sezonului anual al modei. Ideea unei colectii dedicate vacantelor sau croazierelor este inspirata din ritualurile femeilor elegante din secolul al XIX-lea care isi petreceau un sfert din perioada toamnei pe Riviera franceza.
Dupa defilari desfasurate in Puglia, Italia si pe stadionul olimpic din Atena anul trecut, designerul aflat la conducerea departamentului creativ al casei de moda Dior, Maria Grazia Chiuri, s-a orientat spre Spania. Pe contul ei de Instagram, a postat o serie de imagini prin care a documentat fascinatia sa pentru orasul andaluzian Sevilla, pentru tinutele si accesoriile care decoreaza statuile Fecioarei Maria care defileaza prin pietele publice in Saptamana Mare, dar si pentru dansatoarea de flamenco Carmen Amaya, supranumita „La Capitana” si cunoscuta drept „cea mai buna dansatoare de flamenco din istorie”.
Pe langa ideile inspirate din costumele de scena ale artistei Carmen Amaya – care obisnuia sa danseze in pantaloni de flamenco purtati in mod obisnuit de barbati, pentru a-si demonstra taria de caracter – Dior s-a mai inspirat si din tinutele emblematice al Ducesei de Alba dar si din rochia de seara „Bal la Sevilla” creata de Christian Dior pentru colectia sa de primavara-vara din 1956.
Evenimentul de lansare al noii colectii Dior a avut loc imediat dupa lasarea intunericului in Plaza de España din Sevilla in prezenta unor celebritati apreciate in lumea modei precum Laetitia Casta, Amira Casar, Elle McPherson sau Chiara Ferragni. Tinutele au fost insotite de un spectacol de flamenco si de o coloana sonora interpretata live de o orchestra de muzica clasica.
Cantareata si dansatoarea de flamenco Carmen Amaya a fugit de Razboiul Civil Spaniol si s-a refugiat in America, acolo unde s-a bucurat de un succes urias in Argentina, succes care a determinat-o sa danseze inclusiv la Casa Alba din Washington, pentru presedintele american de la vremea respectiva, Franklin D. Roosevelt.
Carmen Amaya s-a nascut la Barcelona in 1913 si a murit la 19 noiembrie 1963. A fost o dansatoare spaniolade origine Rroma considerata drept una dintre cele mai remarcabile „bailaoras” (dansatoare de flamenco) ale secolului XX, stilul ei de dans fiind si unul dintre cele mai imitate pana astazi.
Fiind nascuta in Somorrostro, un cartier populat de Rroma, la varsta de 4 ani a inceput a inceput sa danseze in taverne si baruri. Provenea dintr-o familie de interpreti de flamenco de origine Rroma, bunicul ei a fost dansatorul Juan Amaya Jiménez, tatal ei a fost chitaristul El Chino a fost si matusa ei a fost La Faraona, o dansatoare de flamenco din cartierul El Sacromonte din Granada.
A devenit cunoscuta drept „La Capitana” si a continuat sa cante alaturi de legende precum Manuel Torre si La Niña de los Peines in turnee desfasurate in Spania inca din 1929. La inceputul Razboiului Civil, s-a refugiat alaturi de familia ei in America de Sud, stabilindu-se in cele din urma in Argentina.
Si-a format propria trupa de flamenco, a sustinut turnee in Uruguay, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba si Venezuela si a inceput sa cante cu Sabiacas, un chitarist celebru alaturi de care a fost invitata sa cante pe scene din New York incepand cu anii ’40. Momentul culminant al carierei sale a fost cand presedintele american Franklin D. Roosevelt a invitat-o personal sa cante la o petrecere la Casa Alba. Ulterior, a inceput o cariera in Hollywood, a aparut in filme dedicate comunitatii latine.
S-a remarcat in mod deosebit prin stilul ei de dans cu o atitudine puternic masculina, un lucru neobisnuit pentru anii ’30-’40. In plus, este amintita deseori si ca dansatoarea care purta „Traje corto”, costumele stranse de flamenco, specifice barbatesti. De-a lungul carierei, a revolutionat dansul flamenco feminin si a incalcat multe dintre regulile si traditiile dansului clasic printr-o atitudine nonconformista.
Intr-un comunicat de presa remis de Dior se accentueaza ideea inspiratiei centrale a colectiei ca fiind Carmen Amaya: „Cu libertatea ei de a dansa, lipsita de orice reguli, ea a reprezentat insasi esenta flamenco-ului.”
Spectacolul Dior a fost pus in scena de Alex de Betak iar printre primele tinute prezentate pe podium s-a numarat cel mai iconic costum purtat de La Capitana: „pantaloni albi, stramti, cu o jacheta de torero”, conform biografei sale Montse Madridejos.
Nu este prima oara cand Carmen Amaya primeste un astfel de tribut din lumea modei. In mai 1940, magazinul Arnold Constable de pe Fifth Avenue din New York a organizat o prima prezentare de moda in cadrul careia au fost create rochii inspirate de La Capitana.
Va invitam sa descoperiti noua colectie Dior de croaziera in galeria foto de mai jos. Include referinte la tablouri de Goya si versurile lui Federico Garcia Lorca prin salurile de Manilla, haine de dantela, mantilele si nuante de rosu si negru. Palariile au fost realizate in atelierele britanicului Stephen Jones si ale spaniolului Fernández Rochez.