De la TIFF in cinematografele din toata tara. Filme romanesti care ies din tipare pe care le puteti vedea in acest an
11 dintre filmele romanesti care s-au bucurat de aprecieri la TIFF ajung pana la sfarsitul anului in cinematografele din toata tara. Diversitatea lor e un semnal ca cinematografia noastra incepe sa se dezvolte pe mai multe laturi si ca ne indepartam usor de imaginea de film de arta festivalier care era indragit doar de un public restrans.
Dupa doi ani in care ne-am uptat cu pandemia, avem in 2022 filme romanesti care acopera o plaja larga de subiecte si abordari cinematografice.
Balaur, debutul lui Octav Chelaru, spune povestea unei tinere profesoare de religie care se aventureaza intr-o relatie extraconjugala cu unul dintre elevii sai. Inspirat din fapte reale, Balaur urmareste povestea Ecaterinei, sotia preotului dintr-un sat, care, in incercarea de a-l tine sub control pe iubitul ei mai tanar si de a-si proteja familia, ajunge sa-si piarda ea insasi controlul. In timp ce femeia se confrunta cu o adevarata criza de credinta, pasiunea lui Iuliu devine din ce in ce mai periculoasa, mai ales cand adolescentul incepe sa se spovedeasca preotului.
Marocco, filmul lui Emanuel Parvu este o drama despre vinovatie si responsabilitate. Prezentat in premiera la San Sebastián, Marocco ne atrage intr-un lant complex de evenimente cu consecinte tragice, in ciuda bunelor intentii ale tuturor celor implicati.
Filmul urmareste destinele a doua iubiri care ajung in situatii de viata si de moarte ca urmare a neincrederii si ridica o intrebare: “daca fiecare are intentii bune, si totusi cineva moare, unde e greseala?”
Magda (Ana Indricau) decide sa daruiasca lantisorul primit de ziua ei de la tatal sau, Cristi (Serban Pavlu), unei fetite din sectia de oncologie a spitalului de copii. Cand iubita lui Cristi, Maria (Crina Semciuc) ii arata ca fata nu mai are lantisorul, acesta porneste o ancheta in care neincrederea ajunge la apogeu cu efecte cumplite.
Filmul Marocco va putea fi vazut din 23 septembrie in toata tara.
Pentru mine tu esti Ceausescu, regizat de Sebastian Mihailescu si premiat la festivalurile de profil Doclisboa si Ji.hlava, este povestea unui grup de tineri care participa la un casting pentru un film despre anii de tinerete ai fostului dictator si intra pe nesimtite in jocul reconstituirii istorice. Intra in cinematografe din 29 iulie
Prezentat la TIFF 2022 imediat dupa proiectia oficiala de la Cannes, unde a fost selectionat in sectiunea Un Certain Regard, Metronom, debutul regizorului Alex Belc, evoca Romania anilor ”70 si mecanismele de represiune ale Securitatii printr-o poveste de iubire intre doi adolescenti, marcata de tradare, libertate si iertare. E in cinematografe de la inceputul lunii iunie.
Bogdan Dumitrache si Ofelia Popii sunt protagonistii din Om Caine, debutul regizorului Stefan Constantinescu, un noir despre un barbat care se intoarce in tara doar pentru a-si confirma banuielile legate de infidelitatea sotiei. Totul se petrece pe fundalul restrictiilor de circulatie internationala provocate de contextul pandemic. Va fi in cinematografe din 16 septembrie
Acelasi Bogdan Dumitrache reapare in rolul unui regizor care se confrunta cu pierderea fiicei sale in filmul-mozaic Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric, semnat de Gabriel Achim. Filmul are premiera in cinematografe la 1 iulie.
Anul pierdut 1986, debutul in regie al Ligiei Ciornei, in care o femeie este constransa de mama sa sa faca o intrerupere de sarcina, de teama ca dezastrul de la Cernobil va afecta dezvoltarea viitorului nascut. Filmul e in cinematografe chiar in aceste zile…
Aflata la primul sau lungmetraj, Ligia Ciornei este deja cunoscuta publicului cinefil datorita celor doua scurtmetraje care ii poarta semnatura: Vintage (2017) si Somewhere in Moldova (2019).
Bazat pe o intamplare adevarata, filmul „Anul pierdut 1986” spune o poveste plasata intr-o perioada in care mai multe femei din nordul Bucovinei, precum si din orasele Iasi, Vrancea si Tulcea, au fost nevoite sa faca avorturi in conditii inumane, deoarece practica era ilegala potrivit legislatiei comuniste.
Totul in contextul in care in Romania a fost informata cu intarziere ca centrala nucleara de la Cernobil a explodat, populatia din nord-estul tarii fiind expusa la niveluri ridicate de radiatii si prin urmare, la pericolul cresterii numarului de cazuri de nou-nascuti cu malformatii.
La vremea respectiva, Partidul Comunist Roman a condamnat ferm atat femeile care au facut avort, cat si pe cele care au pastrat copiii nascuti cu malformatii. Au fost create centre speciale unde erau plasati copiii respectivi, iar parintilor li s-a interzis sa ii vada sau sa aiba grija de ei.
In cinematografe va putea fi vazut si noul film scris si regizat de Florin Piersic Jr., Nimic despre dragoste, o drama provocatoare despre infidelitatile care distrug prietenii si casnicii.
Debutul indie al lui Victor Canache cu Capra cu trei iezi, dezvoltat dupa scurtmetrajul omonim din 2019 si adaptat dupa extrem de populara poveste a lui Ion Creanga, din care pastreaza inspirat violenta grafica din momentele-cheie, cu Maia Morgenstern si Marius Bodochi ajunge si el in cinematografe.
Crai nou urmareste calatoria psihologica a unei fete care incearca sa fuga in capitala pentru a urma studii superioare, lasand in urma agresiunile din sanul familiei ei disfunctionale. Debutul in regie al actritei Alina Grigore, cunoscuta pentru rolurile din Ilegitim sau Din dragoste cu cele mai bune intentii, ambele semnate de Adrian Sitaru, a fost distins cu Marele Premiu la San Sebastián. A fost in cinematografe in martie si in curand va fi disponibil pe platformele de streaming.
Si Imaculat, debutul tandemului Monica Stan si George Chiper-Lillemark, proiectat in premiera mondiala in sectiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Venetia, si prezentat acum la TFF e disponibil publicului larg. E o poveste despre inocenta pierduta, care descrie tribulatiile unei tinere internata intr-o clinica de dezintoxicare. A intrat in cinematografe din luna mai si in curand va putea fi vazut pe platformele de streaming.