5 destinatii ideale din Europa pentru camping in salbaticie. Sfaturi si reguli de urmat pentru o vacanta cu cortul cat mai placuta, in limitele legii.
Pentru iubitorii de camping in salbaticie, Europa este probabil destinatia cu cele mai multe posibilitati si peisaje impresionante. In timp ce locurile special amenajate ofera unele facilitati care asigura un grad mai mare al confortului, campingul salbatic ofera experiente de neuitat si este privit de catre unii drept singura modalitate de reconectare cu natura.
Scotia reprezinta unul dintre cele mai bune locuri de campat de pe continent, datorita unei legi din 2003 prin care campingul este permis aproape oriunde fara restrictii. Desi sunt tari in care acest lucru e ilegal, precum Italia, Luxemburg si Malta, campingul in salbaticie este permis in Turcia, Lituania, Finalnda si este incurajat activ in Norvegia si Suedia.
Urban.ro va recomanda cele mai spectaculoase locuri de campat din Europa, alaturi de regulile care trebuiesc urmate pentru o sedere cat mai placuta.
Pe insulele Hebride din Scotia pot fi explorate plaje curate, neatinse de turismul din statiunile montane.
Arhipelagul Hebride face parte din coasta de nord-est a Scotiei si a devenit celebru datorita peisajelor idilice cu plaje intinse si curate. Este impanzit de locuri spectaculoase pentru campat in salbaticie, in special pe insula Harris, unde plajele cu nisip alb si apa turcoaz ofera o priveliste inedita catre insulele din jur.
In Scotia, singurele reguli se refera la camparea la cel putin 100 de metri de drumuri si la a nu lasa gunoi in natura.
Insulele Lofoten din Norvegia ofera posibilitatea de a vedea soarele la miezul noptii.
Insulele Lofoten sunt situate in interiorul Cercului Artic, in nordul tarii, si timp de 2 luni, vara, soarele poate fi vazut in mijlocul noptii. Este una dintre atractiile naturale ale Norvegiei si locul ideal pentru a campa noaptea. De altfel, plajele si dunele de nisip de pe coasta de nord a insulei Moskenesøy sunt deosebit de atractive in lunile de vara.
Norvegia este una dintre tarile primitoare pentru doritorii de camping in salbaticie. Conform dreptului de acces public, camparea in salbaticie de pana la doua nopti este permisa in zone naturale, neatinse de turismul de masa. Astfel, campingul este permis pe majoritatea terenurilor, cu exceptia celor agricole si, de asemenea, trebuie pastrata distanta de cel putin 150 de metri de case sau cabane, fiind interzis ca gunoaiele sa fie lasate in urma camparii.
Pentru camping in paduri luxuriante, Parcul National Lahemaa din Estonia reprezinta una dintre destinatiile ideale.
Parcul National Lahemaa este cunoscut mai ales pentru zonele amenajate, precum spatii de picnic si toalete ecologice si zonele speciale pentru rulote.
Centrul National al Padurilor din Estonia este principala autoritate care ingrijeste padurile si care sustine si incurajeaza campingul in aceasta tara. Legile permit camparea in salbaticie numai pe terenurile detinute de guvern si nu este permis pe terenuri cultivate iar hainele si vasele nu trebuie spalate in rauri sau lacuri.
In Kungsleden, Suedia se pot face drumetii printr-o rezervatie naturala in timpul campingului.
Kungsleden, cunoscut de localnici si ca „Traseul Regelui” se intinde pe o suprafata de 440 de kilometri in nordul Suediei. Reprezinta unul dintre locurile excelente pentru camping in salbaticie si este inconjurat de tundra alpina si paduri de mesteacan.
Traseul dedicat drumetiilor leaga satul Abisko, in nord, de localitatea Hemavan, in sud, si trece prin Rezervatia Naturala Vindelfjällen. De asemenea, pe parcursul drumetiilor pot fi intalnite animale salbatice precum reni si elani albi.
Suedia incurajeaza camparea in salbaticie pana la doua zile intr-un singur loc, iar focurile de tabara sunt permise cu conditia sa nu existe restrictii de incendiu. Pe langa aceste reguli, Agentia Suedeza pentru Protectia Mediului recomanda urmarea motto-ului „Nu deranja – Nu distruge”.
Pe valea raului Dubysa din Lituania pot fi explorate padurile salbatice strabatute de apa.
De-a lungul raului Dubysa din Lituania este marcat un traseu de drumetii popular care trece prin muntii din Samogitia de Est, prin sate pitoresti si prin campuri de porumb. Destinatia reprezina una dintre cele mai recomandate zone pentru camping in salbaticie si plimbari lungi printre arbori si obiective naturale.
In Lituania, campingul in salbaticie este legat si incurajat de autoritati. Este recomandata cererea permisiunii in cazul campatului pe proprietati private si evitarea zonelor urbane sau a proximitatii caselor.