Jeff Koons a deschis „Apollo”, o instalatie multi-senzoriala intr-un fost abator din Hydra, Grecia. E un templu in care sunt expuse sculpturi, este arsa salvie si sunt servite prajituri proaspat coapte.
Dupa amanarea din ultimii doi ani din cauza pandemiei, Fundatia greceasca DESTE a deschis „Apollo”, proiectul lui Jeff Koons, mult asteptat in randul iubitorilor de arta contemporana. Expozitia va fi deschisa in vechiul Abator din Hydra in perioada 21 iunie – 31 octombrie 2022 si marcheaza peste 20 de ani de la ultima expunere personala a lui Koons in Grecia.
„Apollo” este o instalatie care prezinta noi sculpturi ale lui Jeff Koons impreuna cu obiecte ready-madeselectate de artist pentru a angaja privitorul intr-un dialog metafizic intre contemporan si antic.
Gandita ca o experienta multi-senzoriala, expozitia activeaza simturile prin muzica, ardere de salvie (despre care se crede ca purifica energia unui spatiu) si „ofrande” dulci, scoase din cuptor care amintesc de vremurile stravechi.
In centrul expozitiei se afla lucrarea „Apollo Kithara” (2019–2022) in care zeul Apollo canta la kithara, un instrument care este plasat la originea chitarei de astazi. Este o sculptura „animatronica policromata” cu o inaltime de peste 2,3 metri realizata in stilul specific lui Koons, celebrand istoria dar si abordarea pop-art, semi-critica asupra vietii contemporane.
Lucrarea este insotita de sunetele kitharei antice care se aud alaturi de cantece contemporane, cele doua formate muzicale sunt uneori dezbinate, iar alteori gasesc un punct comun si o sincronicitate aparte.
Jeff Koons a creat instalatia sub forma unui nou templu, unde pasionatii de arta sunt invitati la pelerinaj.
Peretii din cadrul Abatorului din Hydra au fost transformati folosind ca baza frescele antice de la Boscoreale, de langa Pompei. Expozitia include cateva lucrari noi, inclusiv o pereche de adidasi Nike din bronz, „Gazing Ball Tripod” (2020–2022) si „Plato’s Solid Forms Wind Spinners” (2020–2022). Intregul concept este completatde un decor aparte care include de la lumanari aprinse pana la o referinta duchampiana a unui pisoar.
Hydra, una dintre cele mai cosmopolite insule ale Greciei, a fost transformata intr-o mecca a artei contemporane.
In micul port din Hydra, Grecia, langa iahturile albe si barcile vechi de pescuit, se gaseste un iaht extravagant, decorat cu un model caleidoscopic de negru, galben si albastru. Exteriorul iahtului a fost proiectat de Jeff Koons, iar ambarcatiunea ii apartine lui Dakis Joannou, colectionar cipriot si fondator al fundatiei de arta non-profit Deste.
Unul dintre proiectele populare ale lui Deste („deste” in greaca inseamna a arata) a fost transformarea unui abator de pe Hydra intr-un spatiu de arta contemporana.
„Hydra a fost intotdeauna un refugiu pentru artisti, scriitori si muzicieni, iar cladirea abatorului, chiar si atunci cand era in functiune, a fost o priveliste intriganta, iar Project Space ramane un loc special incarcat, misterios si evocator”, spune Regina Alivisatos, administratorul fundatiei.
Vara trecuta, la abatorul din Hydra au fost expusi artisti precum Jenny Holzer, Elizabeth Peyton si Matthew Barney.
In ultimii 35 de ani, Koons a devenit cel mai popular, influent si bine vandut artist contemporan.
Jeff Koons s-a nascut in York, Pennsylvania in 1955 unde locuieste si lucreaza in continuare, alternand cu New York-ul. A avut prima expozitie solo din 1980 si de atunci este unul dintre cei mai controversati artisti din lume. Criticii de arta il considera deopotriva genial si kitsch iar aceasta dezbatere a valorii operei lui i-a adus expozitii in cele mai mari muzee de arta moderna din lume si preturi record pentru fiecare dintre lucrarile sale. A fost premiat de numeroase ori, inclusiv de fostul Presedinte francez Jacques Chirac si de Hillary Clinton cu medalii prin care ii este atestata valoarea istorica.
Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Koons se numara „Iepurele” din otel pe care o reinterpreteaza constant din 1986, „Michael Jackson si Bubbles”, o reprezentare a Regelui Pop cu maimuta care i-a fost animal de companie.
Unul dintre iepurii lui Koons a fost vandut in 2019 pentru 91,1 milioane de dolari si a stabilit un nou record mondial pentru cea mai bine vanduta opera a unui artist aflat in viata. „Iepurele” de otel a devansat lucrarea „Cainele balon (portocaliu)” care a fost vanduta in 2013 pentru 58,4 milioane de dolari.
Pe langa lucrarile sale, Koons a avut colaborari cu numeroase branduri mari.
A creat o designul exterior al unei masini pentru BMW, a realizat o sculptura pentru coperta albumului ARTPOP al lui Lady Gaga, a semnat etichete pentru Dom Perignon si vinurile Rotschild si a lansat o colectie de genti si accesorii alaturi de Louis Vuitton cu tablouri celebre create de Da Vinci, Titian sau Rubens.
De curand, o serie limitata de masini BMW au fost customizate de artistul Jeff Koons. Masinile s-au epuizat rapid, iar doua au fost comandate din Romania.
O colaborare spectaculoasa in lumea automobilelor de lux a fost lansata de catre BMW alaturi de artistul Jaff Koons, pentru a doua oara, care au prezentat publicului larg modelul THE 8 X JEFF KOONS. Primul Art Car de strada este bazat pe M850i xDrive Gran Coupé, pretul a fost de 350.000 de euro, iar sursele publicatiei Newsweek Romania au confirmat ca doua exemplare ajung si in tara noastra. Seria limitata a numarat 99 de masini care au fost epuizate rapid.
Art Cars sunt o linie de business pe care BMW o are inca din 1975. Acestia au mai facut acest tip de colaborare cu artisti ca precum Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei si John Baldessari, dar masinile au fost fie unicat, fie de curse, acum fiind prima data cand s-a lansat o serie limitata, si pentru publicul larg.