(galerie foto) Cele mai spectaculoase colectii de la Paris Haute Couture Week, sezonul toamna – iarna 2022: Dior, Schiaparelli si Iris van Herpen.
Zilele trecute, la Paris a inceput Haute Couture Fashion Week 2022 pentru sezonul de toamna-iarna. Ca in fiecare an, programul defilarilor de moda incepe cu prezentarile colectiilor prêt-à-porter de la Paco Rabanne, Patou si Alaïa, care sunt urmate de spectacolele Haute Couture de la Schiaparelli, Chanel, Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Fendi si alte mari case de moda care se intrec in creatii realizate in intregime manual, de catre experti croitori.
Haute Couture este o veche traditie pariziana de a produce articole de imbracaminte sur mesure, la preturi exorbitante, pentru cele mai bogate femei din lume. In timp, ideea a devenit o unealta de marketing pentru a promova creativitatea unor case de moda si creatori europeni.
Va prezentam mai jos cele mai spectaculoase si importante momente ale colectiilor de toamna-iarna 2022.
Podiumul defilarii Dior a fost dominat de tinute cu un aspect organic si broderii traditionale dar si un omagiu adus Ucrainei.
Decorul prezentarii Dior Haute Couture Fall-Winter 2022 a fost realizat de artista ucraineanaOlesia Trofymenko, fiind si punctul de plecare pentru designerul Maria Grazia Chiuri in conceptul creativ al noii colectii. Tinutele bogate in broderii se refera la stilul est-european si mizeaza pe un ideea unui dialog cultural si dar si de sprijin pentru situatia in care se afla Ucraina.
Showul Dior a avut loc la Muzeul Rodin si le-a avut printre invitate pe Naomi Watts si Sigourney Weaver care au admirat creatiile echipei care lucreaza in celebrul atelier Dior. Spre deosebire de alte sezoane in care erau favorizate tinutele cu paiete sau elemente stralucitoare, tendintele din sezonul urmator par sa urmeze o directie mai organica, creatiile Dior fiind marcate prin rochii in tonuri pamantii si o tema mult mai profunda: „copacul vietii”.
Designerul Maria Grazia Chiuri a fost inspirata in special de folosirea de catre Olesia Trofymenko a motivelor folclorice precum arborele vietii, un simbol al renasterii pe care l-a considerat deosebit de relevant in contextul razboiului dintre Ucraina si Rusia. Astfel, a redat ideea copacului prin broderii cu radacini si ramuri pe rochii lungi si largi, jachete cu aspect etnic din matase si bumbac si fuste cu o aimplitudine generoasa.
„Pentru ceva care este invizibil este nevoie de mai multa munca decat pentru ceva care este mai vizibil. Couture este intr-adevar despre cultura, mai putin spectaculos, mai putin spectacol”, a spus Chiuri in timpul unei intalniri cu presa, inaintea defilarii.
Marcata de viziunea designerului Daniel Roseberry care a reinventat imaginea brandului in ultimii ani, casa de moda Schiaparelli a avut una dintre cele mai spectaculoase defilari de moda ale acestui sezon.
Prezentarea Haute Couture Schiaparelli pentru sezonul toamna-iarna 2022 a avut loc in Musee des Arts Decoratifs din Paris pentru a marca o noua expozitie retrospectiva care va fi deschisa zilele acestea in muzeu.
Din 6 iulie, muzeul prezinta „Shocking! The Surreal Worlds of Elsa Schiaparelli”, cu 577 de lucrari, inclusiv 212 articole de imbracaminte, alaturi de picturi, sculpturi, bijuterii, sticle de parfum, ceramica, postere si fotografii semnate de prietenii si colaboratorii Elsei Schiaparelli, de la Man Ray la Salvador Dali si Jean Cocteau.
Expozitia urmareste, de asemenea, influenta pe care Elsa Schiaparelli a avut-o asupra modei prin creatiile lui Yves Saint Laurent, Christian Lacroix, Azzedine Alaïa si John Galliano.
Toate colectiile semnate de Daniel Roseberry pentru Schiaparelli pana acum par sa urmeze acelasi crez pe care il aveau suprarealistii si pe care il are si expozitia de la Musee des Arts Decoratifs: elemente captivante, socante, o evadare din realitatea mult prea dramatica.
Astfel, colectia noua Schiaparelli reinterpreteaza siluete clasice, ofera o noua interpretare asupra pozitionarii si rolului corsetului, mizeaza pe senzualitate prin taieturi asimetrice si descoperirea sanilor, in mod special, dar si pe accesorii suprarealiste si aparent absurde: cercei giganti, flori care incadreaza zona claviculelor si palarii spectaculoase.
Echipa olandeza care lucreaza pentru Iris van Herpen a celebrat 15 ani de creatii SF, aflate la limita dintre futurism si organic, cu un spectacol vizual impresionant.
Spectacolul Iris van Herpen a fost intitulat „Meta Morphism” si a fost, ca de obicei, ca un film science-fiction. Au fost prezentati pantofi inaripati, carcei argintii si siluete abstracte cu nervuri care sfideaza gravitatia si care par potrivite pentru universul supereroilor Marvel, fiind o versiune mult mai rafinata, mai couture a costumelor din filmele de la Hollywood.
Defilarea a avut loc in sala de bal de la Élysée Montmartre unde au defilat 16 modele purtand noile creatii ale casei de moda olandeze, inspirate de naratiuni mitologice si de noile inovatii tehnologice.
Showul a fost prezentat spectatorilor drept „prima experienta in realitate mixta”, oaspetii fiind incurajati sa-si foloseasca dispozitivele mobile pentru a surprinde detaliile incredibile ale articolelor vestimentare carefuzioneaza moda si arta. O parte importanta a acestui concept era operata de tehnicienii de la Microsoft care se pare ca s-au imbolnavit si nu au putut sa duca la bun sfarsit proiectul care ar fi folosit HoloLens, un dispozitiv olografic inovator.
Ca de obicei, spectacolul Iris van Herpen a avut creatii care pareau realizate dintr-o structura osoasa prin motive grafice inspirate din spatiul cosmic dar si din jocurile pe computer. Scopul era acela de a fuziona lumea fizica si cea virtuala, in acelasi mod in care isi propune sa o faca Metaverse-ul.
O parte dintre noile creatii Haute Couture au fost realizate in intregime cu ajutorul unor imprimante 3D din materiale bio, zahar vegan si resturi de la boabele de cacao dintr-o fabrica de ciocolata.