Se redeschide Gradina de Vara din Eforie Sud, cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiectie de pe litoral. Actualul spatiu a devenit un hub de creatie cu peste 200 de evenimente gratuite gazduite pe durata verii
Festivalul eco-art Eforie Colorat situat in fosta Gradina de Vara din Eforie Sud propune peste 200 de evenimente gratuite, gazduite pe toata durata verii, intre 4 iulie si 4 septembrie.
Programul de anul acesta este dezvoltat in parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice si festivaluri de film interne si internationale, si propune filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere si actiuni de ecologizare. Recitalurile de poezie sau expozitiile de fotografie intregesc oferta culturala a verii, alaturi de seri cu muzica clasica, experimentala si alternativa, concerte blues si jazz sau momente CineConcert. Vizitatorii se vor bucura si de o zona de bar, spatii de joaca pentru copii si de o biblioteca pop-up.
Eforie Colorat reda comunitatii cateva centre uitate, printre care si fosta Gradina de Vara, cel mai mare spatiu cultural de la Marea Neagra, parasit si deteriorat in cursul ultimelor decade. “Aparut din necesitatea de a oferi o alternativa intr-un sector dominat de oferte comerciale, festivalul vorbeste despre revitalizarea spatiilor culturale abandonate, oferind un model actual de bune practici, absolut necesar dezvoltarii comunitatilor si turismului local”, spune Emil Cristian Ghita, unul dintre initiatorii acestui program.
Cinematograful in aer liber propune si anul acesta 50 de seri de film, in cursul carora vor fi proiectate peste 200 de productii, scurtmetraje, animatii, filme romanesti sau filme de arta international.
In fiecare zi de marti, incepand de la ora 20:30, Festivalului Short Film Breaks aduce o serie de scurtmetraje premiate in competitiile internationale. Serile de miercuri sunt dedicate exclusiv filmelor romanesti, propuse, printre altii, de Caravana Filmului Romanesc, precum “Octav” sau “Funeralii fericite”. Zilele de joi aduc filme de animatie precum “Turning Red” sau “The Secret Life of Pets”. Vinerea si sambata sunt programate filme europene si documentare oferite de centrele culturale partenere. Duminica este ziua dedicata marilor productii, precum Bohemian Rhapsody, Grand Budapest Hotel sau Dune.
Prin satelitul sau – E T A J on Wheels, galeria bucuresteana E T A J artist-run Space se muta, in perioada verii, in incinta gradinii de vara din Eforie Sud, unde va gazdui trei artisti contemporani: Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea si Ana Cristina Toma.
Vizitatorii sunt invitati si la ateliere creative de olarit conduse de artistul ceramist Ana Stroie sau la ateliere creative si de reciclyng pentru copii. Figuri emblematice ale cinematografiei spaniole si lucrari ale unor designeri suedezi se numara printre temele expozitiilor de fotografie care vor fi gazduite de hub-ul cultural din Eforie Sud, un spatiu deschis tuturor artelor, care va fi inundat, pe toata perioada verii, de muzica.
Totodata, vor avea loc si 10 zile de ECOLOGIE. AggressiON/OFF: public, privat, natural: O serie de dezbateri, colocvii si interventii performative care pun in discutie stoparea agresiunii asupra naturii, in contextul mai larg al noilor practici consumeriste sau al schimbarilor geopolitice si al efectelor pe care acestea le vor avea asupra conceptelor de ecologie si responsabilitate fata de mediu.
Un alt proiect al verii celor de la Eforie Colorat este reabilitarea arhivelor Carmen Sylva, parte din Muzeul Litoralului.
Proiectul Arhivele Litoralului este o colaborare a unui grup interdisciplinar de artisti si teoreticieni, antropologi, biologi cunoscatori ai florei endemice, specialisti in arhivare, digitalizare, conservare a documentelor si patrimoniu. “Am documentat peste 50 de imobile cu valoare arhitecturala deosebita, am adunat peste 300 de artefacte care ne-au permis sa studiem felul in care s-a dezvoltat orasul de-a lungul timpului. In cursul cercetarii, am descoperit povesti si istorii fermecatoare, alaturi de documente care ne permit sa recompunem istoria familiei care a intemeiat orasul si etapele specifice ale dezvoltarii acestuia. Pe termen lung, dorim sa extindem aceasta cercetare si in celelalte statiuni. Avem nevoie de un partener puternic, astfel incat Muzeul Litoralului sa devina realitate”, spun organizatorii festivalului.
Muzeul Litoralului cartografiaza istoricul statiunii de la finalul secolului al XIX-lea, pana in perioada comunista si post-comunista, este parte dintr-un plan mai larg de consolidare a ecosistemului cultural propriu al litoralului romanesc si redefinire a sa ca zona strategica, cu valente economice, multiculturale si turistice.
Eforie Colorat a fost lansat, in anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat turistilor si membrilor comunitatii locale, cat si comunitatii artistice sau grupurilor de ecologie. Programul Eforie Colorat isi propune revitalizarea spatiilor culturale de la malul Marii Negre prin arta contemporana.
Gradina de Vara Eforie este cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiectie de pe litoral, care a fost lasata sa se deterioreze in cursul ultimelor decade si in cele din urma a ajuns o ruina.
Gradina de vara din Eforie Sud a fost inaugurata in anul 1960 si a ramas deschisa pana in 2004, cand a iesit din functiune si a fost abandonata, ca multe alte gradini de vara, dar si ca majoritatea cinematografelor construite in acea perioada pe teritoriul Romaniei.
Gradina a reajuns in atentia publica incepand cu 2018, cand si-a redeschis portile pentru vizitatorii dornici sa aiba parte de o activitate culturala in timpul vacantei de la mare, prin festivalul Cinemascop.
Cladirea ajunsese intr-o stare de degradare semnificativa, iar sub tonele de moloz si vegetatie se ascundea, de fapt, un cinematograf in aer liber perfect functional, care, cu imbunatatirile aduse de-a lungul ultimilor 4 ani, a reajuns in atentia publica, a localnicilor si turistilor.
Gradina de Vara Eforie se afla pe lista Salvati Marele Ecran, proiectul ambitios care a mapat toate foste cinematografe inca existente fizic din Romania. Detalii aici.
Programul complet al Eforie Colorat este disponibil aici.