Skip to content

La Constanta puteti face tururi subacvatice gratuite la situl arheologic din zona Cazinoului. Obiectivele care pot fi vizitate se afla la adancimi cuprinse intre 2 si 8 metri

Constanta intra pe lista destinatiilor de tururi subacvatice ale vestigiilor aflate in apropierea tarmului, cu un sit arheologic din zona Cazinoului din Constanta, dupa cum anunta agentia de presa Agerpres. Situl poate fi vizitat gratuit, timp de o luna, de 400 de tineri echipati in costume de scufundare si insotiti de ghizi, pana pe 5 august 2022.

Proiectul cultural „Vestigii subacvatice 2022” promoveaza in randurile publicului tanar vestigii ale zonei de est a cetatii antice Tomis, aflate in prezent sub apele Marii Negre.

Proiectul ofera scufundari gratuite cu cinci ghizi – scafandri arheologi, cu care se va vizita situl arheologic subacvatic, la adancimi cuprinse intre 2 si 8 metri si nu mai departe de 500 de metri de mal.

Cetatea Tomis a fost infiintata in prima jumatate a secolului VI i. Hr. de catre colonistii greci din Milet, care au gasit in bazinul Marii Negre (Pontus Euxinus)  un loc propice comertului si schimbului de marfuri cu bastinasii geto-daci.

Conform istoricilor, perioada cea mai infloritoare a cetatii Tomis a fost atinsa in timpul dinastiei Severilor si Antoninilor, in secolul II. In anul 138 orasul Tomis devine metropola Pontului Euxin.

Situl arheologic al orasului antic Tomis se afla pe teritoriul municipiului Constanta. Situl contine constructii de proportii mari ce dateaza din epoca elenistica tarzie. De asemenea, mai pot fi gasite si resturi importante de colonade, temple, apeducte, antrepozite, piete comerciale, edificii publice, ateliere, monumente de arta, etc. O parte dintre acestea sunt disponibile publicului larg la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, unde printre exponate sunt statuia de marmura a sarpelui Glycon, Statuia lui Pontos, zeu al Marii Negre, sau statuia de marmura a zeitei Fortuna, considerata protectoarea cetatii Tomis.


Programul de scufundari se va intinde pe durata a cinci saptamani, in zilele de luni pana vineri, iar grupurile de vizitatori vor fi programate in doua serii, de la ora 10.00 si de la ora 13.00.
Inscrierile se fac in limita locurilor disponibile, la telefon 0721 905 334, intre orele 10.00 si 20.00.

Pe teritoriul Europei, exista mai multe muzee subacvatice deschise, pentru ca pasionatii de scufundari si istorie sa descopere vestigii care inca nu au fost scoase la suprafata.

In Grecia, pe langa partea senzationala a unui tur ghidat sub apa, scufundarile vor fi de neuitat deoarece muzeul subacvatic este situat intr-o zona protejata a Parcului National Alonissos, cu specii de pesti numeroase si o flora mediteraneana abundenta, care ofera un spectacol marin cromatic neasteptat.

Un nou muzeu subacvatic a fost deschis in cea mai frumoasa statiune din Cipru, zona Ayia Napa. 93 de lucrari ale sculptorului Jason deCaires Taylor pot fi vazute sub apa.

Sculptorul Jason deCaires Taylor este bine-cunoscut pentru muzeele si exponatele sale subacvatice incredibile, iar ultimul sau proiect, Muzeul Sculpturii Subacvatice Ayia Napa (MUSAN), este descris ca o padure subacvatica care asteapta sa fie populata de vietuitoarele marine.

Situat la 200 de metri de coasta Aiya Napa, MUSAN ofera 93 de sculpturi care completeaza o padure subacvatica plina de copaci, copii la joaca si personaje pe care sa le poata explora scafandrii si snorkelerii din zona. La fel ca toate lucrarile deCaires Taylor, acest proiect serveste nu numai pentru a oferi o experienta de scufundare atipica, ci si pentru a crea un habitat pentru viata marina.

In 2021, a fost deschis si muzeul subacvatic cu prima instalatie a lui Jason deCaires Taylor in Marea Mediterana. Include 6 sculpturi cu portrete de 2 metri inaltime si 10 tone in greutate.

Sculpturile lui Taylor au fost instalate de o echipa de escavatori in apropierea Insulei Sainte-Margarite, pe coasta din Cannes, in sudul Frantei. Au fost situate la o adancime care oscileaza intre 2 si 3 metri, pe nisip alb, intre pajisti de iarba de mare Posidonia, pentru a putea fi accesate usor de la malul marii.

Muzeul este destinat iubitorilor de snorkeling si scufundari, poate fi vizitat in conditii de siguranta prin folosirea unei masti pentru ochi.

Muzeul Vasa din Stockholm este unul dintre cele mai vizitate muzee ale Scandinaviei.

Aici se gaseste in toata splendoarea sa, Vasa – un vapor de razboi unic si foarte bine conservat, din anul 1628, infrumusetat cu sute de sculpturi din lemn, care a fost construit pentru regele Gustavus Adolphus, timp de doi ani.

In 1987 a inceput realizarea unui muzeu dedicat epavei restaurate, care respecta proportiile si forma navei de razboi. Acesta poate fi vizitat in prezent si se afla in apropierea locului unde nava s-a scufundat, pe insula Djurgården din Stokholm.

Citește în continuare