Protestatarii impotriva schimbarilor climatice au inceput sa se lipeasca, la propriu, de capodopere artistice din marile muzee. Dupa Van Gogh si Constable, cea mai recenta victima este „Cina cea de Taina”, o copie dupa Leonardo Da Vinci.
Intr-o miscare fara precedent, Asociatia Internationala a Muzeelor a emis o alerta prin care sfatuieste marile muzee si galerii de arta sa isi intareasca masurile de securitate. Mesajul vine dupa ce activistii care lupta impotriva schimbarilor climatice s-au lipit, la propriu, de picturi binecunoscute intr-o serie de proteste desfasurate in 4 locuri din Marea Britanie: la Academia Regala, la Courtauld Gallery si Galeria Nationala din Londra si in Glasgow, la Kelvingrove Art Gallery & Museum.
Mesajul de alerta a fost insotit de o serie de recomandari trimise de Centrul National de Coordonare a Politiei din Marea Britanie (NPCC) care a spus ca grupul de activisti este „foarte probabil sa continue sa vizeze opere de arta de mare valoare pentru a genera o acoperire suplimentara de stiri internationale pentru mesajele campaniei lor”.
Este vorba despre activistii care fac parte din ONG-ul „Just Stop Oil” iar dupa seria intensa de proteste desfasurate in ultima saptamana, se crede ca exista posibilitatea ca actiunile sa continue zilnic.
Cea mai recenta institutie vizata ca parte a campaniei „Just Stop Oil” a fost Academia Regala din Londra unde 5 activisti au pulverizat vopsea pe peretii galeriei principale si si-au lipit mainile pe rama lucrarii „Cinei celei de Taina”, despre care se crede ca a fost pictata de Giampietrino, un elev al lui Leonardo Da Vinci, in anii 1520.
Activistii spun ca solicita guvernului sa se angajeze sa „opreasca imediat noile licente de petrol si gaze in Regatul Unit si ca directorii, angajatii si membrii institutiilor de arta sa se alature coalitiei Just Stop Oil in rezistenta civila, pasnica”.
Intamplarea vine la o zi dupa ce alti 2 protestatari au descins in Galeria Nationala din Londra si au acoperit suprafata lucrarii „The Hay Wain” (1821) de John Constable cu foi de hartie care arata o versiune reimaginata a picturii ca un peisaj modern poluat. Apoi s-au lipit de cadrul lucrarii de arta.
Incidentul a avut loc in jurul orei 14.15 in Sala 34 a galeriei. Camera a fost ulterior evacuata, iar protestatarii au ramas pe loc pana la ora 16.40, cand politia a intervenit pentru a-i indeparta si aresta.
O purtatoare de cuvant a galeriei a declarat: „Tabloul a fost indepartat de pe perete pentru a fi examinat de echipa noastra de conservare. A suferit daune minore la cadrul sau si au existat, de asemenea, unele intreruperi la suprafata lacului din tablou – ambele fiind deja rezolvate cu succes.” Ulterior, lucrarea a fost expusa inapoi in Sala 34.
Una dintre protestatare este Hannah Hunt, in varsta de 23 de ani, din Brighton, o studenta la psihologie care a declarat ca se lupta cu planurile guvernamentale de a licentia 40 de noi proiecte de petrol si gaze in Marea Britanie planuite in urmatorii cativa ani.
Ea a spus: „Puteti uita de „Pamantul nostru verde si placut”, cand extractia ulterioara a petrolului va duce la esecuri cu raspandire larga, ceea ce inseamna ca ne vom lupta pentru hrana. In cele din urma, noii combustibili fosili sunt un proiect mortal al guvernului nostru. Deci, da, exista lipici pe rama acestui tablou, dar exista sange pe mainile guvernului nostru. Perturbarea se va incheia atunci cand guvernul Regatului Unit va face o declaratie semnificativa ca va pune capat noilor licente de petrol si gaze.”
Trei dintre picturile vizate pana acum au fost peisaje si toate erau binecunoscute si de mare valoare in lumea artei.
Prima actiune din aceasta serie a avut loc pe 29 iunie, cand 2 activisti au pulverizat sloganuri in graffiti pe peretii Galeriei Kelvingrove din Glasgow. Ulterior, si-au lipit palmele de cadrul lucrarii „My Heart’s in the Highlands” (1860) de Horatio McCulloch. Alti 4 protestatari au filmat incidentul si au impartit pliante in care isi justificau actiunile si cerintele.
Toti cei 6 protestatari au fost arestati si pusi sub acuzare. Se estimeaza ca graffiti-ul a cauzat daune in valoare de 15.000 de lire sterline.
Pe 30 iunie, alti 2 protestatari s-au lipit cu clei de rama „Peach Trees in Blossom” din 1889, de Vincent van Gogh, la Galeria Courtauld. La randul lor, activistii au fost arestati si acuzati de prejudiciu penal.
Un purtator de cuvant al lui Galeriei Courtauld a declarat ca „tabloul a fost scos de pe perete. Evaluarea noastra initiala este ca pictura este nedeteriorata. Rama va necesita un tratament pentru a indeparta reziduurile de lipici inainte ca lucrarea sa poata fi returnata spre expunere.”