In aceasta vara, Aurora Boreala va fi recreata pe cerul parizian deasupra Catedralei Notre-Dame. In urma cu 2 ani, instalatia de arta a fost expusa si in Timisoara.
La finalul lunii iulie, Luminile Nordice vor fi recreate deasupra Catedralei Notre-Dame din Paris sub forma unei instalatii de lasere. Va fi unul dintre cele mai importante momente ale festivalului anual Paris L’Été care se desfasoara pe parcursul lunii in mai multe locuri turistice ale capitalei franceze.
Proiectul se numeste „Borealis” – de la „Aurora Borealis” asa cum sunt cunoscute Luminile Nordice – si este o instalatie de arta a artistivistului elvetian Dan Acher (conceptul de artivist este o combinatie a termenilor „artist” si „activist”).
In timp ce festivalul se desfasoara intre 11 si 31 iulie, Aurora Boreala va aparea peste Notre-Dame numai in serile de 30 si 31 iulie, de la orele 22:30.
Spectacolul de lasere poate fi vizibil doar noaptea si va consta in proiectii digitale si mult fum artificial. Punctul principal din care poate fi admirat showul lui Acher va fi piata din fata primariei din Paris, cunoscuta sub numele Hôtel de Ville. De acolo, vor putea fi realizate fotografii perfecte cu Luminile Nordice deasupra catedralei.
In privinta partii de „activist” a instalatiei, Acher a declarat ca si-a propus sa atraga atentia asupra efectelor schimbarilor climatice prin absurditatea ideii ca Aurora Boreala ar putea sa apara intr-o zona atat de sudica precum Parisul, fata de locul original al fenomenului natural. Este o exagerare a ideii ca fenomenele naturale ar putea fi date peste cap din cauza crizei climatice.
Spectacolul este gratuit, deschis tuturor celor curiosi si va dura 2 ore. Va fi acompaniat de muzica lui Guillaume Desbois, un compozitor francez specializat in muzica de filme.
Dincolo de Paris, instalatia lui Dan Acher poate aduce experienta Aurorei Boreale in orice oras din intreaga lume. Pana acum, spectacolul a fost in turneu in peste 20 de orase din intreaga lume, inclusiv in Timisoara unde proiectiile spectaculoase au fost urmarite in octombrie 2020 in cadrul Bega! Festival.
„Borealis” a calatorit in Franta, Australia, Marea Britanie, Finlanda, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Belgia, Germania, Japonia si Elvetia unde a fost prezentat in premiera in noiembrie 2016.
Acher a declarat ca „Borealis este despre comuniunea noastra ancestrala cu natura si constrangerea noastra mai recenta de a o controla. Este vorba despre a inspira emotii comune in centrul unui oras, creand ceva magic – ceva care nu ar trebui sa existe in mod natural.”
Este atat o opera de arta activista, foarte ofertanta pentru pasionatii de fotografie si spectacole de lumini, dar este si o performanta tehnologica. Variatiile in miscare, culoare si densitate a fasciculelor de lumina, impreuna cu conditiile meteorologice in schimbare, dau variatii infinite. De fiecare data se creeaza o aurora unica.
Dan Acher este un artivist international cu sediul in Elvetia unde a pus bazele companiei Happy City Lab. Deopotriva un artist si un tehnician foarte bun, Acher foloseste orasele ca locuri de joaca pentru a crea un sentiment de apartenenta si comunitate. In centrul creatiei sale se afla arta ca generator de schimbare sociala in comunitatile locale si globale, instalatiile lui sunt expuse in aer liber pentru a avea impact la nivelul intregului oras si pentru a crea spatii in care strainii se reunesc si se conecteaza dincolo de diferentele lor.
Mai multe despre viziunea lui puteti afla din discursul pe care l-a sustinut la TEDx.