Revolutia croissantelor in Franta. Patiserii parizieni au inceput sa inlocuiasca ingredientele cu variante vegane, intr-o reinventare a deserturilor traditionale frantuzesti.
Publicatia The Guardian anunta intr-un articol dedicat gurmanzilor ca la Paris si nu numai, patiseriile si cofetariile incearca sa schimbe retetele traditionale cu unele pe baza de plante, astfel incat sa ii cucereasca si pe consumatorii vegani cu noile versiuni ale clasicelor dulciuri deja consacrate.
Croissantul, tartele, bezelele, Millefeuille sau crema de zahar ars au intrat in vizorul patiserilor si cofetarilor parizieni care acum incearca sa gaseasca solutii pentru cumparatorii vegani, o categorie care nu mai poate fi neglijata.
De exemplu, croissantele vegane sunt o adevarata provocare ca sa reproduca aspectul si efectul de topire in gura al unui croissant traditional cu unt, evitand in acelasi timp gustul de margarina.
Pentru Millefeuille, acele straturi subtiri de aluat crocant cu fulgi si stratificat cu smantana, cheia versiunilor vegane este crema pe baza de migdale sau soia, uneori cu faina de porumb.
Tarte au citron, o alta specialitate frantuzeasca intens comandata ca desert, blatul de bezea este inlocuit cu aquafaba (lichidul in care a stat nautul) sau apa de fasole.
Crema de zahar ars vine cu provocarea de a inlocui ouale, insa patiserii au gasit solutie si pentru acest lucru, unii chiar folosind un varf de turmeric pentru a crea culoarea galbena.
Practic, o traditie veche de patiserie frantuzeasca care a fost construita pe oua, unt si smantana din abundenta, este acum reinterpretata de o noua generatie de patiseri care reinventeaza retetele clasice fara produse de origine animala.
Daca ajungeti la Paris, incercati patiseriile lui Rodolphe Landemaine, care are brandul Maison Landemaine, dar si varianta vegana Land and Monkeys, unde cea mai mare provocare tehnica a fost inlocuirea oualor, dar acesta a gasit o solutie prin lansarea un startup separat pentru a dezvolta proteine vegetale alternative din cartofi si mazare, dupa cum noteaza The Guardian.
In estul Parisului, Bérénice Leconte are propria patiserie vegana, fiind totodata considerata pionierul patiseriei vegane franceze, VG Patisserie, deschisa in urma cu cinci ani. Cererea ridicata este pentru croissante si prajituri de nunta, dupa cum mentioneaza aceasta in interviul pentru The Guardian.
Alte locuri din Franta unde puteti incerca patiserie vegana sunt Oh Faon! in Marsilia, Zoï in Lyon sau L’Instant din Tours, pentru care patiserul Juliette Draux a castigat primul premiu pentru patiserie vegana din Franta in toamna trecuta.