Primele imagini din „The Good Nurse”. Eddie Redmayne joaca rolul criminalului in serie Charles Cullen (Ingerul Mortii) care a ucis 400 de pacienti si a primit 17 condamnari de inchisoare pe viata. Jessica Chastain este asistenta care l-a convins sa marturiseasca crimele.
In toamna aceasta pe Netflix va fi lansat unul dintre filmele considerate favorite in cursa pentru premiile Oscar de anul viitor: „The Good Nurse” (Asistenta cea buna).
In primul rand, filmul ii are ca protagonisti pe Eddie Redmayne si Jessica Chastain, ambii actori sunt castigatori de Oscar si orientati catre roluri provocatoare care sunt preferate de obicei printre membrii Academiei Americane de Film.
De asemenea, scenariul care sta la baza filmului este unul extrem de dur, inspirat din fapte reale. Este povestea lui Charles Cullen, un asistent medical care a ucis in jur de 400 de pacienti in timp ce a lucrat, pe parcursul a 16 ani, in 9 spitale din New Jersey si Pennsylvania. S-a dovedit ca a omorat cel putin 40 de oameni insa autoritatile americane considera ca ar putea fi vorba, de fapt, de sute de persoane ucise.
Cullen ii omora prin administrarea unor doze letale de insulina si alte medicamente care ar fi putut fi fatale. El a recunoscut ca a omorat cativa zeci de oameni si se afla in inchisoare, unde serveste 17 sentinte de inchisoare pe viata. Ulterior, a fost supranumit de jurnalisti „Ingerul Mortii”, fiind unul dintre cei mai diabolici ucigasi in serie din istoria recenta a lumii.
Personajul cheia al povestii este asistenta medicala Amy Loughren care a devenit suspicioasa in privinta mortilor neobisnuite din spital. Ulterior, si-a riscat viata pentru a descoperi adevarul si pentru a extrage o confesiune a crimelor de la Cullen.
Redmayne il joaca pe Cullen iar Chastain o joaca pe Loughren, asa cum ii puteti vedea si in imaginile de la filmari facute publice in urma cu cateva ore.
Definit de Netflix drept un „thriller captivant, bazat pe evenimente reale”, filmul mai are un atu care l-ar putea propulsa in cursa pentru Oscar: este regizat de danezul Tobias Lindholm, nominalizat la Oscar – pentru „A War” din 2015 – si la BAFTA – pentru scenariul „Another Round” din 2020, film care a castigat trofeul pentru Cel mai bun film strain” la Oscar in 2021.
Scenariul noului film a fost scris de Krysty Wilson-Cairns, nominalizata anterior la Oscar pentru „1917” si este bazat pe cartea „The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness and Murder” publicata de Charles Graeber in 2013.
Lindholm a declarat ca „The Good Nurse” nu este doar o poveste sinistra despre crime groaznice, este si o chestionare a modului in care un profesionist medical a reusit sa scape cu atat de multe crime intentionate pe o perioada atat de lunga de timp. „Cand am citit cartea, mi-am dat seama ca nu e doar un alt film despre un criminal in serie. Este o portretizare a unui sistem care nu l-a oprit pe criminalul in serie, si a asistentei medicale care l-a oprit.”, a spus regizorul pentru Vanity Fair.
Atat Redmayne cat si Chastain au trecut prin transformari fizice pentru rolurile lor, amandoi au abordat metoda lui Stanislavski.
Chastain a purtat constant in ureche o casca prin care auzea bataile inimii, deoarece personajul ei avea afectiuni cardiace. Intr-un interviu acordat Vanity Fair, actrita a declarat ca a cerut ca volumul castilor sa fie dat mai tare de fiecare data cand sanatatea lui Loughren era in pericol, pentru ca avea o meserie foarte solicitanta din punct de vedere fizic.
La randul lui, Redmayne a lucrat cu antrenorul de miscare Alexandra Reynolds – a colaborat cu ea anterior si la „The Theory of Everything”, prestatia care a i-a adus un trofeu Oscar – pentru a perfectiona miscarile „ca de paianjen” pe care le facea Cullen.
In pregatirea filmului, ambii actori au mers o perioada la o scoala de asistenti medicali si au stat de vorba cu Loughren, Chastain a declarat ca „este un fel de supereroina pe care am vrut sa o celebrez, pentru ca femei ca ea sunt peste tot.”
Despre discutia lui Loughren, Chastain a mai spus in Vanity Fair ca „a fost interesant pentru ca de fiecare data cand ii adresam o intrebare, ea minimaliza mereu lucrurile pe care le-a facut. Mi-era clar, intr-un fel, ca se simtea inconfortabil cu faptul ca o numesc o eroina sau curajoasa, pentru ca ea spunea incontinuu „Dar asta e ceva ce ar fi facut oricine”.
Redmayne a fost mai interesat de motivele care l-ar fi indemnat pe Cullen sa actioneze asa cum a facut-o: „interogarea ei a fost intriganta. Din punctul de vedere al unui actor, incerci sa o interoghezi, sa afli de ce a facut omul acela ce a facut, dar in acelasi timp esti constient de faptul ca nu vei afla niciodata acel raspuns.”
Desi este prima oara cand joaca impreuna, Chastain si Redmayne s-au intalnit de mai multe ori pana acum. Au prezentat impreuna la Globurile de Aur si au corespondat frecvent prin mailuri sau mesaje. „Suntem doi oameni foarte roscati si foarte pistruiati care si-au dorit mereu sa joace impreuna”, a conchis Chastain.
Dupa Oscarul castigat la finalul lunii martie pentru prestatia din „The Eyes of Tammy Faye”, Chastain ar putea avea mai multe sanse la Oscar anul viitor. Recent, la Cannes a fost lansat „Armaggedon Time” unde o joaca pe Maryanne Trump, sora lui Donald Trump.
Jessica Chastain e cunoscuta publicului din toata lumea gratie rolurilor de femeie puternica, mereu castigatoare, in filme ca “Molly’s Game”, “X-Men”, “Zero Dark Thirty” sau „The Help”, ultimele 2 aducandu-i nominalizari la Oscar, dar americanii au putut-o vedea si in teatru, pe Broadway, in “Othello” si “Hotul de orhidee”.
Cel mai mare succes de pana acum ramane „The Eyes of Tammy Faye” lansat anul trecut in care joaca rolul tele-evanghelistei Tammy Faye, o personalitate care a jucat un rol important in activismul impotriva discriminarii comunitatii LGBT si a oamenilor diagnosticati cu HIV/SIDA. Prestatia i-a adus lui Chastain 8 premii pentru actorie, inclusiv un Oscar si un Screen Actors Guild Awards.