Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 22-24 iulie: spectacole de teatru gratuite in parcuri, retrospectiva TIFF, vizite la Palatul Elisabeta, inghetata artizanala si vegana pe Calea Victoriei, gradini racoroase si Festivalul Turcesc 

Pentru acest weekend, proiectul Strazi Deschise continua, de la Calea Victoriei la Piata Unirii, in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor. Weekend-ul acesta, organizatorii au anuntat ca Soseaua Kiseleff nu va fi pietonala. Din program, fac parte „Tramvaiul Bookuresti” – o serie de calatorii urban-poetice cu tramvaiul de epoca si „In echilibru/(Un)balanced” care creeaza noi locuri de socializare prin amplasarea unui mobilier stradal temporar.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.

La Cinema Elvira Popesco are loc retrospectiva TIFF, filmele care au castigat premii sau au fost in top vizionari la cel mai mare festival de film din Romania.

Vineri au loc proiectiile „Atlantida” (Mentiune Speciala – What’s up, doc? la TIFF 2022, ora 18.30), „Pentru mine tu esti Ceausescu” (Cel mai bun documentar romanesc la TIFF 2022, ora 21.00). Sambata, de la 14.00 are loc proiectia „Clubul somerilor”, o comedie low-budget, apoi de la ora 16.00 „Orice, oriunde, oricand”, o comedie cu arte martiale si realitati paralele, urmata de „Maigret” de la ora 19.00, cu Gerard Depardieu in rol de detectiv, iar ziua se termina cu „Bestiile”, la ora 21.00, din selectia Cannes 2022, de la un regizor multipremiat, castigator si la TIFF.

Duminica, publicul poate viziona „Eu sunt Zlatan” (ora 12.00), un film despre destinul exceptional al faimosului fotbalist, „Fictiune despre viata” (ora 14.30), care a primit premiul special al juriului TIFF 2022, „Fapturi de vis” (ora 16.30), film care a primit premiul pentru cea mai buna regie, „Utama” (ora 19.00), care a primit marele premiu si „Amanti de-o noapte” (21.00), filmul care a luat premiul pentru cea mai buna interpretare. Biletele sunt disponibile aici.

Incepand cu acest weekend, Asociatia Sirius Art prezinta intre 23 iulie si 14 august stagiunea outdoor „Teatru Oriunde”, cu spectacole pentru copii si adulti care se vor juca in weekenduri in Parcul Sebastian si Parcul Ferentari, iar intrarea este libera.

Teatru Oriunde debuteaza pe 23 iulie, de la ora 10:00, cu spectacolul „Croitorasul cel viteaz”, care va avea doua reprezentantii, atat sambata, cat si duminica, in Parcul Sebastian. Saptamana urmatoare, programul incepe la ora 18.30, cu „Farse medievale in stil nemedieval”, si va avea tot doua reprezentatii.

Maria Raducanu va concerta in Gradina Green Hours, vineri, 22 iulie, de la ora 19.00.

Concertul este In memoriam Amália Rodrigues (23.07.1920 – 6.10.1999), care spunea ca ”Nu putem defini fado. Fado este un mister.” Detalii despre concert, aici.

Palatul Elisabeta s-a redeschis, iar vizitatorii au acces in Salonul Mihai I, Galeria de Arta Contemporana, Salonul Carol I si Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestatii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmura si Sufrageria Mare, a anuntat Casa Regala a Romaniei.

Expozitia cuprinde uniformele militare ale regelui Mihai I, colectia de costume populare a reginei Elena, decoratii si ordine regale, Colectia Regala de Arta Contemporana, portretele regilor si reginelor Romaniei din toate generatiile, precum si masa din Sufrageria Mare, pregatita pentru dineurile oficiale.

Pana pe 15 august, la Galeria Galateca din centrul Bucurestiului este deschisa expozitia Ancai Boeriu.

Expozitia Ancai Boeriu de la Galateca se numeste „Personal Mood Board” si este un exercitiu de introspectie si sinceritate sub forma unui „Mood Board” foarte personal.

Proiectul este gandit ca un colaj de lucrari de dimensiuni variabile, de gravuri, desene si obiecte ceramice, in care artista ii aduce pe cei din jur alaturi de un amalgam de idei, ganduri si sentimente.

Pana pe 30 iulie, Galeria Sector 1 prezinta expozitia artistului Dan Mihaltianu: „In the Skin of an Artist”.

In cadrul galeriei de pe str. Baiculesti nr. 29, (in cadrul Combinatului Fondului Plastic) este expus un proiect artistic in dezvoltare ce analizeaza precaritatea si privilegiile vietii de artist intr-o lume imprevizibila, marcata de schimbari sociale, climatice, crize politice, militare, economice si sanitare la nivel local si global. Cercetarea realizata de artist are in vedere doua componente complementare, expozitionala si editoriala.

Expozitia este o sinteza a realizarilor si experientelor artistice din diverse etape de creatie din ultimii 40 de ani, de la viata in socialism, la tranzitie, iar mai apoi, la confuzia prelungita, la confruntarea cu realitatile sociale si conditia artistului in context international. 

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Muzeul Municipiului Bucuresti face o invitatie in gradinile si parcurile pictate de Theodor Aman in casa memoriala si muzeul dedicat artistului.

Intitulata „Aman in plen-air. Invitatie in gradinile si parcurile lui Theodor Aman”, noua expozitie de la Muzul Theodor Aman din strada C.A. Rosetti la numarul 8 va putea fi vizitata in perioada 7 aprilie – 31 martie 2023.

Sunt expuse lucrari realizate de pictor in ultimele doua decenii din viata, cand ajunsese in perioada sa de maturitate artistica.

In Parcul Tineretului, la intrarea Sincai, are loc Festivalul Turcesc, din 22 iulie pana pe 24 iulie.

Festivalul ofera bunatati traditionale turcesti ca baclava, lahmacun, cataif, cafea la nisip, inghetata turceasca si diverse feluri de kebab, din mai multe regiuni ale Turciei. Detalii despre eveniment, aici.

La Muzeul Satului are loc Targul de Paine, un eveniment care promoveaza importanta si diversitatea painii, pe 23-24 iulie.

Evenimentul promite o istorie a traditiilor popoarelor in ceea ce priveste cultivarea graului si realizarea painii de la reprezentanti ai misiunilor diplomatice acreditate in Romania, dar si de la reprezentantii uniunilor minoritatilor nationale, brutari si mesteri artizani. Detalii aici.

Targul Piata Taraneasca si Mester(Esti)! incepe de vineri, la Muzeul National al Taranului Roman.

Pe langa mestesugari, anticari si artizani, nu vor lipsi prajiturile de casa, cozonacii, turta dulce, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici traditionala tuica. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice. 

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.

Citește în continuare