In Taiwan a aparut un traseu de drumetii unde trebuie sa se pastreze tacerea si turistii sa nu vorbeasca intre ei. Actiunea urmareste semnalarea beneficiilor si importantei linistii, cu scopul de a pastra locurile urbane si naturale linistite.
In Taiwan, pe malul lacului Cuifeng, a fost inaugurat un traseu de drumetii unde turistii nu au voie sa vorbeasca intre ei, anunta CNN. Certificarea a fost facuta de Quiet Parks International (QPI), cu sediul in SUA, o organizatie care se angajeaza in cercetarea si cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la beneficiile si importanta linistii, cu scopul de a pastra locurile urbane si naturale linistite.
Traseul este construit pe vechile sine ale unei cai ferate forestiere la altitudini intre 1.900 si 2.000 de metri, iar poteca serpuieste printr-o padure de chiparosi luxurianta, cu muschi pe copaci, care reusesc sa scoata un sunet natural, dupa cum mentioneaza QPI. Totodata, cel mai mic volum masurat pe traseu este mai mic de 25 de decibeli, care este clasificarea QPI pentru „aproape silentios”.
Traseul complet are aproximativ 4 km, insa multi dintre drumeti se intorc la capatul pasarelei de lemn, dupa ce au vedere directa la lac, ceea ce face ca numarul scazut de turisti sa ajute la pastrarea tacerii naturale a traseului complet.
Proiectul a fost documentat de regizoarea specializata in sunete naturale Laila Fan, care a descoperit sunetele ambientale si zgomotele naturale oferite de acest traseu. „Tacerea nu inseamna ca nu este nimic acolo. Dimpotriva, exista deja ceva acolo, dar nu suntem niciodata atenti; nu ascultam niciodata cu adevarat”, a spus Fan, citata de CNN Travel.
Primele inregistrari audio ale regizoarei din jurul lacului Cuifeng au fost facute in 2012, insa ea a petrecut sase ani lucrand pentru a creste gradul de constientizare a publicului si pentru a pastra linistea mediului. Mai mult, ea a construit si o baza de date online cu inregistrari audio naturale. Eforturile ei au avut ca rezultat, in 2018, faptul ca guvernul taiwanez a declarat traseul drept primul „traseu tacut” de pe insula, urmat de certificarea QPI din acest an.
Desi acest statut al traseului ar putea atrage noi drumeti si mai multa galagie, regizoarea se gandeste ca atentia despre care ea vorbeste ii va inspira pe vizitatori sa „isi deschida simturile” si sa inteleaga cum sa respecte linistea, potrivit CNN.
Chiar daca nu ajungeti sa experimentati traseul silentios din Taiwan, puteti experiementa linistea naturii si in locuri din Romania. Mai mult, exista aplicatii care ofera ghiduri pentru copaci, ca cea creata de ONG-ul Woodland Trust, dar si aplicatii de tip PictureThis, prin care se pot identifica instant plante.