In Olanda exista primul restaurant in interiorul unui balon cu aer cald din lume. Bucatarul este un chef care a lucrat in restaurante cu stele Michelin
Chef Angélique Schmeinck are peste 25 de ani de experienta in restaurant, dintre care 12 ani petrecuti in bucataria restaurantului De Kromme Dissel, cu stea Michelin inca din 1971, dar si autoare a mai multor carti de bucate.
Chef Schmeinck a vazut un balon cu aer cald in 2003 si a realizat ca „un balon cu aer cald este de fapt un cuptor urias incins!”, dupa cum povesteste aceasta pentru publicatia Atlas Obscura. Primul test l-a facut cu peste si pui, pe care le-a pus cu ajutorul unui sistem de scripele pe coroana balonului. Dupa masuratori, flacara de la baza balonului avea 90 de grade Celsius, o temperatura ideala pentru slow cooking. Dupa plimbarea de o ora si jumatate cu balonul, atat pestele, cat si puiul, erau gatite perfect.
Astfel a aparut CuliAir, primul restaurant cu balon cu aer cald din lume. De la calatoria sa inaugurala in urma cu aproape doua decenii, Schmeinck a gazduit aproximativ 50 de calatorii pe an in Tarile de Jos, gatind la inaltime. Experienta culinara la inaltime este pentru 10 persoane, iar timpul de gatire a celor trei feluri propuse este de o ora si jumatate.
In acest moment, CuliAir foloseste 20 de locatii diferite de decolare pentru a se adapta la o gama larga de conditii de zbor, iar cei care au achizitionat o astfel de experienta, sunt anuntati de unde vor pleca la masa. Vremea poate modifica orele de aterizare sau cat de sus zboara balonul, un aspect deosebit de important, avand in vedere functia dubla a flacarii balonului ca motor si cuptor. De exemplu, inaltimile mai mari necesita o flacara mai mare, ceea ce inseamna o crestere a temperaturii de gatit.
Cand oaspetii ajung pe pajistea de decolare desemnata, Chef Schmeinck le serveste un aperitiv – pepene galben, branza de capra si capere uscate – urmat de sampanie. Odata ce balonul este complet in aer, Schmeinck se apuca de gatit.
Primul fel de mancare este un cocktail cu fructe de mare, iar daca va programati vizita in aceasta vara, veti descoperi in meniu langostine (o delicatesa asemanatoare homarului norvegian), scoici proaspete si homar cu fructul pasiunii si morcovi galbeni usor fermentati. Vinul nu lipseste de la masa, iar felul al doilea cuprinde carne – in aceasta vara, fiind in meniu confit de rata cu ciuperci de vara si o salsa de conopida si dovleac usor fermentate pe care le condimenteaza cu lamaie, anason stelat si cardamom. Meniul cuprinde si peste, bibanul fiind specialitatea care se gateste cel mai bine la inaltime, conform povestilor lui Chef Schmeinck. La sol, mesenii sunt intampinati cu muzica live si desert.
Preturile incep de la 435 euro de persoana, iar toate detaliile despre o astfel de experienta culinara sunt disponibile aici.