De ce e bine sa mancam condimentat vara. De la reglarea temperaturii corpului pana la activarea metabolismului si reducerea microbilor din corp care duc la inflamatii
Daca ne uitam pe harta la zonele cu temperaturi foarte mari observam o regula alimentara: cu cat clima este mai calda, cu atat mancarea este mai picanta. Sigur, ca oamenii din aceste zone au ajuns la aceaste obiceiuril alimentare pe parcursul a sute de ani, dar totul are sens si e legat de confortul si sanatatea locuitorilor.
Condimentele au proprietati anti microbiene si antiparazitare si ajuta la protejarea alimentelor din carne si alte proteine care se strica destul de repede intr-un climat cald.
Aceste condimente au fost introdusue la inceput pentru a masca aromele de carne pe cale sa se strice. Dintr-o perspectiva evolutiva, oamenii care pregateau mancaruri picante aveau sanse mai mari de supravietuire si isi instruiau urmasii sa foloseasca si ei condimente.
Mancarea picanta ii face pe oameni sa transpire, iar transpiratia este modul in care corpul isi regleaza temperatura. Mai exact, condimentele declanseaza o crestere a metabolismului, ceea ce ridica putin temperatura corpului. Acest lucru induce transpiratia ca mecanism de racire.
Vremea calda actioneaza ca un inhibitor natural al apetitului; mancarea condimentata actioneaza ca un stimulent al apetitului.
Deoarece cresterea bacteriilor este dependenta de temperatura, carnea – de orice origine – e un factor de productie de multe bacterii, asa se face ca in zone ca Thailanda, India se consuma mai multe produse vegetale (orez, fasole si porumb) comparatv cu cei acre locuiesc in zonele climatice nordice, care consuma mai multe produse de origine animala (carne si branza). Cercetatorii spun ca asa se explica de ce retetele traditionale din Anglia si Germania sunt mai degraba relativ fade comparativ cu bucatariile pline de arome si colorate din Mexic sau din sudul Indiei.
Evolutia ne-a ajutat sa acceptam alimentele cu gust dulce si sa evitam alimentele cu gust amar, multe dintre acestea din urma putand contine alcaloizi (de exemplu, atropina, stricnina). Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea animalelor, putem invata sa mancam alimente pe care corpul ne informeaza ca sunt daunatoare. Cel mai bun exemplu este capsaicina, compusul picant din ardeiul iute care produce durere. Intr-adevar, corpul nostru raspunde la introducerea acestuia in gura prin cresterea secretiilor salivare pentru a-l dilua si a scapa de el. Cu toate acestea, invatam nu numai sa ne invingem instinctul de a-l respinge, ci si sa ne placa si sa-l acceptam.
Dar, in legile nescrise bazate pe observatiile de-a lungul a sute de ani, locuitorii din Thailanda stiu, de exemplu, ca un copil va manca nepicant pana la 10 ani si incepand de atunci, in alimentatia lui vor fi introduse treptat condimentele pentru ca abia la 18 ani sa poata manca condimentat la nivelul la care mananca un localnic adult.
Tineti minte deci ca alimentele picante va fac sa transpirati, ceea ce de fapt va racoreste mai eficient decat acel cornet de inghetata care se obtine cu azot lichid.
Iata cateva ingredient cu care sa va jucati in retetele pe care le preparati in zilele cu temperaturi extreme: ghimbir, usturoi, ceapa galbena, piper, ardei jalapeno, fasole habanero. Preferabil sa le combinati in salate racoroase sau preparate lichide cu peste (bors, ciorba ) si orez.
Dar in timp ce alimentele picante ar putea avea beneficii, este mai important sa aveti in vedere dieta dumneavoastra generala. Cu alte cuvinte, adaugarea de condimente la un amestec de legume prajite este o idee excelenta, dar sa comanzi o portie suplimentara de aripi picante nu e chiar din aceeasi categorie.
Apoi mai e o diferenta: ardeii iuti intregi si pudra de ardei iute uscat sunt niste produse de baza excelente in camara, dar multe sosuri picante si condimente ambalate sunt bogate in sare sau alte ingrediente pe care ar trebui sa le consumati doar cu moderatie. Sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale, asa ca cititi etichetele nutritionale inainte.
Dincolo de a ne ajuta sa facem fata unor temperaturi inalte, condimentele picante mai au si alte beneficii pentru sanatate.
Cresterea aportului de condimente ar putea ajuta la pierderea in greutate in cateva moduri diferite.
Stimuleaza metabolismul. O mare parte din cercetarile privind alimentele picante se concentreaza pe capsaicina, compusul care da ardei iute. Unele dintre aceste cercetari au descoperit ca capsaicina stimuleaza capacitatea organismului de a descompune grasimile si de a arde mai multa energie.
Controleaza pofta de mancare. Ardeii iuti si alte condimente ar putea, de asemenea, sa va afecteze foamea. Exista unele cercetari potrivit carora capsaicina actioneaza asupra hipotalamusului – partea creierului care controleaza foamea si satietatea. Persoanele care au o dieta bogata in alimente picante au tendinta de a manca mai putine alimente in general pe parcursul zilei.
Imbunatatirea sanatatii inimii. Prin faptul ca ajuta la descompunerea grasimilor din alimente, condimentele pot stimula sanatatea inimii. Unele studii au aratat ca mancarea picanta poate reduce riscul unor boli precum hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si diabetul de tip 2.
Un studiu al Universitatii din Vermont a constatat ca persoanele care mancau in mod regulat ardei iute aveau o probabilitate cu 13% mai mica de deces. Cercetatorii au descoperit ca acesti consumatori de preparate picante erau mai putin predispusi sa moara din cauze cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.
Stimuleaza microbiomul. Alimentele picante ar putea parea o idee proasta pentru cineva cu stomacul sensibil. Dar exista dovezi ca capsaicina ar putea fi de fapt buna pentru microbiomul din intestin.
Microbiomul este o comunitate de bacterii si alti microbi care sunt importanti pentru functia imunitara si pentru alte aspecte ale sanatatii. Capsaicina poate stimula o flora intestinala sanatoasa si poate avea un efect pozitiv asupra tractului gastrointestinal.
Reduc inflamatiile din corp. Mancarurile picante si iuti ar putea, de asemenea, sa reduca inflamatia. Exista dovezi ca substanta iute din ardei, capsaicina, poate ajuta la combaterea inflamatiei de grad scazut in intestin – un tip de inflamatie care a fost legat de obezitate.