In culisele serialului „The Sandman”, Netflix. Neil Gaiman, creatorul seriei : „Acesta este filmul creat pentru oamenii care iubesc aceasta serie de benzi desenate, de catre oameni care iubesc SANDMAN”
„The Sandman”, serialul lansat de Netflix la inceput de august, dupa benzile desenate create de Neil Gaiman, propune o calatorie fascinanta si pe alocuri terifianta pentru a explora teme precum trecerea timpului, nemurirea, moartea, dragostea si, dupa cum sugereaza titlul, lumea viselor.
Povestea incepe cu capturarea Visului, denumit si Lordul Viselor (Morpheus) in benzile desenate si serial, unde este interpretat de actorul britanic Tom Sturridge, de catre un mag pamantean care vrea sa oblige Moartea sa i-l dea înapoi pe fiul pierdut in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial.
Pe langa Tom Sturridge, din distributie mai fac parte si Lucifer Morningstar (Gwendoline Christie), stapanul Iadului, cele doua personaje biblice arhicunoscute Cain (Sanjeev Bhaskar) si Abel (Asim Chaudhry) – dar si personaje noi, ca ocultistul Roderick Burgess (Charles Dance) sau Corinthianul (Boyd Holbrook).
Povestea combina mai multe lumi, mai multe epoci istorice si mai multe mitologii, si se dezvolta in ritmul propriu, cu intamplari care se imbina in stilul caracteristic fantasy. Bazat pe indragita serie de benzi desenate DC, scrisa de Neil Gaiman, „The Sandman” este un amestec bogat de personaje, mit si fantezie, intr-o epopee de 10 capitole care urmaresc numeroasele aventuri, serie care a aparut acum mai bine de 30 de ani si a fascinat intreaga planeta.
Pentru acest serial, prin amabilitatea Netflix, urban.ro va prezinta o serie de informatii despre productia filmului, inclusiv un interviu luat de Neil Gaiman lui Tom Sturridge, Morpheus – personajul principal.
Perioada de auditie a casting-ului a durat mult timp, selectie care a inceput in februarie 2020, iar pentru rolul lui Morpheus, au fost chemati la casting peste 200 de actori. „Procesul acesta lung a insemnat ca am avut mai mult timp sa ma familiarizez din ce in ce mai mult cu literatura de specialitate si altfel nu cred ca as avea intelegerea pe care o am acum despre vis, daca nu mi s-ar fi permis sa petrecem atat de mult timp inainte sa incepem filmarile”, mentioneaza Tom Sturridge.
Cat priveste castigarea rolului, acesta i-a povestit lui Gaiman ca n-a iesit sa sarbatoareasca, ci s-a gandit foarte bine ce urmeaza sa viseze in acea noapte, pentru ca isi dorea sa inceapa procesul de regasire a lui Morpheus, pe care sa il intalneasca in propriile vise. Ca replica, autorul i-a explicat ca „L-am visat pe Morpheus de cateva ori in treizeci si trei de ani si au fost intotdeauna vise foarte ciudate.”
Pentru actor, Morpheus are o tipologie atipica, fiindca „toata lumea are pareri pasionate despre personaj, asa ca eu sunt inspaimantat sa fiu la inaltimea acelor opinii si idealuri. Dar, in acelasi timp, unul dintre lucrurile care cred ca este cheia visului este simtul sau de responsabilitate. Simt ca unul dintre lucrurile pe care le impartasim este acest sentiment de datorie si sper ca acele frici ma vor ajuta cu adevarat”, a adaugat Sturridge.
Intrebat ce asteapta cel mai mult de la acest rol, actorul a raspuns ca intalnirea cu celelalte personaje, dar si taramurile fantastice unde are posibilitatea sa calatoreasca, de la Narnia si Pamantul de Mijloc la Hogwarts, intr-o calatorie intunecata, infricosatoare si magica deopotriva.
Despre ecranizarea benzilor desenate care implinesc 33 de ani, Neil Gaiman a explicat ca acum a fost momentul oportun sa le transforme din desene in film pentru ca, din punctul de vedere al tehnologiei, efectele speciale reusesc sa aduca exact lumea pe care si-a imaginat-o in descrierile sale.
„Acesta este SANDMAN care este creat pentru oamenii care iubesc SANDMAN, de catre oameni care iubesc SANDMAN, si este incredibil pentru mine”, a explicat acesta demersul cinematografic.
Cat priveste oamenii din echipa, David Goyer (producator executiv) era deja prieten cu Neil Gaiman, dar fusese si el fascinat de seria Sandman, pe care o astepta cu nerabdare la magazinul local de benzi desenate. Ulterior, la sfarsitul anilor ’90, a adaptat o nuvela a lui Neil numita „Murder Mysteries”, iar de-a lungul anilor au dezvoltat o prietenie, dupa cum declara pentru Netflix. Tot el l-a recomandat in echipa si pe Allan Heinberg, la fel de pasinat de benzi desenate, cu o obsesie pentru Sandman, care a lucrat in ultimii 15 ani cu Shonda Rhimes.
Desi povestea din primul sezon televizat respecta in mare masura primele doua romane grafice, „Preludii si nocturne” si „Casa Papusilor”, cei trei au avut suficienta libertate sa recreeze pe alocuri actiunea ca sa se potriveasca mai bine pentru ecranizare. „Insa ne intoarcem de fiecare data la povestea din seria de benzi desenate pentru rezolvarea problemelor,” explica Gaiman.
Totodata, Allan Heinberg a mentionat ca este un avantaj faptul ca este unul dintre fanii seriei, pentru ca tot ce a creat in serial este adaptat prin lentila unui fan, dincolo de functia sa de showrunner. Asadar, adevaratii fani ai povestii vor fi in permanenta surprinsi de elemente noi, dar si de nuante ale interpretarii seriei.
The Sandman este deja disponibil pe Netflix.